Política

la crònica

Una fundació que encén els ànims

Mentre es cremen imatges del rei Felip VI, la princesa Elionor i Franco, la FPdGi concedeix un guardó a un col·legi de Granada

Ha estat una rebuda calorosa i intensa. No ha estat una benvinguda amb tots els honors. O depèn de com, potser sí. Aprofitant que concedia el guardó del premi Escola de l’Any, la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), sense cap representant de la Casa Reial, ha comprovat avui que els ànims s’encenen, com a mínim, a la ciutat de Girona quan hi va. La Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG) ha preparat una crema popular per mostrar “rebuig a una institució hereva del franquisme, imperialista i medieval i a la fundació que li fa de sucursal a les nostres terres”. Els ànims s’han encès al vespre a Girona, molt més enllà de les temperatures que hi havia hagut durant al dia: al migdia s’havia arribat als 32 graus.

La benvinguda ha inclòs la crema de cartells amb la imatge del dictador Francisco Franco (1892-1975), del rei Felip VI i, la més gran, de la princesa de Girona Elionor. Ha estat al davant de la seu de la FPdGi, a l’encreuament del carrer Juli Garreta i la ronda Sant Antoni Maria Claret, al barri de l’Eixample. Ha estat al final d’una manifestació d’un centenar de metres i que ha aplegat una trentena de persones. La concentració havia començat a la plaça poeta Marquina. El portaveu de la CACG, Quim Tell, ha fet un breu parlament mentre encara fumejaven els cartells. “Aquests actes són il·legítims. Ningú no ha votat democràticament [els representants de la monarquia]. Són els hereus d’una dictadura de tall feixista que impunement viuen econòmicament a expenses de tots nosaltres.”

Amb una gran pancarta de “Fora la monarquia, visca la Terra”, s’han sentit consignes com ara “fora, fora la monarquia espanyola” i “independència”. Ha estat poc després que just a la seu de la fundació, protegida amb furgons dels Mossos, es concedís el premi Escola del 2023 en el marc d’un acte del programa d’innovació educativa Generació Docents. Al vespre, la FPdGi ha anunciat que l’escola premiada és el centre d’educació especial Puríssima Concepció de la ciutat de Granada.

La Coordinadora Antimonàrquica avisa que si diumenge o més endavant els premis de la FPdGi es lliuren a Lloret de Mar (Selva), hi aniran a fer saber la seva disconformitat. Personal de la Casa del Rei ha estat a Lloret i un dels escenaris dels guardons podria ser l’hotel Sant Pere del Bosc –diumenge o un dia entre setmana de juliol–. Des de l’any passat, l’alcalde de Lloret és Adrià Lamelas (PSC). Junts i els comuns són socis de govern. De l’arribada de la princesa de Girona [Elionor] en parlava el maig de l’any passat Gemma Geis, aleshores candidata de Junts en les municipals i vicealcaldessa de Girona. “Una victòria del PSC seria preparar l’arribada de Pedro Sánchez, del rei, de la princesa...” A Lloret en podrien donar fe a curt termini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa
Política

ERC i Som Vilafant reclamen un ple perquè el govern reti comptes

VILAFANT
Estat espanyol

L'executiu inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Franco

barcelona
àsia

Putin visita el Vietnam per sumar suports i "trencar" l’aïllament

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona