Política

Les xifres de CiU

Política

CiU considera que el nou model de finançament hauria d'augmentar els ingressos de la Generalitat en almenys 10.000 milions d'euros en tres anys, segons es desprèn dels documents lliurats a la conselleria d'Economia el 16 de juliol i l'1 de setembre, als quals ha tingut accés l'AVUI. Amb tot, CiU admet que la xifra del primer any es quedi en 2.329 milions d'euros, primera estimació feta a partir dels pressupostos de l'Estat presentats per Pedro Solbes i basada en la previsió d'ingressos per l'augment de la cistella d'impostos.

La federació vol que l'arquitectura dels ingressos de la Generalitat es basi en tres eixos. El primer, el rendiment íntegre de la cistella. El segon, la creació d'un nou fons per a les comunitats que més paguen, anomenat "fons de garantia de l'ordinalitat" o "de l'anivellament i la solidaritat". Amb aquest fons s'ajustaria "l'excessiva" aportació de Catalunya a la solidaritat i serviria per evitar perdre posicions en el rànquing de renda per càpita després de repartir els recursos entre comunitats. I el tercer eix -no inclòs en la previsió dels 10.000 milions, però que CiU vol que sigui al model, i Economia també ho preveu- seria quantificar la lleialtat institucional de l'Estat. És a dir, els diners que ha de pagar l'Estat per l'impacte econòmic sobre les arques de la Generalitat de decisions com ara la llei de la dependència -que CiU quantifica en 1.000 milions- o d'eliminar l'impost sobre el patrimoni -471 milions.

Així, CiU vol el primer any 2.329 milions més: cistella d'impostos (5.273 milions) menys el fons de suficiència que rep ara la Generalitat (2.944 milions). Per al segon en calcula 3.529: la cistella més el 50% del nou fons que proposa. I per al tercer -l'any que l'Estatut preveu l'aplicació total- en preveu 4.729: la cistella més el 100% del que li pertoqui del fons. Les xifres són aproximades, perquè el càlcul del fons el fa CiU en funció de la liquidació dels comptes de la Generalitat del 2006 i hi posa la xifra aproximada de 1.200 milions el primer any i 2.400 el segon, quan en un altre moment parla d'una forquilla d'entre 2.200 i 3.700 perquè Catalunya no perdi llocs en l'ordinalitat. De fet, en els papers del juliol CiU fixa la xifra inicial en 1.824 milions i ara l'ha actualitzat. En la proposta de l'1 de setembre deixa la casella de la suma dels tres eixos en blanc.

La concreció de la xifra i l'arquitectura del model encara separa CiU del govern, però tots dos ja han elaborat la seva proposta de resolució conjunta sobre el finançament per al debat de política general que comença demà i tenen temps fins dijous per pactar-la. Servirà per mantenir la unitat i salvar l'escull del debat, malgrat que CiU intentarà comprometre el govern, per exemple, a quantificar l'impacte de les decisions de l'Estat. Encara que CiU fa uns mesos es negava a perdre el fons de suficiència el primer any i ara ho admet, els partits del govern encara hi veuen posicions maximalistes, i ahir Joan Saura i Miquel Iceta van traslladar a la federació la responsabilitat que hi hagi unitat, mentre que Duran i Lleida animava ambiguament "CiU" a pactar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bondy, perifèria parisenca mestissa

Bondy (França)
Cristina Ribas
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Sant Gregori (ERC)

“Allarguem la mà a l’equip de govern per donar vida al poble”

Sant Gregori
Nerea García Guerrero
Cap de l’oposició a Badia del Vallès (Totes fem Badia)

“Les polítiques del PSC a Badia són molt continuistes”

Badia del Vallès
POLÍTICA

Denúncia de Junts per compres irregulars a la policia de Pineda

PINEDA DE MAR
Guerra a Europa

La UE aprova el primer lliurament a Ucraïna de fons originats pels actius russos

Barcelona
guerra a gaza

Calculen que uns 21.000 nens estan desapareguts a la Franja

barcelona
Estat espanyol

El jutge del cas Koldo rebutja cedir la investigació a la fiscalia europea

Barcelona
GIRONA

Salellas convoca una junta local de Segurerat pel tiroteig a Font de la Pólvora

GIRONA
Guerra a Europa

Moscou responsabilitza Washington de l’atac mortal a Sebastòpol

Barcelona