Política

Puigcercós diu ara que no descarta reeditar el tripartit, amb ICV inclosa

El president d'ERC lloa Montilla, critica el paper del PSC a Madrid i anuncia que vol impulsar un referèndum d'autodeterminació la proxima legislatura

No descarta reeditar el tripartit, amb ICV inclosa malgrat haver-la rebutjat recentment, però alhora anuncia que el gran objectiu d'ERC en la pròxima legislatura és que es convoqui un referèndum d'autodeterminació. Aquest còctel és la declaració d'intencions que el president i cap de llista d'ERC, Joan Puigcercós, ofereix en una entrevista publicada aquest diumenge a La Vanguardia.

Hi lloa amb entusiasme José Montilla, del qual diu que ha "fet més en quatre anys que Pujol en dotze" i que "es dedica en cos i ànima a solucionar els problemes del país", però critica el paper del PSC –partit que el president dirigeix amb mà de ferro com a primer secretari– a Madrid. "Els 25 diputats del PSC sovint han semblat més ostatges del PSOE que no representants de Catalunya", afirma.

Malgrat aquesta observació, Puigcercós no troba impensable que el PSC estigui disposat a fer un pas endavant per superar l'autonomisme a Catalunya. "Depèn d'ells. Tant el PSC com CiU han de reflexionar i canviar d'actitud. Uns davant del PSOE i els altres davant de determinats grups d'interès", adverteix.

I en dues ocasions en una entrevista de poc més d'una pàgina assegura que "l'important no és amb qui sinó el que pactes". Amb aquesta frase defensa la possibilitat de reeditar el tripartit, fins i tot després d'haver menyspreat obertament ICV. "No ho descarto. Jo crec que el tripartit no és una fórmula fracassada. Però no és tan important amb qui governarem sinó les bases ideològiques d'aquest nou pacte. La nostra prioritat és plantar cara a Madrid i dialogarem amb aquells partits que estiguin disposats a fer aquest pas", respon quan li pregunten per la possibilitat d'un tercer tripartit.

Pel líder dels republicans, després la sentència del TC sobre l'Estatut i de les eleccions catalanes, caldrà "conformar noves majories que defensin un altre estatus per a Catalunya, com ara un Estat independent dins de la UE". Per això, "la celebració d'una consulta sobre el futur de Catalunya" és una de les prioritats per a la pròxima legislatura.

En les eleccions, Puigcercós espera un resultat "molt millor del que assenyalen" les enquestes, i creu que ERC no serà "el partit més perjudicat" per la hipotètica participació del president del Barça, Joan Laporta, en els comicis.

Sobre les llistes electorals, confirmar que Josep-Lluís Carod-Rovira, expresident del partit i excandidat a la presidència de la Generalitat, "no hi serà". "Ja va quedar clar en el seu moment que la política no s'acaba a les llistes. Carod no hi serà però continua comptant a ERC", sentencia. En canvi, sí que vol a les llistes electorals Ernest Benach, un dels carotistes destacats del partit. "És el president del Parlament i sí que m'agradaria incloure'l en la meva candidatura", admet.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.