Política

El PSC i Unió es reuneixen amb les lleis d'educació i de culte com a eix central del diàleg

La direcció en ple del PSC, encapçalada pel president José Montilla, visitarà avui la seu d'Unió per celebrar la primera cimera entre els dos partits, en ple debat sobre la sociovergència. Representen les dues ideologies rivals a Europa durant dècades -els socialistes i els democristians-, però gover- nen juntes a Alemanya. La trobada, que ha estat negociada aquests dies fins a l'últim detall per Miquel Iceta i Josep Maria Pelegrí, tindrà sobre la taula la llei d'educació com un dels temes estrella, però els dos partits van a la cimera sense cap preacord lligat.

Qualsevol pacte en ferm entre el PSC i Unió és molt complicat, però de totes maneres un acostament, encara que fos tímid, facilitaria el camí a negociacions posteriors. Unió no pot subscriure cap acord que impliqui el conjunt de CiU, i s'ha compromès a consultar amb CDC tota negociació que tingui implicació política real. Aquesta, de fet, va ser una de les causes del malestar que la cimera va crear en Artur Mas, juntament amb l'aposta sociovergent que CDC veu en la trobada i el suposat intent del PSC de dividir la federació nacionalista.

Per Montilla qualsevol acostament aquesta tarda a Unió en la llei d'educació li facilitarà l'entesa global amb CiU sobre aquesta normativa, que és el que intenta des que es van presentar 200.000 al·legacions al redactat inicial del govern. Però tot acord entre el PSC i Unió sobre aquesta matèria implica als socialistes allunyar-se de les tesis d'ICV-EUiA i dels sindicats que ahir impulsaven la protesta al carrer. En aquest context, ERC s'ha apuntat a criticar el conseller Ernest Maragall a través de la branca juvenil, les JERC, que en un comunicat avisen que "amb la LEC actual l'escola pública pot deixar d'existir com a tal" i alerten d'una "progressiva privatització".

Agenda oberta
El PSC és molt conscient d'aquestes arestes punxegudes que té l'esperada reunió amb Unió, i ahir dirigents del partit treien prioritat a l'objectiu de sortir de la seu democristiana amb resultats. Segons el PSC l'agenda de la trobada és oberta, mentre que segons Unió no és tancada.

A banda de la llei d'educació, Unió preveu abordar també la llei de cultes, que al seu entendre dilueix el pes de l'Església catòlica. I també repassarà la negociació del finançament i l'evolució de la crisi econòmica. Al final de l'entrevista, que se celebrarà en una taula quadrada a la sala del comitè de govern, socialistes i democristians compareixeran per separat en roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.