Política

L'altra cara de les llistes

Els més grans

La tercera edat es fa valer

gent gran Els candidats més grans són conscients que representen un nucli puixant d'electors Ànims Són el grup menys propens a la desafecció ensurt El militant de C's, de 74 anys, es recupera d'un accident de bicicleta

El 17 % de la població catalana té més de 65 anys. És un sector que tendeix a créixer amb l'increment de l'esperança de vida. I com que la política és també mercat electoral, cada cop pesa més. Els partits en diuen “gent gran”, perquè avui dia no es considera políticament correcte parlar de vells. A les llistes del 28 de novembre hi figura sempre un representant de la tercera edat, per cobrir aquest sector de la població. Les candidatures són el món de les quotes i els equilibris, i la gent gran n'és un dels pilars. El menys propens a la desafecció.

Entre els candidats de més edat, l'únic que té possibilitats de sortir diputat és el de CiU. Francesc Bragulat, que té 67 anys, va en el lloc 33 de la federació nacionalista per Barcelona. Als anteriors comicis, CiU va obtenir 27 parlamentaris en aquesta circumscripció i, amb la tendència a l'alça que apunten les enquestes, és factible que Bragulat aconsegueixi l'acta de diputat.

“Per a un patriota català, poder servir el país des del Parlament omple de satisfacció. És la manera d'aportar el meu gra de sorra”, afirma l'actual secretari de la gent gran de CDC. Bragulat, però, és contrari a encasellar la gent gran, i, si esdevé diputat, no pensa centrar-se només en els seus coetanis. “La filosofia de CiU és construir una societat per a totes les edats”, insisteix.

La socialista i Pujol

Marina Bru, de 82 anys i nascuda a Lleó, és la candidata de més edat a la llista del PSC. I hi va des d'un altre punt de vista. Com que és l'antepenúltima (la 84) i segur que no sortirà escollida, la seva és una opció de simple suport. “És un gest que faig per recolzar la candidatura del meu partit, del qual sóc fundadora. Vull contribuir al que calgui perquè torni a sortir el govern socialista”, assenyala. Bru va participar en la fundació del PSC i ha estat vicepresidenta del consell assessor de RTVE a Catalunya. És periodista de professió. Tot i ser militant del PSC, recorda amb emoció que l'expresident Jordi Pujol va ser qui li va concedir la creu de Sant Jordi. “Va ser tot un honor per a mi”, explica.

Teresa Forn, de 67 anys, és la representant de la gent gran a la candidatura d'Esquerra. També hi va en una posició testimonial, sense possibilitat d'obtenir acta de diputada, ja que és la candidata 45. Encara no veu clar que ella sigui la persona de més edat a la llista republicana. “Ser la més gran em va sorprendre. Vol dir que vaig en una candidatura de gent bastant jove!”, deixa anar fent broma.

Teresa Forn fa 27 anys que milita a ERC i forma part de la junta local d'aquest partit a Arenys de Munt. “Ara formar part de la llista electoral a les eleccions catalanes és entrar en una altra fase”, assegura. La representant republicana fa vida activa, i a les tardes fa classes d'informàtica precisament a persones de la tercera edat.

El candidat de més edat del PP és Fernando Carretero, que té 71 anys i va al lloc 79 de la llista. Havia treballat de director adjunt i director comercial d'una empresa de màrqueting, però actualment és jubilat. Es queixa molt de la forma com el govern tripartit tracta els jubilats. “Els ajuts i equipaments destinats a aquest col·lectiu a Catalunya tenen grans mancances, per no parlar de la congelació de les pensions”, lamenta. Però insisteix sobretot que s'ha de facilitar la participació dels jubilats a la vida social.

En el lloc 75 de la candidatura d'ICV-EUiA, hi va Benigno Martínez, de 64 anys. És la primera vegada que participa en una llista a les eleccions catalanes, però recorda que va participar a les primeres municipals a Cornellà de Llobregat. Va ser regidor del PSUC i va entrar al consistori quan es va formar el PCC i es va esquinçar el grup. Però han passat molts anys. “Quan em van proposar que anés a les llistes electorals, vaig pensar que estaven bojos”, diu que va ser la primera reacció. Però la direcció d'ICV apreciava la feina que fa Martínez a la Coordinadora contra la marginació de Cornellà, que treballa amb presos. “Em deien que jo era un referent”, explica traient-ne importància.

Félix de la Fuente, de 74 anys, és el 49 de la candidatura de Ciutadans. “No podia implicar-me més del que he fet”, s'excusa. És traductor jurat d'alemany. De la Fuente es mou en bicicleta per Barcelona i el dia anterior a la sessió fotogràfica va tenir un incident viari. Ho testimonia la imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries