Política

XAVIER BOIX

NÚMERO 14 DE LA LLISTA D'ICV-EUIA PER A LES ELECCIONS AL PARLAMENT

“La sanitat i l'educació públiques estan en joc”

Volen millorar el transport públic, amb el Tramvallès i un servei potent a la riera de Caldes, i l'impuls dels dos hospitals nous

Diu que s'ha tapat l'obra de govern amb picabaralles

Nascut a Terrassa el 1967, fa més de vint anys que resideix a Sant Cugat del Vallès, on va ser cap de llista d'ICV-EUiA en les dues últimes eleccions locals i va exercir de portaveu durant set anys. Fa onze mesos va cedir el testimoni al president local, Joan Calderon, per treballar al Departament d'Interior.

En els mesos previs als comicis, els sondejos reflectien que ICV-EUiA podria incrementar els 12 escons assolits al 2006. La darrera enquesta del CIS només els en donava 11, però Boix és optimista.

Com encaren la segona setmana de campanya?

Podem tenir una sorpresa agradable. Hem optat per una campanya propera, de carrer i visites a molts barris diferents per mobilitzar el vot d'esquerres i que tothom entengui que aquestes eleccions van amb ells. Ens hi juguem, per exemple, els models educatiu i sanitari públics.

El copagament de les visites mèdiques?

Sí, el copagament, o la concessió d'equipaments sanitaris a les mútues privades, o la continuïtat dels concerts de les escoles privades. Són perills que poden fructificar si no estem al govern.

Però els concerts a les escoles d'elit, per exemple, continuen.

No hem tingut prou força i la LEC deixava oberta la qüestió; per això vam deixar de donar suport als articles que tractaven aquesta qüestió. Els centres, a més, poden posar moltes traves per rescindir-los si s'emparen en alguns drets constitucionals.

Què en destaca, del tripartit?

N'hi ha que només diuen que no s'ha fet res, però nosaltres posem en valor l'obra de govern. Aquests dos governs han començat a construir la Catalunya social i ecològica, amb polítiques de proximitat, com les lleis de barris en molts municipis de la comarca. Però també hem rehabilitat habitatges a Sabadell, Badia, Barberà, Ripollet; hem fet molts CAP, escoles i instituts nous. O les escoles bressol públiques. També hem fet realitat el somni de declarar Collserola com a Parc Natural, o hem planificat una expansió urbana sostinguda amb el pla metropolità.

Però els ha costat divulgar-ho.

No estàvem acostumats a un govern de coalició, tot i que CiU va governar vuit anys amb el PP a l'ombra. I hem trepitjat alguns ulls de poll dels poders econòmics i l'Estatut i el finançament han generat massa soroll. Però la picabaralla és l'anècdota i s'han signat pactes nacionals amb CiU impensables abans.

Montilla no vol més tripartits.

Com a missatge electoral diu que no. Vol aglutinar el vot útil, però el problema és que ERC promet un referèndum que el PSC no pot assumir.

Què proposen a la comarca?

El Tramvallès, els FGC a Castellar o un transport públic potent a la riera de Caldes, un túnel d'Horta ferroviari perquè a les rondes no hi caben més cotxes, els hospitals de Montcada i Rubí o propostes econòmiques i formatives per crear més de 40.000 llocs de treball nous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona