Política

Nit electoral als Estats Units

Eleccions als EUA

05.57 Barack Obama es proclama vencedor. Amb els ulls plorosos i flanquejat per la seva dona i les seves dues filles, Obama ha comparegut al Parc Grant de Chicago per celebrar la victòria demòcrata: "Si algú encara té dubtes que els Estats Units són un pais on tot és possible, si algú encara qüestiona la força de la nostra democràcia, aquesta nit hem trobat la resposta. Blancs, negres, hispanics, asiàtics... els ciutadans dels Estats Units han enviat un missatge al món, no som un conjunt d'estats blaus i vermells. som i serem els Estats Units d'Amèrica. Gràcies a tot el que hem aconseguit aquest dia, amb aquestes eleccions, el canvi ha arribat als Estats Units. Aquesta nit, fa una estona, he rebut una trucada, magnífica, dels senador McCain. Ell ha lluitat força en aquesta campanya i porta molt de temps lluitant pel país que tant estima. Ha passat per grans sacrificis. Estem en una situació molt millor gràcies als seus serveis. El felicito i felicito també Sarah Palin. M'agradaria donar les gracies al meu company en aquesta cursa, el vicepresident electe dels Estats Units, Joe Biden."  Obama ha tingut paraules també per la seva dona, les seves filles i la seva àvia, morta just el dilluns i ha afegit que " la victòria pertany a tots vosaltres". El públic crida el lema de la campanya, 'Yes, we can'. "Us demano que col·laboreu en la reconstrucció d'aquest país, maó a maó, pedra a pedra. Aquesta victòria no és el canvi que buscàvem, és l'oportunitat per a que tots nosaltres fem aquest canvi. Per a tots aquells que ens veieu més enllà de les nostres costes, des de tots els  països del món, comença una nova epoca de lideratge americà". "Amèrica pot canviar, sí que podem. que Déu us beneeixi i que Déu beneeixi els Estats Units d'amèrica", ha conclós el president electe.

05.34 Barack Obama és a punt de comparèixer a Chicago per celebrar la victòria

05.18 John Mccain reconeix la derrota. El candidat republicà concedeix la victòria a Barack Obama: "Hem arribat al final d'un llarg viatge. He trucat al senador Obama, he volgut felicitar-lo perquè serà el proper president dels Estats Units. Hem passat tots dos per una campanya dificil. Ell ho ha aconseguit. L'admiro, aquestes eleccions tenen una importància enorme per als ciutadans afroamericans, els EUA ofereixen oportunitats a tots aquells que tinguin la força per aprofitar-les. Insto tots els ciutadans dels EUA, a tots els que m'han donat suport, a ajudar-lo", ha demanat John McCain.   

05.17 El parc Grant de Chicago viu en una gegantesca explosió d'eufòria per la victòria d'Obama.

05.08 Al tancament dels col·legis electorals a la costa oest s'han donat a coneixer les projeccions de vot a Califòrnia, Oregon i Washington, que donen la victòria al candidat demòcrata.

05.00 Barack Obama supera els 270 vots electorals i guanya les eleccions presidencials als Estats Units

04.39 El Partit Demòcrata i el personal de campanya del senador Barack Obama han començat a celebrar a Chicago la que cada cop sembla més segura victòria del candidat demòcrata a la Presidència dels Estats Units. 04.29 Es confirma la victòria republicana a Texas i també a Mississipí. McCain supera els cent vots electorals, però Obama manté un avantatge de 72 vots electorals.

04.19 Arkansas vota per John McCain, que suma sis vots electorals més i s'apropa als cent, que seran superats de llarg si aconsegueix la previsible victòria a Texas.

04.11 Nou Mèxic es decanta per Obama. Es tracta d'un altre estat que ha canviat el sentit del vot respecte el 2004. El mateix ha fet Iowa. Kansas, per la seva banda, vota republicà.

04.04 Han tancat els col·legis electorals de Nevada, Iowa, Montana, Utah i Kansas. A les cinc tancaran els col·legis a Califòrnia, Washington, Oregon, Dakota del Nord i Hawaii, i ja només quedaran oberts els col·legis d'alaska, que tancaran a les sis del matí.

04.00 Amb el 25% de vot escrutat, Obama aconsegueix el suport de 21.9 milions de vots mentre que McCain n'aconsegueix el de 21,3 milions.

03.53 Lousiana vota republicà, McCain suma 9 vots electorals més. A Nou Mèxic hi ha una certa confussió, la CNN dóna la victòria als demòcrates però alhora dóna majoria de vot popular als republicans.

03.31  El Partit Demòcrata és a punt d'assegurar-se la majoria al Senat i a la Cambra de Representants. 03.28 El candidat demòcrata s'ha endut l'important estat d'Ohio, un bastió republicà que aporta 20 vots electorals, i que és el primer estat que vota diferent que l'any 2004. Amb aquests resultats, Obama frega els 200 vots electorals.

03.24 En vot popular i amb el 14% del vot escrutat, Obama obté el suport del 50% de l'electorat i McCain del 49%. 14,1 milions han votat demòcrata i 13,8 republicà.

03.11 Wyoming vota republicà. Texas també serà per a John McCain, mentre que Nou Mèxic vota demòcrata.

03.07 Han tancat els col·legis electorals de Colorado, Nou Mèxic, Arizona, Luisiana, Minesota, Nebraska, Nova York, Rode Island, Dakota del Sud, Texas, Wisconsin, Wyoming i Michigan. A les quatre tanquen Nevada, Iowa, Montana, Utah i Kansas.

03.06 Nova York dóna la victòria a Barack Obama. També voten demòcrata els estat de Minesota, Wisconsin, Michigan i Rode Island. Amb aquest vots, el candidat demòcrata s'enfila fins els 175 vots electorals.

