Política

Els gitanos de Perpinyà acusats de clientelisme polític

Si durant dècades l'esquerra perpinyanesa ha acusat la dreta de manipular i comprar el vot gitano, ara és el candidat vençut de la dreta al barri de Sant Jaume que fa les mateixes acusacions al guanyador del partit socialista

El candidat de dreta al barri de Sant Jaume de Perpinyà, Pierre Parrat, ha presentat un recurs contra la victòria del candidat socialista i batlle de Canoès Jean-Louis Chambon en les eleccions cantonals de diumenge passat. Pierre Parrat és el tinent de batlle de Perpinyà encarregat de la seguretat ciutadana pel partit del president Sarkozy, la UMP. En aquest barri amb una important població gitana I magribina el vot majoritari ha estat, durant dècades, per a la dreta local, anomenada “alduysta”. Paul Alduy primer i el seu fill Jean-Paul Alduy, que es van succeir a l'Ajuntament de Perpinyà, tenien un feu segur en el barri i uns seguidors incondicionals en la comunitat gitana perpinyanesa. Tot deixava suposar que seria igual amb el nou batlle Jean-Marc Pujol, fins a la sorpresa de diumenge amb la victòria del candidat de les esquerres.

Durant dècades l'esquerra havia acusat la dreta de Perpinyà de “comprar” el vot gitano. Una llegenda urbana recurrent a Perpinyà afirmava que als gitanos, quan arriben eleccions, la dreta els pagava electrodomèstics, motos o en metàl·lic perquè votessin pel candidat que tenia el suport de “la família Alduy”. Aquestes afirmacions mai han estat provades i han estat denunciades com a difamació per la dreta nord-catalana.

L'acusació canvia de color polític

Ara, l 'acusació de “clientelisme polític” la fa el candidat perdedor de la dreta UMP contra el candidat vencedor del partit socialista. A la primera volta el sarkozysta Pierre Parrat i el socialista Jean-Louis Chambon van quedat a un vot l'un de l'altre. A la segona volta de diumenge passat la diferència va ser de noranta-un vots. La mateixa nit del recompte electoral Jean-Paul Alduy, en nom del candidat vençut, ja anunciava que presentarien recurs. Pierre Parrat evoca un error de la Prefectura que va enviar a un terç dels electors, per error, algunes butlletes d'un candidat que no es presentava, però sobretot insisteix, amb Jean-Paul Alduy, que “el debat no ha estat lleial” i afirma que el vencedor, amb l'ajuda de la presidenta del Consell General Hermeline Malherbe, haurien fet jugar “a fons el clientelisme d'esquerra”.

Si és cert que el col·legi electoral del barri amb més forta població gitana ha votat majoritàriament el candidat d'esquerres, les acusacions de clientelisme, favoritisme i compra de vots estan per demostrar. Si durant dècades l'esquerra mai ho ha pogut provar, quan la dreta era majoritària, no és difícil suposar que passarà el mateix amb les acusacions de la dreta contra el nou conseller general socialista. El barri de Sant Jaume continua essent un dels punts negres de la ciutat, un barri de cases insalubres amb una de les poblacions més pobres de la Catalunya del Nord, composta majoritàriament de gitanos i immigrants magribins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona