Política

Catorze republicans

Catalans il·lustres del republicanisme són recuperats en una sèrie d'autor per l'aniversari de la proclamació de la República

La tria prioritza els valors cívics i ètics del republicanisme, de la passió per la llibertat i del patriotisme civil que va abraçar aquella generació

El diari publicarà un retrat cada dia fins al dia 14 d'abril

Per què som catalanistes? Perquè vivim en un país d'un clima benigne i un paisatge oscil·lant i bellíssim? No, ho som perquè aquí van viure un dia uns homes que ens interpel·len, que ens criden a seguir-los, que ens exigeixen fidelitat a una tradició, a una llengua i a un país.

La fe en la independència d'un Carrasco i Formiguera, la tossuderia de Pau Casals, la tenacitat de Rovira i Virgili, la feina callada i constant de Carles Rahola, Pere Coromines o Humbert Torres, la brillant intel·ligència d'Amadeu Hurtado i Nicolau d'Olwer, la falta de prevencions d'Eugeni Xammar, la tendresa de Lola Anglada i Folch i Torres, l'elegància de Pi Sunyer i Bosch i Gimpera, l'honestedat de Josep Irla, la tècnica científica del doctor Trueta, el treball infatigable i ardit de Ferran Soldevila, Pompeu Fabra, Josep Pla i Joan Coromines, el sindicalisme de Joan Peiró, l'ambició i modernitat de Francesc Cambó, la ironia de Josep Carner i Just Cabot, el socialisme nacional de Serra i Moret i Rafael Campalans, l'audàcia i l'esperit d'acció de Lluís Companys i Josep Tarradellas, el seny constructor de Prat de la Riba, l'humor i la generositat de Santiago Rusiñol, la bellesa de l'art d'Antoni Gaudí, Eduard Toldrà i Ramon Casas, la intransigència feréstega de Rafael Patxot o Francesc Macià. I, és clar, tants i tants d'altres!

Ara farà 80 anys que un fet va marcar tots els qui el van viure: la proclamació de la República Catalana. D'aquí, la proposta d'aquests catorze retrats. Afortunadament, és complicadíssim escollir-ne tan pocs. He tractat de fer-ho des dels valors cívics i ètics del republicanisme, de la passió per la llibertat i del patriotisme civil que va abraçar aquella generació. Al capdavall potser només es tracta d'això, l'orgull de ser i de sentir-se català, i actuar positivament, compulsivament, críticament, en conseqüència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana