Política

Mas reclama als partits que no li dificultin la investidura

El líder de CiU confia a ser nomenat president en la segona votació i subratlla que no hi ha una alternativa de govern “possible”

Exigeix a totes les forces una actitud constructiva que eviti “baralles absurdes” en plena crisi

Es manté en la importància dels gestos. El futur president de la Generalitat, Artur Mas, governarà sol, però necessitarà el suport d'altres partits i s'ha entestat a imprimir un nou estil de consens des del pròleg de la legislatura. Ahir, però, va reivindicar la torna que considera justa: que ningú no li obstaculitzi la investidura. Amb un to conciliador, va recordar als partits que diumenge “el mandat de la ciutadania” va ser “rotund” i que no existeix cap “alternativa de govern possible” a la de CiU.

En la tanda de reunions que ha tingut aquesta setmana amb els líders de tots els grups parlamentaris, Mas ha confirmat el que ja sospitava: serà nomenat president de la Generalitat pel Parlament en la segona votació, gràcies a l'abstenció de la resta de forces. En això confia, tot i que diu que no en té encara “la confirmació definitiva”. El PSC és el que s'ha mostrat d'entrada més disposat a no posar pals a les rodes al nou president.

“Tenen una actitud de col·laboració que agraeixo”, va constatar Mas. Els socialistes ja han confirmat que donaran suport a l'elecció de la socialcristiana Núria de Gispert com a presidenta de la cambra catalana. Els equips negociadors avancen les converses sobre aquest punt i debaten, alhora, la constitució de la mesa de l'hemicicle. D'entrada, CiU detecta predisposició de la resta perquè De Gispert surti elegida i sembla disposada a ser generosa facilitant l'entrada d'ERC i ICV-EUiA a la mesa, d'on han quedat excloses per l'aritmètica. Ara bé, no vol ser l'única que faci gestos en pro de la pluralitat.

Clima d'entesa

Mas ha volgut crear un clima de diàleg a les portes d'un mandat que s'espera complex per la crisi econòmica i política que ha provocat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Precisament perquè els ciutadans viuen un moment de “dificultats objectives” va fer una crida als partits a no complicar-li el nomenament i provocar un context d'“incertesa” que “no seria gens bo”. No espera que li “regalin” els vots en la primera votació de la investidura, però considera raonable que es mantinguin neutrals en la segona, amb una abstenció generalitzada que no el lligaria a ningú. Equanimitat.

El líder de CiU ha descartat buscar un soci parlamentari estable, almenys de moment, tot i que la legislatura serà llarga. L'entesa obligaria la federació a renunciar a una part del seu programa electoral i a començar a fer concessions de bon començament. I amb l'aval de 62 diputats, no hi està disposada.

Un dels cavalls de batalla del pròxim govern serà reclamar un sistema de finançament similar al concert basc i navarrès. “Aquí tindrem aliats”, va constatar Mas ahir.

Socis pel concert

ERC l'ha defensat amb dents i ungles al llarg de la campanya electoral i el líder dels ecosocialistes, Joan Herrera, ja ha expressat la seva predisposició a negociar-lo. Molt més lluny estan el PSC i el PP. Tot i això, Mas no renuncia a aconseguir el seu suport i recorda que socialistes i populars bé que defensen el concert basc i el conveni navarrès.

Per no enterbolir l'escenari parlamentari, Mas va tornar a rebutjar entrar a valorar les crisis internes del PSC i ERC com a conseqüència del càstig que van rebre a les urnes. Això no vol dir, tampoc, que hagi oblidat les crítiques que va rebre de totes bandes durant els quinze dies previs als comicis. Simplement, no vol furgar en les ferides: “Del que va passar en la campanya, no me n'oblido. Intento crear un clima positiu”.

El líder de CiU es prendrà un respir aquest cap de setmana i, a partir de dilluns, treballarà a fons en l'estructura i els noms del seu govern “dels millors”, com ha anunciat. No va donar cap més pista. És dels que pensen que cada cosa, al seu temps.

Les dificultats del país són les que són. Això exigeix col·laboració. Hem de fer un esforç conjunt en aquest país
El PSC està fent un diàleg molt constructiu; [però] la crida, la faig a tothom. Tothom té la seva responsabilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona