Política

La Generalitat retalla el sou d'uns 240.000 funcionaris una mitjana del 5%

El conseller d'Economia, Antoni Castells, anuncia el primer paquet de mesures del govern per reduir el dèficit i evitar "ser cada cop més pobres". Aquest dimarts s'aprovarà un segon paquet i al juliol es presentarà l'augment de l'IRPF per a les rendes més altes. Tot plegat, permetrà un estalvi d'uns 1.700 milions d'euros aquest any

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, ha anunciat aquest dissabte el primer paquet de mesures adoptades pel govern per aconseguir reduir el dèficit públic i evitar "entrar en una llarga etapa d'estancament que ens portaria a ser cada cop més pobres".

Aquest paquet de mesures es concreta un decret llei que fa referència a dues grans línies d'actuació: les retributives i les tributàries, això és, els sous i els impostos. Així, la primera, i més coneguda, consisteix a rebaixar el salari dels funcionaris.

Castells ha detallat que, en la línia del que ja ha aprovat el govern espanyol, el sou dels treballadors públics caurà de forma esglaonada entre un 0 i un 7%, amb una reducció del 5% de mitjana. També es reduirà un 5% els conceptes variables del salari dels funcionaris que paga la Generalitat.

El president del govern i els consellers, cobraran un 15% menys, els secretaris generals i assimilats, un 10% menys i directors generals, un 8% menys.

Pel que fa als convenis i concerts, el conseller d'Economia ha detallat que es reduirà un 3,2% l'import sobre la tarifa de concert aplicada a la sanitat, un 5% a l'educació i un 1,18% en els concerts dels centres d'acció social públics. En la mateixa línia, les transferències del govern a les societats mercantils amb contracte programa amb la Generalitat es reduiran un 2,8%.

D'aquesta manera, Castells assegura que "tot el sector públic ha quedat inclòs en les mesures de reducció salarial com no podia ser d'una altra manera perquè si no es creaven greuges molt difícils d'explicar". Segons ha dit, el salari d'entre 220.000 i 240.000 persones serà a partir d'ara més baix.

Tanmateix, ha puntualitzat que no està previst que el 2013 els funcionaris recuperin el poder adquisitiu que ara perden amb el decret perquè les mesures avui adoptades "s'han de consolidar perquè siguin efectives".

Per la seva part, l'actuació en les normes tributàries acordades aquest dissabte fixen un augment de l'1% en l'impost de transmissions patrimonials, que passarà del 7% al 8%, i un augment de l'impost de matriculació del 15% al 16% per als vehicles més contaminants.

No obstant, aquest decret llei és el primer de tres blocs d'iniciatives que han de permetre, segons Castells, "tenir un país millor i tornar a entrar en la senda del creixement econòmic".

El segon bloc serà un conjunt de mesures que s'adoptaran en la reunió de govern de dimarts i que ja no requeriran el rang de llei. I, el tercer, un mandat al departament d'Economia perquè presenti al proper mes de juliol la manera d'augmentar l'IRPF a les rendes més altes.

"Tot aquest pla respon a la necessitat de reajustament de l'economia, que fins ara només havia afectat al sector privat amb l'important augment de l'atur, i a la necessitat de reducció del dèficit, que bàsicament s'ha de fer sobre allò que controlem, que és la reducció de la despesa", ha volgut remarcar Castells.

De fet, segons els seus càlculs, amb les mesures aprovades entre avui i dimarts el govern aconseguirà una estalvi d'entre 1.500 i 1.700 milions d'euros aquest any, que situaran el dèficit en uns 4.700 milions d'euros, és a dir, el 2,4% del PIB.

Segons ha afirmat, "el pressupost del 2010 preveia un dèficit del 3,6%, i ara tenim l'obligació de reduir aquest dèficit a l'1,1%, el 2013".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.