Política

Montilla blinda el govern i veu només errors de comunicació

El president no detecta desídia en la gestió de la nevada, evita aclarir si Saura volia dimitir i anuncia que convocarà les elèctriques un cop normalitzat el subministrament

Una setmana després de la nevada, amb alguns municipis intentant recuperar la normalitat, el president José Montilla va sortir públicament a defensar la gestió del seu executiu en aquesta crisi, després que en l’última sessió de control quedés un cert regust de batussa entre els socis del tripartit per les deficiències energètiques i la línia de molt alta tensió (MAT). En declaracions a TV3, Montilla va assegurar que no pensa fer una remodelació del govern ni avançar les eleccions, i va tallar així qualsevol hipotètic cost polític que vulgui buscar l’oposició. No va voler entrar a parlar de dates per als comicis, ni de si la visita del papa Benet XVI a Barcelona havia fet que alterés els seus plans.

Montilla no va detectar ni “desídia ni mala fe” en el seu gabinet en la gestió de la nevada; tot i així, va evitar descartar si en algun moment va tenir damunt la taula la dimissió del conseller d’Interior, Joan Saura. “Tots els consellers tenen el seu càrrec a disposició de qui els ha nomenat”, va sentenciar després de recordar que si Saura no era a Catalunya al matí, abans de la nevada, ell sí.

Amb la seva aparició televisiva el president mirava de reconduir el dèficit de comunicació i coordinació que des d’algunes esferes polítiques i ciutadanes es va detectar al govern el primer dia de la crisi provocada pel temporal, donat que el gruix de la informació va quedar en mans del secretari general d’Interior, Joan Boada. Montilla va intentar llavors capgirar la situació i calmar els ànims visitant diverses zones afectades al llarg de la setmana passada, així com la seu d’Endesa a Catalunya.

“Vaig voler anar a la seu d’Endesa per veure in situ com gestionaven la crisi i els panells de les línies afectades. No disposaven de la informació correcta i això no pot tornar a passar”, va explicar, abans d’alertar que quan es normalitzi la situació convocarà les elèctriques al Palau de la Generalitat per analitzar la situació i les responsabilitats en el marc de la llei de subministrament elèctric del 2007. Montilla va descartar nacionalitzar Endesa, com ha suggerit ERC. Sobre la polseguera amb els socis de govern per la MAT, va sentenciar que ell està d’acord en la construcció de la línia i que s’està fent, però va alertar que amb la MAT la caiguda del subministrament elèctric també s’hauria produït. Va marcar distàncies amb els socis en l’incendi d’Horta de Sant Joan; sobre això, va admetre que les coses no es van fer de manera “impecable”, com va garantir Saura.

“Errors”
Dit això, el president va dedicar bona part de l’entrevista a posar en relleu que després de la nevada el país està tornant a la normalitat, però que encara queden coses per fer. L’autocrítica la va limitar a problemes d’informació i comunicació i a alguns “errors” en la gestió de trens, encara que va destacar que en 24 hores les artèries principals de comunicació de Catalunya estaven netes. Prèviament, en declaracions a RAC 1, Saura va assegurar no haver pensat a dimitir i que es veu capacitat per repetir en el càrrec la propera legislatura en cas que es reedités el tripartit. També va manifestar que s’ha de ser més exigent respecte a la informació que rep la conselleria.

Montilla va admetre que entre la ciutadania hi ha instal·lada la sensació de “certa incapacitat” de les administracions per resoldre els seus problemes. Considera, però, que la lluita contra la desafecció s’ha de fer entre tots i que no és només feina del govern. El cap de l’executiu català, que va descartar la sociovergència com a futura fórmula de govern, va tenir paraules de suport cap als ajuntaments i va avançar que l’executiu prendrà avui diverses mesures d’ajuda. El govern treballa en un pla d’ocupació específic per a la neteja de boscos i lleres de rius i una línia de recursos per a ajuntaments.

L’executiu decidirà avui quins consellers compareixeran les properes setmanes al Parlament per informar d’aquesta crisi, després que les peticions de l’oposició s’hagin formalitzat. El secretari general d’ERC, Joan Ridao, va apuntar que a més del titular d’Interior podrien anar a la cambra catalana el d’Economia, Antoni Castells, i el d’Innovació, Universitats i Empresa, el republicà Josep Huguet, tot i que ahir a la tarda aquesta darrera possibilitat perdia força i es donava per molt probable que hi anés el titular de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Putin promet un alto el foc si Ucraïna es retira dels territoris annexionats i renuncia a l’OTAN

barcelona
política

La jutge de la primera causa per l’1-O demana que es pronunciï l’Audiència de Barcelona

barcelona
regne unit

Una enquesta situa el partit de Farage per davant dels conservadors

barcelona
guerra a gaza

Gantz guanyaria Netanyahu si s’avancessin les eleccions

barcelona
judicial

El xoc a la fiscalia per l’amnistia s’aguditza

barcelona
política

La justícia suïssa reitera que Tsunami no és terrorisme

barcelona
Política

ERC començarà a negociar amb PSC i Junts per la investidura la setmana que ve

barcelona
judicial

El Suprem suspèn les declaracions de Puigdemont i Wagensberg

barcelona
Josep Xifre Deulofeu
Alcalde de Santa Cristina d’Aro (Tots per Santa Cristina-TxE)

“Som prudents en la inversió; no volem fer cartes als Reis”

Santa Cristina d’Aro