Política

ICV s'ofereix a acollir la gent d'esquerres desencisada

Anuncia que es convertirà en el referent de les polítiques d'esquerres i que vol capitalitzar l'oposició al Parlament

Tot i perdre dos escons, Herrera manté que la coalició ha sortit reforçada

ICV-EUiA vol aprofitar que tant el PSC com ERC han entrat en un profund procés de reflexió per convertir-se en el partit d'esquerres de l'oposició en majúscules. Tot i perdre dos escons i més de 50.000 vots, són la formació del tripartit que més bé aguanta el xàfec i consideren que tenen prou força per reivindicar la “fermesa” del seu projecte.

A diferència dels altres dos socis del tripartit, tampoc no estan immersos en debats interns ni hi ha veus crítiques dins de la formació. Al contrari. S'erigeixen en el “referent” de la gent d'esquerres, però sense fer llenya dels arbres caiguts. Ahir el líder d'Iniciativa, Joan Herrera, va evitar furgar obertament en la ferida del PSC i Esquerra. Simplement, es va oferir com la casa d'acollida per als votants desencisats. Això sí, va retreure la “desafecció” que ha provocat José Luis Rodríguez Zapatero, un clàssic en el discurs d'Herrera, i que José Montilla hagués donat la batalla per “perduda” quan va decidir no repetir el tripartit. També va anunciar que tindran una ronda de contactes amb organitzacions socials perquè l'esquerra “s'aixequi” i es pugui definir una sortida “equitativa” de la crisi.

Aturar la “dreta”

L'altre gran objectiu és fer front a un Parlament “hegemonitzat pels valors de la dreta” amb 80 diputats de CiU i el PP. És per això que Joan Herrera ja va deixar clar que no votaran a favor d'Artur Mas en la seva investidura. També va demanar al líder nacionalista que “estigui a l'alçada” i que no elimini algunes mesures que va impulsar Iniciativa com ara la limitació dels 80 km/h i la política de l'aigua. Tot i el fracàs electoral de la marca tripartit i reconèixer que no hi ha hagut un relat compartit de l'obra de govern, els ecosocialistes volen continuar estenent els “avenços” que hi ha hagut aquests set anys.

Una de les espines clavades és la pèrdua del diputat lleidatà, Francesc Pané. Era una de les demarcacions més complicades i Herrera va anar-hi tres cops durant la campanya per conservar-lo, però al final no se'n va sortir. A Girona, Joan Boada va mantenir l'escó per poc, mentre que a Tarragona el marge va ser més folgat.

LA FRASE

Donar la batalla per perduda [amb referència al PSC] ha afectat el conjunt de totes les esquerres
Joan Herrera
secretari general icv


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Referèndum: com, quan i per què

barcelona
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona