Política

Guia per a consultes

CiU no impulsarà referèndums i es fixa com a prioritat la crisi. ICV fa arribar als regidors un manual per actuar davant d'una moció. ERC vol liderar l'efecte d'Arenys i prepara una web

Els partits es van llevar un dia amb una consulta sobiranista a Arenys de Munt i, gairebé deu dies després, un cop la tempesta ha escampat, tot just comencen a fixar posicions. Si més no, per escrit. Argumentaris i manuals d'actuació proliferen aquests dies a les seus dels partits, que s'han trobat anant a remolc d'una iniciativa ciutadana. És el cas de CDC i Unió, que han expressat en públic els últims dies les seves diferències a l'hora d'afrontar l'anomenat efecte Arenys. Forçats un cop més al consens, la federació va pactar ahir un document de sis punts en què reconeix i "incorpora" el dret a l'autodeterminació, però en què s'explicita que la "prioritat és aixecar Catalunya, superar la crisi i defensar l'autogovern". A més, fixen que no impulsaran la convocatòria de consultes, encara que "respectaran" l'autonomia dels grups municipals. Segons els nacionalistes, més que un desig d'independència, els ciutadans han trobat una manera de "denunciar la seva insatisfacció" respecte dels governs català i espanyol.

Pel que fa a una hipotètica consulta independentista a Barcelona, la idea es refreda. El líder del grup municipal de CiU, Xavier Trias, va considerar ahir que "no és el moment de fer aquesta consulta" i va fer una crida a les entitats i la societat civil perquè reflexioni. "Quan es fa s'ha d'evitar que sigui un fracàs", va advertir. Qui més suc té intenció de treure'n és Esquerra, que no vol cedir ni un pam d'espai independentista a cap altra formació. Encara que el secretari general, Joan Ridao, va afirmar ahir que no consta en el número 1 de les prioritats dels republicans, el cert és que ja preparen una web perquè s'hi puguin consultar els municipis en què impulsaran referèndums.

En un document que ha enviat als regidors i càrrecs electes, Iniciativa també ha posat per escrit el seu posicionament. En forma de consigna. Els ecosocialistes marquen les directrius per si arriba a un ajuntament una moció per fer-hi una consulta. "Si la moció es presenta des d'un grup municipal proposant impulsar una consulta a la població, us proposem el vot negatiu"; "si es presenta proposant donar suport perquè les entitats plantegin la consulta", el vot també serà negatiu. La direcció proposa votar-hi a favor si és una entitat la que presenta la moció. I si el document demana "el suport a l'Ajuntament d'Arenys" es recomana presentar una "moció alternativa". Els ecosocialistes també es fan ressò de la futura llei de consultes populars, que ERC té intenció d'esprémer a un any de les eleccions. Si per al conseller Ausàs pot servir per canviar la Constitució, tal com va afirmar a l'AVUI diumenge, ICV deixa clar que la norma servirà només per incentivar la "participació ciutadana". I aclareix que "no suposa que s'avanci per celebrar un referèndum d'autodeterminació".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona