Política

MIQUEL A. ESTRADÉ

ALCALDE I CAP DE LLISTA D'ERC A LES BORGES BLANQUES

“Dibuixem una ciutat compacta amb un centre viu”

ERC proposa continuar amb la regeneració del nucli antic, augmentar els serveis a la gent gran i convertir Borges en un pol d'atracció turística i empresarial

El deute no és preocupant, però caldrà més austeritat

PERFIL
És alcalde des del 1995, amb l' excepció del període 2003-2007. Ara, Estradé opta a un quart mandat. Polític per vocació i amb una àmplia experiència, ha estat diputat durant la darrera legislatura per ERC. És llicenciat en Dret, Filosofia i Ciències de l'Educació . A inicis d'enguany, s'ha reincorporat al seu lloc de feina com a psicòleg del Centre Penitenciari Ponent.

Esquerra ha optat, finalment, per l'experiència. Estradé encapçala una candidatura per continuar un projecte de ciutat que vol dinàmic i modern, i alhora arrelat a la tradició.

Quin és el principal llegat d'aquesta legislatura?

La reforma dels carrers de l'eix comercial explica tot el què podem arribar a fer el pla de barris, concedit fa dos anys, però que no hem tingut oportunitat d'executar-lo perquè l'increment dels ajuts és gradual. Hem canviat el model de centre antic i comercial, passant del paviment vell sense il·luminació i ple de cotxes a tres carrers on s'hi pot passejar. Crear la primera zona de vianants ha portat conflictes, perquè hi ha quatre o cinc veïns que tenen immobles immensos i l'impost és alt. La propera legislatura volem seguir reformant regenerant el nucli antic per tal que no esdevingui una zona marginal. Altre projectes han estat les obres del Casal Marino per a les entitats; i la reforma del pavelló de L'Oli, que ens permet de tenir 5.000 metres quadrats al centre ben equipats per acollir qualsevol esdeveniment social o econòmic. El desbloqueig del CAP. La conselleria tenia pressupost però no se sabia quan ni a on es construiria. Els vam oferir un solar adjacent municipal. L'Espai Macià, que regenera el nucli antic i vol completar el paquet turístic de l'oli i ser una marca de dinamització cultural. El Centre de Noves Tecnologies ha de servir per aglutinar i retenir emprenedors. Volem que sigui un laboratori comarcal de projectes interessants i espai de trobada entre la iniciativa privada i pública.

Expliqui'm les prioritats per la propera legislatura

Continuar recuperant el nucli antic com a fòrum de la vida social i econòmica de la població. En total, hi invertirem 6 milions per a la resta de carrers, fomentant també habitatge per gent jove. El canal Segarra-Garrigues portarà una petita revolució social, econòmica i demogràfica. Volem oferir les Borges a les iniciatives que en sorgiran com a centre per aglutinar tots els negocis. Això es fa potenciant el patronat de Promoció Econòmica perquè organitzi jornades sobre nous cultius, ampliant la fira per a nous sectors econòmics...També preveiem crear l'agència municipal de la gent gran, amb autonomia per contractar personal i pressupost propi. Ara, oferim dos serveis pioners gratuïts. Hi ha un centenar que ja els gaudeixen i ens demanem que els ampliem.

Les al·legacions del POUM no s'han respòs.

Tenim l'aprovació inicial feta, però vam ampliar el període d'al·legacions de forma voluntària tres o quatre mesos més fins que no n'hi hagi més, perquè veiem que encara hi havia dubtes. Crec que la majoria de la població l'han rebut molt bé.

Però hi ha edificis que han quedat fora de regularització. Com es resoldrà?

El POUM fixa un model de ciutat compacta, enlloc de difusa amb un creixement descontrolat. Volem conservar fesomia tradicional. Hi ha sis o set blocs de pisos amb volum disconforme i que avui no encaixen en normativa, perquè es van aixecar sense llicència o bé les normes eren tant ambigües que ho permetien tot. Estan així perquè CiU va aprovar una reforma que ho permetia i ara hi està en contra. Som favorables a aixecar alçades en alguns llocs, però sempre que la Generalitat hi doni el vistiplau. Voldríem que CiU ens ajudi a fer-ho entendre a Urbanisme. Hi ha la voluntat de regularitzar tots els edificis.

CiU els acusa d'abús de poder i d'haver assumit 45 competència que pertanyen al ple.

Ens han acusat de prevaricar i tot. La delegació de competències s'han fet per accelerar la gestió, perquè de plens ordinaris n'hi ha cada dos mesos, també quan governaven ells. Molts assumptes encallats s'han resolt perquè tenim eines més àgils. Ells tenen accés a totes les actes del govern. La delegació es va aprovar en un ple, després d'un debat i amb el vistiplau de la secretària. És pura retòrica demagògica sense fonament ni jurídic ni polític.

L'endeutament municipal és preocupant? Com gestionaran els recursos?

Si no disminueixen més els ingressos, no ho és. Però com que subvencions seran menors està clar que haurem de fer una política austera. Hem sanejat les finances municipals, perquè hem amortitzat 1,2 milions sobre un deute de 4,5 milions. El pressupost ordinari és de 5,5 milions. No arribem al 65% de deute, quan es permet fins el 110%. CiU va optar per executar dues obres sense cap subvenció -el camp de gespa i el dipòsit d'aigua-, fent-ne un abús de poder al recórrer a dues empreses per finançar-les i després ho cobressin a l'Ajuntament durant 10 anys. Tot per no admetre que s'havien endeutat. Totes les obres que hem tirat nosaltres endavant tenen entre un 50% i un 100% d'ajuts.

Per què no ha quallat una candidatura independentista única?

Amb les altres dues llistes amb qui hi ha afinitats ideològiques (la CUP i la probable llista de Reagrupament) s'hi ha mantingut contactes cordials, però han optat per anar en solitari. També ens sembla bé que gent jove adquireixi compromís públic. Una coalició hauria estat coherent i beneficiosa per tots, però ho hem de respectar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles