Política

El govern podria evitar recórrer al TC el decret de la banca que vulnera competències de la Generalitat

La Generalitat no es pronunciarà sobre el dictamen del Consultiu fins el pròxim consell de govern del 25 d'agost

El govern analitzarà analitzarà amb tranquil·litat el dictamen del Consell Consultiu, avançat per l'AVUI, que conclou que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) vulnerar competències de la Generalitat. Segons fonts de presidència, el govern té dues opcions sobre la taula: presentar un recurs al Tribunal Constitucional o el que s'anomena un procés de resolució de discrepàncies. Si el govern tria aquesta opció s'obriria un període de 6 mesos en què Generalitat i Estat buscarien una solució dialogada al conflicte i, per tant, s'evitaria anar als tribunals.

El govern no es pronunciarà oficialment sobre el contingut del dictamen del Consell Consultiu i no prendrà una decisió sobre quina de les dues opcions escull fins que no es reuneixin els consellers de l'executiu i això no passarà, com a mínim, fins el pròxim 25 d'agost. És la data en què està programada  la primera reunió del consell de govern després de les vacances.

El passat 8 de juliol, el Congrés va validar el decret llei del FROB amb els vots en contra de CiU, ERC i ICV. El PSC hi va votar a favor tot i que pocs dies després, el 21 de juliol, el consell de govern va aprovar demanar un dictamen al Consell Consultiu i el mateix conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va mostrar els seus dubtes al Parlament.

El dictamen, avançat per l'AVUI aquest dimarts, conclou que el fons estatal és contrari a l'Estatut perquè anul·la el dret de veto de la Generalitat en cas de creació o fusió de caixes d'estalvi intervingudes pel Banc d'Espanya.

Concretament, determina que l'article 8 i la disposició final sisena del FROB "infringeixen" l'Estatut i, per tant, són "inconstitucionals". L'article 8 estableix que les operacions de fusions d'entitats de crèdit, ja sigui per absorció o mitjançant la creació d'una nova entitat, no requeriran de cap autorització administrativa ulterior en l'àmbit de l'ordenació de crèdit i la banca. De fet, només s'estableix que el Banc d'Espanya haurà de demanar un informe previ al ministeri d'Economia o als òrgans competents de les comunitats autònomes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT ESPANYOL

Dirigents ultres d’Europa i Amèrica segellen la seva “germandat” a Madrid

BARCELONA

El president iranià, desaparegut després d'haver patit un accident d'helicòpter

BARCELONA
PACÍFIC

Arriben a Nova Caledònia els gendarmes enviats per frenar la revolta canac

BARCELONA
ÀSIA

Surten de l'Afganistan els dos turistes espanyols il·lesos en l’atac

BARCELONA
CAUCAS

El govern de Geòrgia s’obre a modificar la polèmica ‘llei russa’

BARCELONA
judicial

El TSJC assumeix el cas de Vergés per la vacunació dels policies

barcelona
GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla dins del gabinet de guerra israelià

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Israel anuncia la recuperació del cos d’un altre ostatge a la Franja

BARCELONA
MEDITERRANI

Desapareguts 23 migrants que havien salpat de Tunísia cap a Itàlia

BARCELONA