02.59 John McCain suma 9 vots electorals més, els de l'estat d'Alabama.

02.54 Els voltants del Parc Grant, al centre de Chicago, s'omplen amb milers de persones que esperen celebrar la victòria definitiva de Barack Obama. 02.48 Els 15 vots electorals de Geòrgia són per a John McCain.

02.34 Obama supera els 100 vots electorals. El candidat demòcrata suma 103 vots amb la victòria als estats de Pennsilvània, Vermont, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Nova Jersey, Nova Hampsire i el Distrcite de Columbia. McCain porta 39 vots, gràcies als estats de Kentucky, virgínia de l'Oest, Carolina del sud, Oklahoma i Tennessee.

02.30 Tanquen els col·legis d'Arkansas. A les tres tancaran Colorado, Nou Mèxic, Arizona, Luisiana, Minesota, Nebraska, Nova York, Rode Island, Dakota del Sud, Texas, Wisconsin, Wyoming i Michigan.

02.21  El candidat demòcrata Barack Obama ha guanyat a l'estat clau de Pennsilvània de les eleccions presidencials segons les projeccions de les principals cadenes de televisió.

02.05 Tomb electoral a favor d'Obama. Segons els primers recomptes difosos per la CNN, Obama s'imposa als estats de Maine, Massachussets, Connecticut, Nova Jersey, Delaware, Illinois i el Districte de Columbia. Tennessee i Oklahoma voten republicà.

02.00 Tanquen els col·legis electorals de Florida, Pennsilvània, Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississipí, Nova Jersey, Oklahoma, Tennesse, Nou Hampshire i el Districte de Columbia. D'aquí a mitja hora tancaran els col·legis d'Arkansas.

01.55 Carolina del Sud hauria votat a favor de John McCain, segons alguns mitjans de comunicació.

01.50 Virgínia de l'Oest dóna la victòria a John McCain segons diferents mitjans de comunicació nord-americans. aquest estat atorga 5 vots electorals que donen un cert avantatge al candidat republicà.01.30 Tanquen els col·legis electorals a Ohio, Carolina del Nord i virgínia de l'Oest. A les dues tancaran els col·legis de Florida, Pennsilvània, Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississipí, Nova Jersey, Oklahoma, Tennesse, Nou Hampshire i el Districte de Columbia.

01.27 Geòrgia podria ser per a Mccain, sempre segons les projeccions.

01.24 Projeccions a Nova Hampshire donen la victòria a Barack Obama.

01.13 Virgínia podria ser per a McCain segons les primeres prospeccions de la CNN. Indiana per a Obama, però encara res no està clar.

01.10 Els primers sondejos donen la victòria a McCain a Kentucky i la d'Obama a Vermont. A Indiana hi ha una situació d'empat.

01.00 Tanquen els col·legis a Nou Hampshire, Vermont, Virgínia, Carolina del Sud, Geòrgia i Florida. A dos quarts d'una tancaran els col·legis a Ohio, Virgínia de l'Oest i Carolina del Nord.

12.50 Segons una enquesta publicada per Univision, Reuters i Zogby, el 78 per cent dels votants hispans, que confromen el 15% de la població als EUA i el 9% de l'electorat, prefereix el candidat demòcrata Barack Obama, per comptes del republicà John McCain. 12.44 Democrats Abroad, plataforma de suport a Barack Obama fora dels estats Units, també celebra la seva festa a Barcelona, concretament a la Sala Luz de Gas. Hi assisteix el president de la federació de Convergència i Unió, Artur Mas, que hi ha fet un parlament a favor del candidat demòcrata.

12.41 El consolat dels Estats Units a Barcelona segueix la nit electoral amb una festa a l'Hotel Barcelona Center. Hi assisteixen, entre d'altres, els polítics Xavier Trias (CiU), Daniel Sirera (PP) i José Zaragoza (PSC). Hi ha previst fer un simulacre de vot.

12.33 El recompte dels vots dels estats que tanquen les eleccions a la una de la matinada marcarà la nit electoral. Els 15 vots electorals de Georgia i els 13 de Virgínia, que no es decanten clarament per cap dels dos candidats, poden marcar la tònica de la nit. 

12.20 A la una de la matinada tancaran els col·legis electorals de Nou Hampshire, Vermont, Virgínia, Carolina del Sud, Geòrgia i Florida.

12.05 Els sondejos a peu d'urna donen la victòria a Obama. La CNN ha difós unes estimacions segons les quals el 72% dels votants haurà optat pel candidat demòcrata, Barack Obama, mentre un 27% ha votat pel candidat republicà, John McCain.12.00 A mitjanit (hora catalana, les sis de la tarda hora local) han tancat els col·legis electorals dels estats d'Indiana i Kentucky i ha començat el procés de recompte que, al llarg de la nit, recorrerà tots els Estats Units amb la intenció de proclamar un vencedor, que serà el proper president dels Estats Units. Les enquestes d'opinió consideren Kentucky un estat favorable al candidat republicà, John McCain, però Indiana és un dels estats frontissa que poden donar la victòria tant a un com l'altre candidat, raó per la qual els seus resultats poden arribar a ser decisius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Gallant adverteix “enemics i amics” que Israel aconseguirà els seus objectius

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva
Guerra a Gaza

Desenes de milers de persones fugen de Rafah enmig de constants bombardejos

Barcelona
política

La JEC valida que RTVE emeti les entrevistes als candidats al Canal 24 hores

barcelona

Junts deixa el govern retraient el “menyspreu” de l’alcalde

MATADEPERA

Girona avalua les polítiques de cooperació per redactar un nou pla director

GIRONA