Política

Sociòlegs preveuen que Mas s'oblidarà del sobiranisme i es centrarà en l'economia

José Ignacio Wert i Juan José Toharia diuen que un govern que es presenta “renegant d'haver governat no es pot sorprendre del resultat”

Creuen que un terç dels vots que ha perdut el PSC s'han repartit entre CiU i el PP

Els sociòlegs José Ignacio Wert, president d'Inspire Consultors, i Juan José Toharia, president de Metroscòpia, preveuen que el guanyador de les eleccions, Artur Mas, deixarà “a un segon pla” el sobiranisme per centrar-se en gestionar els problemes econòmics i socials governant en solitari. Durant un esmorzar informatiu organitzat pel Fòrum de la Nova Economia per analitzar els resultats electorals han destacat la “comoditat estratègica” amb la que el candidat podrà gestionar les seves aliances per governar. Els 62 escons de CiU, a sis de la majoria absoluta i l'“atomització” d'un Parlament amb set forces, facilitarà que busqui diferents suports per impulsar les seves prioritats legislatives.

Toharia ha afirmat que la derrota del tripartit era “la crònica d'un desastre anunciat” i que tant l'atomització del Parlament com l'elevada abstenció demostren una certa “incomoditat ciutadana” per part de la població que no se sent ben representada per els partits. Wert considera que durant les eleccions s'ha assistit a “l'espectacle inèdit d'un govern que es presenta renegant d'haver governat i que no pot sorprendre's del resultat”. Ha exposat que la pèrdua de vots del PSC al cinturó de Barcelona és “una dada preocupant pels socialistes a l'hora de projectar els resultats de les eleccions catalanes a les generals”.

El president de Metroscòpia ha destacat que una dada “interessant” és que bona part dels nous vots del PP provenen dels votants de Barcelona i els seus voltants del PSC, el que “significa que els populars han estat capaços de captar suports entre els antics votants socialistes”. Per la seva banda, Wert ha dit que un terç dels vots que ha perdut el PSC s'han repartit entre CiU i el PP i “corresponen precisament a zones obreres amb un fort component d'immigració”.

La “bufetada més gran”, però, ha estat per ERC, segons els sociòlegs. Toharia, a més, ha ridiculitzat l'argument del candidat d'aquest partit, Joan Puigcercós, que a la nit electoral va dir que havien estat unes eleccions “molt difícils”. Toharia considera que “ho eren per tots”, i per això ha dit que és una “excusa molt poc brillant” del líder d'un partit que patirà “noves explosions i disgregacions” que el poden portar “a la irrellevància i la marginalitat”. Wert considera que molts electors que tradicionalment votaven a CiU i van optar per una força més sobiranista ara han “tornat a casa”.

Tant Wert com Toharia consideren que ICV és el partit menys castigat del tripartit, tot i que també ha perdut vots i dos escons. Per altra banda, han destacat que Ciutadans conservi els seus tres representants i que el partit de Joan Laporta n'hagi tret quatre, tot i que ambdós sociòlegs no han posat gaires esperances al futur d'aquest partit.

Han recordat que els resultats entre les eleccions municipals, autonòmiques i estatals han estat històricament bastant diferents, i per això consideren “difícil” trobar als resultats al Parlament el que pot passar a les eleccions municipals i generals. Tot i això han dit que no veuen “descabellat” que els socialistes puguin perdre l'Ajuntament de Barcelona a les eleccions municipals del 2011.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Afganistan

Tres turistes de nacionalitat espanyola moren en un atac a Bamian

Barcelona
Guerra a Gaza

En marxa el moll artificial per desembarcar ajuda humanitària

Barcelona
Religió

El Vaticà canvia el procediment per reconèixer aparicions i revelacions

Barcelona
Política

ERC deixa en mans de la militància el seu posicionament en la investidura

barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona
Eslovàquia

Robert Fico és operat per segona vegada després de l’atemptat

Barcelona
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona