Política

Una travessa oberta al país de l'aigua calenta

Sis candidatures basteixen un escenari polític on, al marge d'intencions i valoracions, el resultat obtingut pel PIC el 2007 pot marcar notablement

Amb sis candidatures en joc a Caldes, si bé una de residual, com és el cas del PP –més que res perquè no ha tingut mai representació–, l'escenari és obert. Amb tot, i a l'hora de fer un anàlisi, el que segurament pot tenir una notable incidència són el sis regidors que va treure el PIC el 2007. És cert que han governat amb minoria, però el resultat de sis regidors, sent una força independent desmarcada dels partits majoritaris i/o tradicionals, obre si més no el debat sobre un possible manteniment d'aquest statu quo. Això o fer cas de les previsions de creixement del candidat del PIC.

Colomer no s'amaga de dir que treballa per a la majoria. En tot cas, el resultat final pot estar encara obert. I més quan, tot i la relació tempestuosa que han mantingut, malgrat les trobades i separacions, CiU i ERC no han tingut problemes a l'hora d'anar pactant. Aquest és un efecte que s'ha de tenir en compte. Per tant, i a banda de relleus i cares noves, que tot compta, Caldes al llarg d'aquest mandat ha demostrat un establiment notable d'un cert sentit de responsabilitat entre totes les forces; és a dir, al marge del debat polític i la discrepància, del trencament d'un pacte abans de l'arribada a l'alcaldia del PIC, el 2007, no hi ha hagut picabaralles polítiques ni polèmiques; és més, molts temes s'han aprovat per unanimitat.

Independents

El recorregut polític en democràcia de Caldes ens pot indicar algunes coses; durant els principis de democràcia i al llarg de setze anys, el govern va estar liderat per una agrupació d'electors, Independents per Caldes, que van anant assolint majories, passant per davant d'UCD i CiU. Es va arribar al punt que els independents van acabar el seu recorregut en solitari, amb onze regidors, sense cap rival. Després els independents van desaparèixer i els següents mandats es van presentar CiU i ERC, i van assolir l'alcaldia els convergents amb un pacte amb ERC. No va acabar bé. La picabaralla entre les dues formacions va deixar ERC a l'oposició. La introducció del PSC no va variar gaire l'escenari. CiU i ERC van tornar a formar govern, si bé al final va ser ERC qui es va quedar a l'alcaldia i CiU a l'oposició –s'havien de repartir dos anys cadascun l'alcaldia.

Ara es plantegen dos escenaris, dos models. Un, l'actual –sense descartar pactes, evidentment–, que passa pel PIC, fins i tot revalidant una minoria còmode per governar, o bé recompondre les relacions entre CiU i ERC en funció del resultat. Experiència en això en tenen.

I l'aigua: ni tocar-la!
Tots poden tenir les ideologies que tinguin, però pel que fa referència al valor de l'aigua termal una cosa queda clar per a ells: ni tocar-la!
LES CLAUS
Model.
És evident que totes les forces tenen clar que el patrimoni de l'aigua termal és un actiu que cal potenciar. Ara bé, sobre la taula hi ha discrepàncies, com ara el model que defensa una zona industrial contra un altre que diu que, a Caldes, no cal.
Urbanitzacions.
El creixement urbanístic desmesurat de les urbanitzacions va deixar una patata calenta notable. S'ha fet feina, s'han recepcionat urbanitzacions, però encara queda camí per fer.
Joan Colomer
PIC
Ha governat amb minoria, si bé el resultat del 2007 va ser notable.
Salvador Balliu
CiU
Repeteix i aspira a tenir cinc o sis regidors i ser decisiu.
Xavier Tresserras
ERC-AM
Caldrà veure, en funció dels resultats, quin paper juga a la travessa i les relacions amb CiU.
José Fernández Celada
PSC-AM
El resultat que ha anat assolint el PSC no el posa en un paper decisiu, almenys a simple vista.
Victoriano Ramos
ICV-EUiA
La presència d'iniciativa té importància en funció de ser, juntament amb el PSC, necessaris a l'hora de fer un pacte de govern.
Elisabeth Mesa
PP
Manté la tradició de la presència del PP a Caldes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona