L'Europa catalana tensa el primer debat públic dels eurocandidats

Els partits es retreuen mútuament que la llengua encara no sigui oficial a la UE

Maria Badia (PSC), Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Santiago Fisas (PP) –Alejo Vidal-Quadras no hi va poder assistir– van contrastar ahir públicament i per primer cop els seus models d'Europa, quan falta menys d'un mes per a les eleccions. L'acte, organitzat pel Consell Català del Moviment Europeu, va servir de tast de la campanya electoral que s'acosta. Els arguments no eren nous. Han anat apareixent al llarg de la llarga precampanya. Badia va culpar els grups liberal (en què s'inscriu l'eurodiputat de CDC) i popular d'impedir que la llengua catalana es pugui fer servir al ple de l'eurocambra. Segons l'eurodiputada, «el català té una presència i un ús a Europa com no ha tingut mai, i això coincideix amb un govern socialista a Catalunya i a l'Estat».

Tremosa, que va puntualitzar que només el PP ha frenat a Brussel·les les aspiracions sobre el català, va lamentar que s'hagi de passar per Madrid per adreçar-se a les institucions, ja que és a la capital espanyola on es tradueixen els textos que després es remeten a la Unió Europea (UE). «El PP i el PSOE han amagat sota la catifa les altres llengües de l'Estat que no són el castellà», va dir.

Tots els partits excepte el PSC i el PP van girar el cap en direcció al govern espanyol com a responsable que el català encara no sigui oficial a la UE. Fisas es va situar més lluny dels altres candidats en considerar que cada estat només ha de tenir una llengua oficial a la UE.

Junqueras va denunciar la «minorització» de la llengua i va criticar que la «gelosia» d'estats com l'espanyol amb les seves competències afebleix tant Catalunya com la UE. «L'únic àmbit institucional on els catalans podem ser representats directament és el Parlament Europeu», va destacar.

L'ecosocialista Raül Romeva va reivindicar la singularitat de Catalunya en el marc europeu «per llei (l'Estatut), per justícia, per demanda social, eficiència i eficàcia». L'eurodiputat va defensar la necessitat de construir l'Europa social, i va dibuixar bàsicament dues maneres de gestionar-la, les dretes i les esquerres: «Ens hi juguem qui condueix la UE, no només entre diferents llistes, sinó també entre diferents models d'Europa.»

Mentre que Badia, Tremosa i Fisas cantaven les virtuts del Tractat de Lisboa, Junqueras va oposar-s'hi perquè no respecta les identitats nacionals més enllà dels estats. Romeva va desdramatitzar la possibilitat que no acabi entrant en vigor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.