Política

CiU surt reforçada després d'un mandat molt dur

La majoria de partits estan convençuts que la política migratòria de la formació nacionalista farà recular Plataforma per Catalunya, i afavorirà un creixement convergent que farà que recuperin els votants que els van castigar

Tots o pràcticament tots els partits que es presenten a aquestes eleccions ho tenen clar: Plataforma per Catalunya ha acabat el seu cicle expansiu gràcies a la ferma, i a voltes discutida, política migratòria que ha portat a terme el govern municipal de Vic –format per CiU, el PSC i ERC–, que encapçala el dirigent d'Unió, Josep Maria Vila d'Abadal.

En cercles polítics de la capital osonenca, circula el rumor que existeix una enquesta que, fins i tot, dóna majoria absoluta a CiU, que el 2007 va perdre dos regidors dels deu que tenia, mentre Plataforma per Catalunya, estirant vots d'aquí i d'allà, va passar d'un regidor a quatre, i es va convertir en la primera força de l'oposició.

Xavier Tornafoch, candidat d'ICV, parla clar: "CiU ha fagocitat una part del discurs de Josep Anglada i tornarà a créixer". El mateix pensen Georgina Rieradevall, de la CUP, i Iban Lapeira, de Solidaritat per la Independència, quan diuen que "els convergents recuperaran, gràcies a la política que han fet en relació amb la immigració, el vot de càstig de què van ser objecte fa quatre anys".

Els dos socis de govern, el PSC i ERC-SOM VIC, comparteixen l'opinió de l'oposició, per bé que la matisen. El republicà Joan López opina que "Plataforma té tendència a anar a la baixa", mentre que per Josep Burgaya (PSC), els nacionalistes "capitalitzaran la bona feina que ha fet el govern durant aquest anys". Tots dos fan un balanç positiu del govern conjunt, malgrat les dificultats que els han comportat algunes decisions que han hagut de prendre envers els nouvinguts. Per Burgaya, "s'ha multiplicat per quatre el que es va fer entre 2003 i 2007 i s'ha invertit a Vic com mai".

LES CLAUS
La immigració.
És la qüestió que ha marcat el govern municipal aquests darrers quatre anys, fet propiciat per l'activa presència de l'ultra Anglada a la capital d'Osona. Algunes decisions del tripartit municipal, però, han fet de tallafocs d'aquest discurs. El dubte és saber si s'ha acabat o no el cicle a l'alça de PxC.
Divisió independentista.
L'aparició de la CUP el 2007 va fer que ERC perdés dos regidors. Ara es presenta per primer cop SI (amb López Tena tancant la llista), mentre ERC s'envolta d'independents. Caldrà veure fins on es fragmentarà el vot independentista.
La incògnita PP.
Encara ahir era una incògnita si el PP es presenta o no a aquest comicis. El 2007 va obtenir 419 vots que, repartits d'una altra manera, podrien afavorir tant CiU com els socialistes.
Josep M. Vila d'Abadal
CiU
És alcalde de Vic des del 2007. En aquest mandat ha hagut d'afrontar el problema migratori.
Josep Anglada
PXC
Líder de la formació xenòfoba Plataforma per Catalunya, que el 2007 va passar d'un regidor a quatre.
Josep Burgaya
PSC-PM
Aquest mandat ha fet costat a Convergència. El seu repte és obtenir el regidor perdut fa quatre anys.
Joan López
ERC-SOM VIC
Regidor d'Acció Social a l'Ajuntament té per objectiu recuperar els vots perduts el 2007.
Georgina Rieradevall
CUP
És el primer cop que es presenta i estarà acompanyada d'un dels dos regidors de la CUP a l'oposició.
Xavier Tornafoch
ICV
Confia que superarà l'escassa distància que els separa de tenir dos regidors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel i Hamas tanquen la ronda de negociacions sense avenços

barcelona
llengua

Multitudinària manifestació pel català a Palma

barcelona
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