Política

Els candidats de les Terres de l'Ebre

Perifèria electoral

Cap dels candidats ebrencs és cap de llista per la demarcació; això margina una mica l'Ebre de la cursa electoral

Tots, excepte ICV, tenen molts números de ser escollits diputats

La majoria són joves i han passat per la universitat

Jaume Forcadell (Tortosa, 1976) és llicenciat en dret per la UAB i va entrar en política “per vocació” el 2001, quan feia poc que els líders històrics d'ICV a Tortosa s'havien passat al PSC. Les seues aficions són anar a la muntanya, viatjar pel món i el futbol.


Joan Bertomeu (Deltebre, 1954) és assessor fiscal i milita al PP des del 1983, un partit en el qual ha fet carrera, primer com a regidor, des del 1991, i després com alcalde i president comarcal. També ha estat diputat al Congrés i al Parlament. La seua afició és la muntanya.


Lluís Salvadó (La Ràpita, 1969) és enginyer industrial per la UPC. Va ficar-se en política de molt jove militant a Catalunya Lliure amb només dinou anys. Des del 1991 milita a ERC. Va ser el delegat del govern més jove de Catalunya. La seua afició és el ciclisme de carretera.


Núria Ventura (Ulldecona, 1976). Va deixar la seua faena de periodista radiofònica per fer política municipal des del PSC i es va estrenar com a alcaldessa fa dues legislatures. Li agraden els temes socials i la seua afició és viatjar per lliure als països amb desert.


Meritxell Roigé (Tortosa, 1976) té un currículum acadèmic impressionant: llicenciada en dret i en ciències polítiques per la UPF i diplomada en dret urbanístic. Milita a CDC des del 1995. És regidora d'Urbanisme a Tortosa i confessa que no té temps per a les aficions.

Les Terres de l'Ebre, com sempre, han quedat a un segon pla de la cursa electoral al Parlament de Catalunya, ja que cap dels candidats ebrencs encapçala la llista de la demarcació. Són els candidats de la perifèria, però tots, excepte el d'ICV, Jaume Forcadell, tenen molts números de sortir escollits diputats i representar un territori amb identitat pròpia que des de fa dècades reclama la independència de la resta de la demarcació. Forcadell ho té més magre perquè ICV és l'únic dels cinc partits amb representació parlamentària que només té un diputat a la demarcació, i ell va de número dos. CiU en té set; el PSC, cinc; ERC, tres, i el PP, dos.

Dels cinc candidats ebrencs, dos repetixen: el ja veterà Joan Bertomeu, número 2 del PP, i l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura (PSC), que amb només 34 anys és la segona vegada que va a les llistes autonòmiques, en aquesta ocasió una mica més amunt, ja que del número 3 ha passat al 2. S'estrenen a la contesa la regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Tortosa, Meritxell Roigé, número 4 de la llista de CiU; Lluís Salvadó, actual delegat del govern a l'Ebre, que va de número 2 a la llista d'ERC, i Jaume Forcadell, regidor d'ICV a l'Ajuntament de Tortosa i també número 2 a la demarcació. Es tracta de diputats joves i preparats, cosa que demostra que la classe política del territori ha experimentat un relleu generacional. L'únic que queda de la vella escola és el diputat del PP, Joan Bertomeu, que té 56 anys; tot i això, la seua trajectòria en política activa només va començar quatre anys abans, el 1991, que la de Lluís Salvadó (ERC), que en té 41. Bertomeu és actualment l'home fort del PP a les Terres de l'Ebre, i va ser diputat al Congrés del 2000 al 2003, quan el PP governava en majoria absoluta i va aprovar el transvasament de l'Ebre. Els últims set anys ha estat diputat al Parlament. El més dur per a ell durant aquests vint anys de política és que no es tinguen en compte les seues propostes.

Salvadó pren el relleu a la que fins fa poc va ser la seua mentora, la diputada d'ERC, Marta Cid, que va arribar a ser consellera d'Educació amb el govern de Maragall. Com la majoria de càrrecs d'ERC a l'Ebre és o era del sector de Carod, tot i que la seua relació amb Puigcercós no és dolenta. A favor té el bagatge d'haver estat dos cops delegat del govern a l'Ebre, el més jove de Catalunya, i diu que el pitjor de la seua vida política va ser el 2008 amb l'episodi de sequera.

Els altres tres candidats, Jaume Forcadell (ICV), Núria Ventura (PSC) i Meritxell Roigé (CiU), compartixen edat: 34 anys, i la seua arribada al món de la política és relativament recent. Forcadell s'ha estrenat de regidor en aquesta legislatura i amb un regidor menys que en l'anterior. “Aquest ha estat el pitjor moment”, assenyala el també president d'ICV a l'Ebre, un partit en constant davallada i que té el repte de tornar a pujar. Núria Ventura va aterrar dins la política activa a les municipals del 2003. “Creia que podia fer molt per transformar el meu poble”, diu, i el 2007 va entrar al Parlament. També la política municipal va ser el que va captar l'interès primigeni de Meritxell Roigé, que milita a CDC des del 1995. Roigé, ara regidora d'Urbanisme a Tortosa, és l'aposta de CiU a l'Ebre en aquestes autonòmiques, ja que ha passat al davant a polítics històrics com Xavier Pallarés i Francesc Sancho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries