Política

CiU manté una distancia de 10,2 punts respecte al PSC

ERC, PPC i C's pugen mentre ICV-EUiA baixa quatre dècimes, segons el CEO

Respecte a l'anterior baròmetre Convergència baixa un 0,9% i els socialistes mantenen el percentatge

CiU guanyaria les eleccions catalanes si se celebressin demà, amb un 24,4% dels vots, i a una distància de 10,2 punts del PSC, que n'obtindria el 14,2%, segons l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). Segons aquest estudi, ERC obtindria el 7,4% dels vots, el PP el 6,2%, ICV-EUiA el 5,2% i C's l'1,2%. L'apartat d'altres suma el 4,2%, dins dels quals hi hauria un 1,7% de Solidaritat Catalana per la Independència i un 0,9% per a Reagrupament.

Respecte a l'anterior baròmetre, CiU baixa un 0,9%, el PSC manté el percentatge, ERC puja un 1,4%, el PP puja un 2,4%, ICV-EUiA perd quatre dècimes i C's puja un 1,1%.

L'enquesta posa de manifest que “la gent comença a moure's”, segons el director del CEO, Gabriel Colomé, que considera “normal” que CiU baixi un 0,9% respecte a l'anterior baròmetre, ja que “estava molt amunt perquè portava molt de temps fent campanya sola i ara tots els altres estan en marxa i comencen a equilibrar-se els espais electorals”.

Segons les dades del CEO, CiU és qui té el seu electorat més mobilitzat, amb un 78,4%, mentre que la fidelització del vot al PSC està en un 48%. En el cas d'ERC està en un 35,3%, al PPC en un 69,4%, a ICV-EUiA un 57,2% i C's un 41,1%. Colomé creu que els partits encara estan a temps de pujar aquests percentatges.

Els resultats de l'enquesta assenyalen que en aquests moments Laporta “està al Parc de la Ciutadella”, tot i que ha deixat clar que “la clau estarà en la participació”. Colomé ha recordat que aquests partits entraran al Parlament si superen el llindar del 3%, un fet que serà més fàcil si la participació és baixa i més difícil si aquesta puja.

L'estudi indica que el 64,5% dels enquestes diuen que aniran a votar amb tota seguretat el 28-N, però Colomé no ha donat gaire credibilitat a aquesta xifra, tot recordant que el 2006 ho van fer el 56%. En tot cas, l'enquesta també posa de manifest que baixen el nombre d'indecisos, del 22% al 17,6%, i el nombre de ciutadans que asseguren que no votaria, que passa del 7% al 5,9%. En canvi, puja el vot en blanc fins al 7,6%, un fet que evidencia “malestar”.

Un 25,2% aposta per la independència

L'enquesta també pregunta què creu que hauria de ser Catalunya. El 34,7% considera que una comunitat autònoma dins de l'estat espanyol i un 30,9% un estat dins d'una Espanya federal. El 25,2% considera que Catalunya hauria de ser un estat independent, la xifra més alta registrada pel CEO i sumant un punt respecte a l'últim baròmetre. A l'altra banda, un 5,9% considera que hauria de ser una regió de l'Estat.

Duran i Mas, els únics que aproven

Pel que fa a la valoració dels líders, els únics que aproven són els líders de CiU Josep Antoni Duran i Lleida (6,20) i Artur Mas (5,64). La resta se situen per sota del 5. És el cas de Carme Chacón (4,83%), Joan Ridao (4,83), Joan Herrera (4,65), José Montilla (4,62), Joan Puigcercós (4,40), Dolors Camats (4,23), Joan Saura (3,96), Josep-Lluís Carod-Rovira (3,82), Albert Rivera (3,13) i Alícia Sánchez-Camacho (2,93).

El CEO ha presentat aquest divendres l'últim baròmetre de la legislatura i a poques setmanes de les eleccions catalanes. El treball de camp es va fer entre l'11 i el 22 d'octubre i es van fer 2.000 enquestes telefòniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Denegat el nou recurs de Trump contra l’ordre de silenci en el seu judici de Nova York

barcelona
estats units

Cohen va gestionar xecs signats per Trump per a fer callar a Daniels

barcelona
estats units

Els EUA apugen els aranzels als cotxes elèctrics i plaques solars xineses

barcelona
Caucas

Geòrgia ignora les massives protestes i aprova la polèmica llei sobre els “agents estrangers”

Barcelona
rússia

Putin nomena com a assessors a ‘falcons’ partidaris de la guerra a Ucraïna

barcelona
rússia

Rússia posa en servei un míssil intercontinental d’emplaçament marítim

barcelona
política

Junqueras, disposat a continuar pilotant la “nova etapa” d’ERC

barcelona
país basc

El Parlament de Vitòria inicia la nova legislatura amb apel·lacions a un nou estatus

barcelona
política

PSC i comuns llencen l’ham per acostar ERC a una negociació d’investidura

barcelona