Política

DOLORS ROVIROLA

ALCALDESSA DE VILADEMULS PER CIU

“Ens cal un millor finançament”

Ateses les dificultats econòmiques dels ajuntaments, manté que l'única solució és no estirar més el braç que la màniga

Es mostra indignada amb l'Estat i la Generalitat per les obres de la carretera

Rovirola és alcaldessa des del 2002, quan a mig mandat va prendre el relleu al fins aleshores alcalde, Josep Vicens. La seva implicació en la política municipal ve de molt abans: el 1991 ja veiem el seu nom entre els suplents de la llista de CiU. Militant de CDC, acaba de revalidar la seva condició de diputada al Parlament de Catalunya.

Hauran pogut fer tot el que havien previst, en aquest mandat?

S'ha pogut fer bona part del que estava programat, però com que molts projectes es financen amb el pla d'obres, que s'acaba el 2012, n'hi haurà que no es podran completar fins al pròxim mandat. Però ja estan encarrilats.

Què en destacaria, de la feina dels últims anys?

Teníem el problema de la presència de nitrats a l'aigua i ho solucionarem amb la xarxa nova que hem fet entre Parets i el nucli de Vilademuls. Estem pendents que Fecsa-Endesa hi posi la corrent per poder-la posar en servei. Fa més d'un any que anem al darrere de Fecsa-Endesa perquè ens hi porti l'electricitat. D'altra banda, estem acabant l'ampliació de l'escola, que s'ha consolidat des que vam apostar per obrir una llar d'infants.

Per tant, s'ha trencat definitivament la tendència a perdre població.
Exactament, estem guanyant habitants amb l'arribada de parelles joves en alguns nuclis, i per l'aposta que han fet joves del municipi per quedar-se a viure. La llar d'infants i l'escola ofereixen un bon servei, així com el menjador escolar, sense oblidar el transport escolar. Tot això ha afavorit que vinguin veïns nous.
Deu ser complicat, governar un municipi amb la població dispersa, no?
Sí, a vegades penso que si els aproximadament 780 habitants que tenim estiguessin tots en un sol nucli, seria tot molt més fàcil. Hi ha dotze nuclis, i al marge de les inversions que això suposa, també encareix el manteniment de les infraestructures; sembla que no ho atrapis mai. Solem donar prioritat als llocs més habitats, però has d'acabar donant tots els serveis a tothom, com és lògic.

Vilademuls està molt afectat per les noves infraestructures de comunicació: el TAV, l'ampliació de l'AP-7, el desdoblament de l'N-II. Com ho estan digerint?

Quant a les obres del TAV, és cert que impacten en el paisatge i que una part del terme haurà quedat molt afectat, però hem de dir que ens han acceptat les modificacions que els anàvem proposant, ens han atès bé i fins i tot vam poder incloure unes quantes millores. Pel que fa a l'ampliació de l'autopista, no hi tenim res a dir. Però amb el que estem molt disgustats és amb les obres de l'N-II. El fet que les hagin aturat ens perjudica molt. Ha quedat empantanegat, és un desastre absolut. Hi ha una família que va d'haver d'abandonar la seva casa per l'expropiació, s'ha quedat sense casa i ara l'han de veure cada dia atrotinada, quan s'hi haguessin pogut quedar, si no els haguessin obligat a marxar-ne amb tantes presses. Temo que tardaran molts anys a reprendre les obres perquè vam demanar unes millores a l'actual carretera, a la cruïlla de Sant Esteve, i ja són a punt de començar. Si tinguessin previst continuar el desdoblament aviat no haurien pas accedit a fer aquesta inversió. Tot plegat ha estat el resultat d'una molt mala gestió del govern espanyol i del fet que la Generalitat no ha estat a l'alçada de les circumstàncies. La Generalitat no ens ha donat prou suport.

Vilademuls també és dels termes afectats per la prostitució a les carreteres. Hi veu una solució?
Em permetràs que parli ara com a diputada de CiU. En el nostre programa nosaltres proposàvem prohibir la prostitució als espais públics, o sigui també a les carreteres, i regular la que s'exerceix en altres llocs. Creiem que si aconseguim això s'haurà donat un gran pas.

De cara a un futur immediat, quins serien els reptes del municipi?

La gran prioritat és el pla general, que ja fa temps que estem elaborant però no podíem completar-lo sense disposar del pla director de la comarca i el pla territorial de Girona, que ens condicionen. L'any que ve l'hauríem de tenir enllestit.

La intenció és mantenir Vilademuls com a municipi rural? Preveuen incorporar indústria?

Ha de continuar sent rural, però tot i això, mirarem d'encabir una petita zona d'activitats econòmiques a la franja que quedarà entre l'autopista i l'N-II. És un lloc molt ben comunicat i no és a la vora de cap nucli. Tenir aquesta activitat seria molt positiu per al municipi.

Com tots els ajuntaments, la seva feina es deu veure molt condicionada pel finançament. Com s'ho fan, a Vilademuls?

El principal problema és que les administracions triguen molt i molt a pagar i nosaltres ens veiem obligats a avançar els diners, per no perjudicar els proveïdors. Però és clar, arriba un moment que ja no pots fer res. L'única sortida és tenir molta cura amb les despeses del dia a dia, no estirar més el braç que la màniga. Aquí ens en sortim i, de fet, en els últims exercicis hem tingut un romanent positiu. En qualsevol cas, és urgent que es replantegi la manera de finançar els ajuntaments.No és just que el principal criteri sigui el nombre d'habitants. S'hauria de contemplar la superfície del terme o el nombre de nuclis, per exemple.

Es tornarà a presentar a les eleccions?
N'hem d'acabar de parlar, però, per la meva part, m'agradaria seguir. És una responsabilitat en què em sento a gust i crec que queda molta feina per fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona