Política

Les candidatures

Els cap de llista de Tarragona

Entre dos històrics i una novella

PSC i PP · Xavier Sabaté i Rafa Luna, dos clàssics de l'aparell renovació a mitgES ·ERC i CiU estrenen caps de llista, però tots dos han estat ja diputats al Parlament l'apostA · L'única dona i sense experiència, a ICV-EUiA

Tres dels cinc caps de llista dels partits amb representació per Tarragona han canviat. L'aposta més atrevida és la d'ICV, que ha encabit en el nomenament un perfil adient amb el seu creixement més recent: més quota femenina i reivindicació de noves responsabilitats tan qüestionades durant la legislatura com les de la conselleria d'Interior. Hortènsia Grau, 50 anys, delegada d'Interior al Camp de Tarragona durant el desplegament dels Mossos, és la novella, l'encarregada d'enfrontar-se al difícil repte de substituir un dels diputats més actius de la demarcació, Daniel Pi. Els ecosocialistes tenen un diputat i aspiren a mantenir-lo. També CiU i ERC s'han renovat, però en aquest cas els llocs de Joan Miquel Nadal i Ernest Benach (número dos dels republicans per Barcelona) els ocupen dues figures amb experiència al Parlament: Josep Poblet, diputat fa dues legislatures i president de la Diputació de Tarragona; i Sergi de los Rios, portaveu d'ERC a la comissió d'Economia i Finances durant els últims quatre anys i portaveu municipal a Tarragona. De los Rios, més jove, resulta més renovador, de manera que els referents de l'anomenat clan de l'avellana (Carod, Bargalló i Benach) o bé han deixat o deixaran el primer front polític o bé perdran la representació directa de les comarques tarragonines. Això sí, De los Rios compta amb el suport explícit de Carod, fins al punt que el vicepresident del govern va fer una excepció, després d'anunciar que no participaria en l'esprint final del 28-N, i va apadrinar-lo en un acte de campanya, encara que fos tres dies abans de l'inici oficial.

A CiU, Josep Poblet no és cap nou valor. Ans al contrari, està cridat a recollir els fruits de la proximitat al municipalisme a través de la presidència de la Diputació, que no té previst abandonar si més no fins a les municipals de l'any que ve. CiU vol reconquerir el territori i el bagatge de Poblet, que també és alcalde de Vila-seca, i encaixa perfectament en les seves intencions.

I sense missatge renovador, com a mínim pel que fa als caps de llista, trobem socialistes i populars, que s'han tornat a encomanar a Xavier Sabaté i a Rafel Luna, respectivament. Entre tots dos hauran posat cinc cops el seu rostre als cartells en les eleccions al Parlament, al marge d'una dilatada trajectòria dins de cadascun dels seus partits. El PSC s'aferra més que mai a l'obra de govern a través de qui ha exercit de delegat de l'executiu al Camp de Tarragona en els últims dos mandats. El PP confia en l'expresident provincial i en qui ha estat la principal veu del partit en el debat taurí.

Els populars, que tenen dos diputats, també repeteixen el número dos, el deltebrenc Joan Bertomeu, i sembla que ho tenen magre per aconseguir el tercer, que seria per a la reusenca Alícia Alegret. En les files socialistes (cinc diputats), l'única novetat en els llocs de sortida és el reusenc Josep Maria Sabaté, que ha estat director del CatSalut, un bagatge que s'adiu a l'intent de reivindicar l'obra de govern especialment en àmbits com la salut (nou hospital de Reus) per frenar la davallada apuntada en les enquestes.

Els sondejos no marquen cap tendència diferenciada a la del país. Segons l'enquesta de tardor del Centre d'Estudis d'Opinió, CiU duplica el PSC en percentatge de vot (gairebé un 26% enfront d'un 12%), però a les comarques tarragonines hi ha en joc la borsa d'indecisos més important del país (més del 21%). Quant a l'última publicació del CIS, CiU, que ara té set escons, guanyaria el diputat que perdria ERC (de tres a dos). És a dir, els convergents farien diputada la flamant portaveu i alcaldable per Tarragona, Victòria Forns, número 8 de la candidatura al Parlament, i els republicans es quedarien a les portes de fer-hi entrar la reusenca Empar Pont, número tres per darrere de l'actual delegat a l'Ebre, Lluís Salvadó. La resta de novetats a les files de CiU són les tortosines Meritxell Roigé, la dona forta del govern municipal de Ferran Bel, malgrat la seva joventut, i Milagros Fernández, una desconeguda procedent d'Unió. Això al costat de figures joves però més que consolidades com el terraltí Xavier Pallarès, la vallenca Dolors Batalla o el reusenc Carles Pellicer.

També es presenten Solidaritat Catalana i Reagrupament, com a novetats, i Ciutadans, que fa quatre anys va obtenir gairebé 7.000 sufragis, a mig punt, però, del 3% de vots necessari per aspirar a la pugna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona