Política

Les consultes sacsegen l'homenatge a Companys

Esquerra felicita el conseller Ausàs i planta cara a Montilla per haver desautoritzat el suport de Governació als referèndums

La majoria dels partits emmarquen la polèmica en un context preelectoral

Montilla eludeix parlar sobre la nul·litat del judici a Companys

Les consultes sobiranistes van agitar ahir el debat polític durant l'homenatge a Lluís Companys just el dia en què feia 70 anys que el president va morir afusellat. ERC va atiar la polèmica i va desafiar José Montilla, que el dia abans havia desautoritzat el conseller republicà Jordi Ausàs per haver promès que Governació col·laborarà en el referèndum de Barcelona del 2011.

Els republicans van felicitar Ausàs i van recordar que el seu paper s'emmarca en la defensa de la llei de consultes, una de les normes que Esquerra ha impulsat en el mandat i que és una de les seves grans banderes. “Governació ha actuat amb el mateix capteniment que amb qualsevol altra entitat que organitza unes eleccions”, va remarcar el president de la formació, Joan Puigcercós, que també va instar Montilla, sense citar-lo directament, a “relaxar-se”. Unes paraules que demostren que ERC no vol fer ni un pas enrere en aquesta qüestió, tot i que es tracta d'un gest simbòlic, ja que les eleccions són a la cantonada i no se sap quina posició prendrà el proper govern en relació amb les consultes.

Mentrestant, els dos protagonistes de la jornada, Montilla i Ausàs, van coincidir en l'ofrena floral d'homenatge a Companys al castell de Montjuïc. No van fer cap referència a la picabaralla i van mantenir una calma tensa.

Rebuig del PSC

Els partits del govern sí que van dir-hi la seva. El PSC, que sempre ha estat contrari a les consultes, va sortir en defensa de Montilla, que argumenta que la Generalitat no pot donar suport a aquestes iniciatives, segons l'ordenament jurídic. La número 2, Montserrat Tura, va situar l'afer en un context preelectoral, mentre que Rocío Martínez-Sampere va titllar d'“inèdit” el posicionament d'Ausàs. L'altre soci del govern, ICV, va lamentar que aquestes situacions l'únic que provoquen és que el llegat del tripartit quedi amagat.

L'oposició tampoc no es va mossegar la llengua i va aprofitar l'“embolic” per tornar a atacar la línia de flotació de l'executiu. El líder de CiU, Artur Mas, va recordar que la proximitat dels comicis propicia tensions i va assegurar que aquestes discussions només contribueixen a portar una gran “confusió” a Catalunya.

Pel que fa al suport del govern a les consultes, Mas va assenyalar que, fins ara, la Generalitat no ha participat en cap d'aquests processos i a Barcelona no s'ha de fer cap “excepció”. En aquest sentit, va afegir que la facultat per opinar sobre els referèndums la tenen els ajuntaments. L'alcaldable de CiU a Barcelona, Xavier Trias, va recollir la petició i va apuntar que la federació estarà al costat de la consulta. Per la seva part, el PP va qualificar el tripartit de “guirigall”.

Enmig de tantes declaracions i contradeclaracions, Barcelona Decideix va alçar la veu per agrair el suport de Governació i per mostrar la seva sorpresa davant de la posició de Montilla: “No entenem per què no se'ns permet accedir al mateix assessorament que altres entitats”.

Aquest enrenou, que es produeix abans d'una onada de consultes que es farà diumenge, va minimitzar bona part de les reivindicacions sobre l'anul·lació del judici a Companys. Montilla va tirar pilotes fora davant de la demanda del conseller Joan Saura, que havia reclamat una reforma de la llei de la memòria històrica que propiciï la nul·litat d'aquell procés –ERC fa temps que demana el mateix–. El president va assenyalar que el govern ha fet tots els passos “necessaris” per a la restitució de la memòria de Companys. Per la seva banda, Puigcercós va celebrar que ICV rectifiqui i demani ara l'anul·lació dels judicis franquistes, encara que ho faci “una mica tard”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona