Política

La salut

dels candidats

Diu que hi ha una passa

La majoria de líders polítics han tingut afonia amb l'arribada del fred els darrers dies

Mas ha començat la cursa amb problemes de veu, Montilla ha tingut tos, i Puigcercós ha tingut la grip i una febrada

Camacho ha superat
un còlic nefrític, i Herrera,
una gastroenteritis.
Ara ja estan recuperats.

Els líders polítics catalans han arribat a la campanya amb l'estat de salut un punt tocat. Hi ha una passa d'afonies. El cansament acumulat ha coincidit amb l'arribada de l'hivern, i això ha afectat la veu de més d'un candidat. Els equips de campanya hi estan molt a sobre, perquè quinze dies d'actes amb molts quilòmetres a l'esquena són una marató.

En els darrers quinze dies, Artur Mas (CiU) ha arrossegat una afonia i no acabava de fer-ne net. Amb tres actes diaris com els que fa actualment, just abans de l'inici de campanya va acudir al seu metge de capçalera al Servei Català de la Salut perquè l'assessorés. I li ha fet un tractament que segueix fil per randa. José Montilla (PSC) va tenir tos fa unes setmanes, i Joan Puigcercós (ERC) va passar el 8 de novembre amb la grip, amb una febrada. Li ha quedat una ombra d'afonia que vigila i es cuida bevent aigua sovint.

El doctor de medicina general Josep Espinasa recomana als polítics que aquests dies reposin la veu sempre que puguin, i que beguin molt líquid. “En cas d'inflamació es poden prendre més dosis curtes de cortisona”, afegeix. Segons Espinasa, no es pot donar per fet que les molèsties d'un refredat puguin ser causades per l'estrès de la campanya. “L'estrès pot afectar tot l'organisme, però és difícil de dir que en sigui la causa. Jo més aviat penso que succeeix com amb molts mestres, que pateixen d'afonia i fins i tot han d'anar al logopeda per no forçar la veu”.

Alícia Sánchez Camacho (PP) ha tingut una molèstia més severa, un còlic nefrític que va acabar amb una pedra. I Joan Herrera (ICV-EUiA) ha passat per una gastroenteritis. Però segons el doctor Espinasa, tampoc en aquest darrer cas es pot atribuir la malaltia a l'estrès. “No hi té cap relació. Tothom pot tenir alguna disfunció gàstrica de tant en tant; això pot passar”, afegeix amb prudència.

Els metges no consideren especialment preocupants aquests contratemps que han passat els dirigents polítics catalans. El problema, en tot cas, és que la campanya dura quinze dies, i els oradors pateixen desgast per les moltes hores de feina i les poques hores de son. Per tant hi ha una dificultat natural per recuperar-se en cas de dèficits.

A Catalunya només hi ha un precedent d'un candidat amb problemes de salut, i era per una qüestió molt més seriosa: Josep Antoni Duran no va poder participar en una part de la campanya en les últimes eleccions generals perquè s'estava recuperant d'una operació al pulmó. I encara és una incògnita saber com va poder influir tot plegat en el resultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries