Política

Chacón i Zapatero, xiulats a la desfilada militar amb motiu del Dia de la Hispanitat

Dia de la Hispanitat

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha assistit a la seva primera desfilada militar com a responsable política dels exèrcits, en aquest cas la que se celebra a Madrid amb motiu del Dia de la Hispanitat, ja que la del passat dia 1 de juny a Saragossa, Dia de les Forces Armades, Chacón no va poder presenciar-la per trobar-se en els seus primers dies de baixa maternal. En el moment en què han arribat la ministra Chacon s'han sentit xiulets i quan ho ha fet el president del govern s'han sentit crits de "Zapareo dimissó".

El president de la Generalitat, José Montilla no ha participat en la desfilada amb motiu de la festivitat de la Hispanitat que se celebra al centre de Madrid. Aquest dissabte va tornar del seu viatge a Mèxic i aquesta jornada la passarà a Catalunya, segons fonts de la Generalitat.

L'acte ha estat presidit pel rei Joan Carles I i la reina Sofia, la seva arribada a la Plaça de Colón ha marcat l'inici de l'acte. Els paracaigudistes de l'exèrcit de Terra que tenien previst saltar des d'un helicòpter portant una bandera espanyola que havia de presidir ho han hagut de suspendre a causa de l'amenaça de pluja.

Un cop finalitzat, el rei i el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, han acompanyat la Guàrdia Reial i els president del Congrés i el Senat, José Bono i Javier Rojo, en l'ofrena d'una corona de llorer per aquells que han mort en acte de servei. En aquest homenatge han participat els familiars de militars i guàrdies civils morts en el darrer any des del passat 12 d'octubre. Entre ells la família del darrer assassinat d'ETA, Luis Conde.

Tot seguit ha començat la desfilada dels cossos aeris, els cossos d'unitat i vehicles terrestres, unitats a peu i unitats amb cadència especifica com els Regulars. En total més de 4.600 militars, 250 vehicles i 73 avions han participat de la desfilada. Després de l'hoematge s'ha arriat la bandera espanyola i els reis s'han traslladat al Palau Reial per oferir una recepció a les autoritats amb motiu de la festivitat.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, no hi ha assistirà perquè es troba preparant la reunió dels presidents de l'eurozona que arrencarà a les cinc de la tarda a París.

Les absències més significatives, a banda del president Montilla, han estat les del lehendakari Juan José Ibarretxe i els representants d'ERC, PNB, BNG i Na-Bai. Aquests partits entenen que el Dia de la Hispanitat no és la seva festa nacional i per aquest motiu han declinat la invitació.

Les desqualificacions de Rajoy
La desfilada ha tingut el ressò de la frase que van captar els micròfons de la XIII reunió interparlamentària del PP a la Coruña, on es va sentir el president del PP, Mariano Rajoy dient "demà tinc el 'conyàs' de la desfilada .... en fi, un pla apassionat'. A través d'un comunicat, Rajoy ha assegurat que ha estat "una expressió col·loquial pròpia d'una conversa d'àmbit privat. Per a eliminar qualsevol dubte o interpretació, vull reiterar la meva postura ja coneguda de màxim respecte, afecte i suport a les nostres Forces Armades, així com a la celebració de la Festa Nacional".

L'any passat, Rajoy també va generar polèmica al fer públic un vídeo en el què feia una crida a celebrar el Dia de la Hispanitat "lluint i honorant" la bandera espanyola.

Tres anys de bandera nord-americana
La desfilada comptarà per tercer any consecutiu amb la presència dels Estats Units. Al 2003, quan Zapatero era secretari general del PSOE, va decidir no aixecar-se en veure-la passar com a manera de rebutjar la guerra de l'Iraq. Aquesta protesta va provocar que durant els anys 2004 i 2005, Estats Units no desfilés aquest dia.

Amb motiu de la festa de la Hispanitat, el president dels Estats Units, George Bush ha traslladat al rei un missatge per reforçar l'aliança entre els dos països. "Espanya segueix sent un aliat fonamental", diu aquest comunicat, a poc més d'un mes perquè la Casa Blanca canviï de mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dinamarca

La primera ministra danesa és agredida al centre de Copenhaguen

Barcelona
Rússia

Putin s’obre a revisar la doctrina nuclear per la pressió d’occident

Barcelona
política

Final de campanya a la cerca del vot útil i amb un ull al Parlament

barcelona
estat espanyol

Nova querella contra Begoña Gómez

barcelona
Guerra a Gaza

L’ONU inclou Israel entre els països que perjudiquen els nens als conflictes

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ocupa tot el corredor de Filadèlfia des de Kerem Shalom fins al mar

Barcelona
Estats Units

Biden creu que els soldats que van lluitar contra Hitler ara voldrien aturar Putin

Barcelona
guerra a europa

Biden anuncia davant Zelenski un nou paquet d’ajuda militar a Ucraïna

barcelona
regne unit

Sunak demana disculpes per haver marxat de la cerimònia del Dia D

barcelona