Política

CiU ofereix al PSC una vicepresidència a la cambra

Higini Clotas podria ocupar el càrrec en el cas que prosperessin les converses

Els nacionalistes opten per fer una mesa plural

Intentaran l'abstenció del PSC, PP i ERC a la investidura de Mas

El futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha ordenat als negociadors de CiU que optin per la pluralitat en la negociació de la mesa del Parlament, i que facin concessions. En aquest sentit, la federació nacionalista ha ofert al PSC la vicepresidència segona de la cambra, càrrec que podria ocupar el socialista Higini Clotas. Hauria de treballar des d'aquest lloc en col·laboració amb la futura presidenta de la cambra, Núria de Gispert, i amb els altres tres membres de CiU que formaran la majoria a la institució.

Clotas és l'únic diputat que ho ha estat des de l'any 1980 i està ben considerat en medis de CiU, des que va dirigir amb reconegut sentit institucional la comissió d'investigació sobre l'incendi d'Horta de Sant Joan. La vicepresidència és una de les qüestions que van abordar ahir en un primer contacte els negociadors de CiU, Felip Puig i Josep Maria Pelegrí, i els del PSC, Joaquim Nadal i Miquel Iceta. Van conversar fora del legislatiu català i amb total discreció.

Sobre el paper, CiU podria disposar de la vicepresidències primera i segona de la cambra, ja que disposa dels escons suficients. Podria repartir els seus 62 diputats en 31 escons per a cadascun dels càrrecs. Guanyaria, perquè són més diputats que els 28 dels socialistes.

Aquestes negociacions tenen aparença secundària perquè es refereixen als òrgans parlamentaris, però són importants per als partits que han quedat a l'oposició i tenen influència en la votació de la investidura de Mas que se celebrarà dies després.

CiU descarta totalment que Mas sigui designat president en primera votació per majoria absoluta, i ja va directe a preparar la segona volta. Després del vot en contra obligat de l'oposició en la primera votació, espera que en la segona PSC, el PP i ERC s'abstinguin. En canvi, donen més aviat per fet que Solidaritat i Ciutadans votaran no, tot i que no està tancat. En tot cas Mas no pensa negociar en absolut el seu discurs d'investidura per garantir-se suports polítics, ja que considera que l'electorat ha validat la proposta dels nacionalistes.

Els negociadors de CiU seguiran reunint-se a partir d'avui i durant la setmana entrant amb el del PP, Jordi Cornet, i els d'ERC, Joan Ridao i Anna Simó. En ells se centraran les converses, mentre que està pràcticament descartada la possibilitat d'acord amb ICV-EUiA. Alguns dels seus dirigents ja anunciaven ahir al Parlament una oposició frontal.

CiU està disposada a fer concessions també a ERC, després que ara ha caigut de la mesa de la cambra. Els nacionalistes poden optar entre deixar que hi entri de forma natural el PP com a tercera força política, cosa per la qual més aviat es decanten els socialistes, o bé cedir 9 vots a ERC perquè pugui superar els 18 d'Alícia Sánchez-Camacho en la votació de la quarta secretaria. ERC també té l'opció d'aliar-se amb ICV i repartir-se aquest càrrec 2 anys.

2
vicepresidències té el Parlament. Una correspondrà a CiU i la segona podria ser del PSC si prospera l'acord.
7
càrrecs té la mesa del Parlament, elegits en tres votacions: presidència, vicepresidències i secretaries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Haití

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició

Barcelona
guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona