Política

A Madrid no hi ha eleccions

Andalusia, al podi; Catalunya, finalista

Enmig de la polèmica encetada per Puigcercós, el govern de Griñán obté el guardó a la transparència mentre que el de Montilla se situa en quart lloc

Sabadell i Sant Cugat, en el número 1 del rànquing

L'alcalde de Sant Cugatdenuncia que la delegació de la Generalitat a Madrid l'ha menystingut

Andalusia ha obtingut la medalla d'or en el rànquing que elabora l'entitat Transparència Internacional, que avalua l'índex d'informació que els diferents territoris ofereixen a la societat. El mateix dia que el PSOE i PP es feien ressò del “menyspreu” del president d'ERC, Joan Puigcercós, per haver afirmat que en terra de José Antonio Griñán no paga impostos “ni Déu”, l'ONG feia pública la seva llista de bons gestors que inclou indicadors de transparència economicofinancera i d'ordenació del territori i urbanisme, entre d'altres. La Junta d'Andalusia, doncs, és la institució que ha demostrat que té totes les parets de vidre i obté medalla d'or –que compartirà amb la Xunta de Galícia–, mentre que el govern català queda fora del podi, ja que, segons els 80 paràmetres utilitzats, se situa en la quarta posició, si bé obté un notable alt. A la cua de la llista, els governs de les Balears, el País Valencià i Cantàbria.

Malgrat el títol del guardó, el rànquing no té res a veure amb valorar els índexs de corrupció d'un territori, però sí en el seu bon govern. És per això que els seus patrocinadors apuntaven ahir que com més transparència s'ofereix sobre la gestió i les finances, menys possibilitats hi ha de fer un mal ús de les arques institucionals.

Transparència Internacional va donar a conèixer aquesta llista el mateix dia que dos alcaldes catalans, el de Sabadell i el de Sant Cugat del Vallès, empataven en puntuació en el rànquing municipal, amb molta més tradició que el territorial, ja que és el tercer any que s'elabora. Sant Cugat, de fet, és reincident, ja que l'alcalde Lluís Recoder el va rebre l'any anterior en solitari, mentre que el primer edil de Sabadell, Manuel Bustos, s'estrenava i compartia el primer lloc amb els seu veí català i amb els ajuntaments de Bilbao, Gijón, El Puerto de Santa María i Ponferrada. Municipis de tots colors (CiU, PNB, PSC, PSOE i PP) però amb un denominador comú: clamar contra l'ofec financer que pateixen els ajuntaments d'arreu de l'Estat.

En plena campanya catalana pel 28-N, Bustos i Recoder feien un parèntesi en les seves obligacions polítiques i municipals per traslladar-se a Madrid i rebre un premi que comença a guanyar prestigi. El pes pesant del PSC i un dels homes forts de CiU –i encara que ell ahir es mostrés modest, possible futur conseller del govern català si Artur Mas guanya– rivalitzaven en obtenir el focus mediàtic en un acte en què van compartir taula i micròfon amb un alcalde tan carismàtic com ho és el basc Iñaki Azcuna.

La presència municipal catalana, però, no va estar allunyada de la polèmica ja que Recoder va denunciar el “sectarisme” de la delegació de la Generalitat a Madrid perquè va “ometre” el nom de Sant Cugat en un comunicat en què s'anunciava l'entrega del premi a l'alcalde de Sabadell. Només se'ls esmenta “de passada” quan s'explica que altres poblacions han rebut la mateixa puntuació que Sabadell, i també que “lamentava” que no se'ls hagués convocat a la seu del govern català a Madrid a una trobada amb la premsa i els diputats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona