Política

ERC parteix del no a investir Mas en espera de gestos

Joan Puigcercós designa com a negociadors republicans Joan Ridao i Anna Simó

Ara per ara no es plantegen abstenir-se i mantenen les sis condicions per pactar

“La pilota és a les mans de CiU”

D'entrada, no. Tal com va anunciar durant la campanya electoral, Esquerra dirà no a la investidura del futur president de la Generalitat, Artur Mas, amb qui Joan Puigcercós es va reunir ahir durant una hora al Parlament en el marc de la primera ronda de contactes del líder convergent amb totes les forces.

Puigcercós manté les sis condicions preelectorals (entre les quals hi ha el referèndum) per arribar a acords però tot i això ha designat un equip de negociadors perquè explorin les possibilitats d'algun tipus d'entesa que portés el partit a abstenir-se, encara que fos en segona volta. Malgrat tot, Mas no en tindria prou amb l'abstenció d'Esquerra en segona volta. Ara per ara, Puigcercós no es planteja aquesta possibilitat, en espera dels passos que segueixi la federació. “Ja ho veurem aquestes setmanes, però nosaltres estem en el no, és el més coherent, qui s'ha de definir és CiU”, va avisar.

Els dos negociadors d'Esquerra són la número dos al Parlament després de la renúncia d'Ernest Benach, Anna Simó, portaveu a la cambra en la darrera legislatura, i el secretari general de la formació, el diputat a Madrid Joan Ridao. A l'altra banda de la taula es trobaran amb Felip Puig i Josep Maria Pelegrí. “La pilota és a les mans de CiU, que ensenyin les cartes”, va remarcar Puigcercós.

Amb un ull posat al consell nacional d'ERC del dia 18, el cap de files republicà va traslladar directament a Mas que tindrà una actitud constructiva al llarg de la legislatura. Durant la trobada, els dos dirigents van analitzar la situació de crisi econòmica i l'estat de les arques de la Generalitat, així com la viabilitat del concert econòmic i la relació de Catalunya amb l'Estat després de la sentència del TC contra l'Estatut. Igualment, es va fer un lloc en l'ordre del dia la qüestió sobrevinguda de la futura gestió de l'aeroport.

En un discurs calcat al de la campanya electoral, Puigcercós va emplaçar Mas a decidir, en el període de negociació que s'obre, entre el model de país que vol el PP o el que propugna Esquerra. Les condicions republicanes per assolir aliances postelectorals, i això també inclou la investidura, són el referèndum dins d'aquesta legislatura, el concert econòmic, un règim de preus justos per al sector agrari, crear un sistema financer públic català, garantir els recursos necessaris per aplicar la llei de la dependència i reformar l'estructura del govern per reduir els alts càrrecs i fer una administració més eficient i transparent.

La primera reunió del grup parlamentari va tenir lloc ahir. Els diputats sortints van acudir als despatxos del partit, on van coincidir amb els futurs parlamentaris. Al migdia van dinar plegats.

Esquerra tindrà una actitud d'oposició constructiva al Parlament i exigirà la defensa dels interessos del país
Ja ho veurem aquestes setmanes, però nosaltres estem pel no; és el més coherent, qui s'ha de definir és CiU
Nosaltres diem que no en coherència amb el que defensem, els nostres punts estan allunyats de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona