Política

guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

Stoltenberg creu que aquests esforços no converteixen a l’Aliança en part del conflicte

Els ministres de Defensa de l’OTAN han acordat aquest divendres un pla perquè l’Aliança lideri la coordinació de l’ajuda militar internacional que rep Ucraïna per a defensar-se de la invasió russa, així com de les iniciatives d’ensinistrament de les seves forces.

“Aquests esforços no converteixen a l’OTAN en part del conflicte. Però reforçaran el nostre suport a Ucraïna perquè es respecti el seu dret a l’autodefensa”, ha indicat el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa al final d’una reunió de dos dies dels ministres a Brussel·les.

Stoltenberg ha precisat que aquest nou pla d’operacions perquè l’Aliança s’encarregui de coordinar l’ajuda i l’ensinistrament militar a Ucraïna serà llançat pels líders de l’OTAN en la reunió que celebraran del 9 a l’11 de juliol a Washington, que servirà per a commemorar el 75 aniversari de l’organització.

El pla consisteix en el fet que l’OTAN prengui la direcció de les instal·lacions estatunidenques en Wiesbaden (Alemanya) i de nodes logístics en la part oriental de l’Aliança. Tot això estarà sota el comandament del comandant suprem de l’Aliança per a Europa (SACEUR), el general estatunidenc Christopher G. Cavoli.

Cavoli ja estava al capdavant del Grup d’Assistència a la Seguretat per a Ucraïna (SAG-O) de Wiesbaden, però en la seva funció paral·lela de comandant dels Estats Units a Europa.

Stoltenberg ha afirmat que, en tota l’Aliança, s’espera que aquest esforç impliqui a prop de 700 efectius de l’OTAN i dels països associats.

L’Aliança supervisarà l’entrenament de les forces armades ucraïneses en les instal·lacions d’ensinistrament dels països aliats, farà costat a Ucraïna mitjançant la planificació i coordinació de donacions, gestionarà la transferència i reparació d’equips i donarà suport al desenvolupament a llarg termini de les Forces Armades d’Ucraïna, ha explicat.

De cara a la cimera de Washington, el secretari general ha avançat que l’ajuda i el suport a la seguretat de l’Aliança a Ucraïna serà “un dels principals resultats” d’aquesta reunió, juntament amb un compromís financer a llarg termini i nous passos en el camí d’Ucraïna cap a la integració en l’OTAN.

Els aliats treballen ja en un compromís financer per a donar suport militar a llarg termini a Ucraïna que Stoltenberg ha proposat que compti amb almenys 40.000 milions d’euros a l’any. En tot cas, l’ex primer ministre noruec ha especificat que “encara no hi ha un acord” entre els aliats sobre el compromís financer.

Stoltenberg també es va referir als sistemes de defensa aèria que els aliats estan donant a Ucraïna, com els Patriot i els SAMP/T, i s’ha mostrat segur que més estats membres intensificaran els seus esforços en aquest sentit, si bé no ha nomenat països concrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona