Política

La progressió perfecta del PSC, a prova

L'ascensió imparable dels socialistes, que des del 1995 han passat de tenir cinc regidors a vorejar la majoria absoluta, podria arribar als seus límits i es podria donar un escenari de pacte menys còmode que l'actual amb Esquerra

La progressió del PSC a Rubí des dels comicis de 1995 ha estat imparable. En vuit anys ja havia doblat la seva representació de cinc regidors, cosa que el 2003 ja li va donar l'alcaldia, i en les últimes eleccions va quedar a un sol edil de la majoria absoluta. A través de pactes estables amb CiU i ERC, primer, i amb Esquerra en solitari, durant l'últim mandat, ha pogut governar amb relativa tranquil·litat, tot deixant enrere la històrica vinculació de la ciutat amb el PSUC i amb Iniciativa per Catalunya –va dominar el consistori des del 1979 fins al 2003–. Però el desgast de la marca socialista tant a nivell nacional com estatal, els efectes de la crisi econòmica i alguns projectes de ciutat no culminats –com ara la no-aprovació del POUM per part de la Generalitat– podrien complicar-los l'escenari. Segons una enquesta publicada pel Diari de Rubí, el PP i CiU tindrien un avenç espectacular, amb la qual cosa no seria descartable que els dos grans rivals tradicionals d'esquerres es veiessin obligats a forçar un pacte per garantir un govern d'estabilitat, si les circumstàncies així ho requerissin.

La cap de llista d'ICV-EUiA, Marta Ribas, ho té molt clar: “Sigui amb qui sigui, no pactarem si no és per dur a terme el nostre programa i el model de ciutat”; i l'actual alcaldessa i candidata del PSC, Carme García, tampoc no està disposada a cedir en els punts programàtics més importants. En aquest sentit, seria molt més natural una reedició de l'actual acord dels socialistes amb ERC, sobretot si aquests últims són capaços d'obtenir un tercer regidor que fa quatre anys va quedar a només 97 vots. Seria en el cas de no abastar l'aritmètica dels 13 edils que haurien d'arribar les converses i, en conseqüència, l'eliminació de les diferències dels últims anys.

L'ambició de CiU

La cap de llista de Convergència i Unió, Núria Climent, va manifestar recentment que la formació treballarà per “millorar els resultats i perquè la ciutadania no pensi que CiU pot governar només a la Generalitat, sinó que a Rubí també”. D'aquestes paraules, al marge de la confiança adquirida pels resultats a les últimes eleccions al Parlament –va ser la força més votada amb un 31,36% de suport–, se'n desprèn una possible porta oberta a tornar a formar part de l'equip de govern. Tot i això, l'actual portaveu de la formació, Xavier Reinaldos, ha deixat clar en més d'una ocasió que la federació nacionalista ha pogut fer més feina des de l'oposició que ocupant regidories, de manera que un eventual acord portaria implícita més capacitat d'influència que l'atorgada durant el mandat de 2003 a 2007.

Pel que fa al PP, també afronta els comicis amb optimisme, ja que té un electorat molt fidel –manté els tres regidors des de 1995– i és conscient que pot esgarrapar vots arran del descontentament general amb les altres administracions encapçalades pels socialistes. El seu perill rau en la hipotètica dispersió del vot cap a Ciutadans i, en menys mesura, cap a Plataforma per Catalunya, que en les eleccions catalanes van obtenir uns resultats acceptables. Tot i això, confia en el seu arrelament a la ciutat, i en el fet que C's, l'any 2003, ja va quedar molt lluny de l'objectiu. Un possible pacte, atesa la seva línia dels últims quatre anys, seria altament improbable, de la mateixa manera que en el cas d'ACR. D'estructura rígidament assembleària, la candidatura alternativa aposta per una altra manera de fer política: dóna prioritat a la transparència i fa gala del seu allunyament de l'actual sistema de partits. Finalment, la Federació d'Alternatives Veïnals de Rubí aspira a millorar els 317 vots de 2007.

Les polítiques socials, a debat

Després d'un mandat en què, segons Carme García, “a Rubí s'ha fet la major inversió de la seva història”, les polítiques socials i de reactivació econòmica passaran a ser la màxima prioritat. “S'ha fet una política de pedra, però al servei de les persones”, afegeix, tot destacant la construcció d'escoles, la posada en marxa del nou CAP, la creació de 200 nous pisos de protecció oficial o l'habilitació de noves places i zones verdes: a la plaça del Doctor Guardiet, a la Bòbila Saltó, al castell, a Can Sant Joan i a Can Sedó.

Per ICV-EUiA, però, els recursos destinats al pla d'acompanyament de la crisi van ser insuficients, i creu que encara s'ha de donar més prioritat a l'atenció als col·lectius desafavorits. “També s'ha de mantenir la ciutat econòmicament activa”, puntualitza García que, sigui com sigui, en cas de repetir, haurà de fer molts equilibris per arribar a tot arreu. Un dels seus punts forts, així com en el cas d'ERC, serà la posada en marxa de l'Acord pel Desenvolupament Econòmic i Social, que té el suport de totes les forces. CiU i el PP, però, voldran posar especial èmfasi en la transformació integral dels polígons industrials. Quant al POUM, serà un dels primers tràmits que haurà de superar el nou govern, després que la Generalitat l'aturés. Una mostra que la necessitat de consens serà immediata.


R


Q

El POUM, assignatura pendent
El present mandat s'acabarà sense l'esperada aprovació del pla d'ordenació urbanística, a causa de deficiències en la presentació d'informes. Tot i això, la causa principal del retard en el POUM va ser la necessitat d'arribar a un acord amb l'empresa Ficosa per salvar 300 llocs de treball. Gràcies a l'operació, ningú no perdrà la feina, però la majoria de la plantilla se n'anirà a Viladecavalls.
Eustaquio Rodríguez
Federación d'Alternatives Veïnals de Rubí (FAVR)
Repeteix com a candidat. L'any 2007 va obtenir un total de 317 vots.
Carme García
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)
Primera secretària de l'agrupació local del PSC des del 2000, tres anys després va accedir a una alcaldia que ja no ha deixat. Aspira a la tercera elecció.
Marta Ribas
Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA)
Després de quatre anys com a portaveu d'ICV-EUiA, afronta les seves primeres eleccions com a candidata. El 2007 va ser la número 3 de la llista electoral.
Mònica Querol
Partit Popular (PP)
Regidora des del 1999, des del 2001 presideix el Partit Popular de Rubí i, des del 2003, és la portaveu del Grup Municipal i candidata pel PP a l'alcaldia.
Arés Tubau
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
Cap de llista d'ERC ja en les eleccions del 2007, durant els últims quatre anys ha estat tinenta d'alcalde de comerç i comissionada de Política Lingüística.
Núria Climent
Convergència i Unió (CiU)
Regidora durant els últims mesos del mandat 1999-2003, és presidenta de l'associació de veïns Centre de Rubí i vicepresidenta comarcal de Creu Roja.
Vicenç Rabadan
Alternativa Ciutadana de Rubí (ACR)
Periodista i professor de la UAB a la Facultat de Ciències de la Comunicació, ja va ser un dels regidors d'ACR durant el mandat 2003-2007.
José Abadías
Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's)
Autònom en el sector de les telecomunicacions, s'estrena com a cap de llista.
Josep Maria Enguix
Plataforma per Catalunya (PxC)
És el coordinador de la Junta Comarcal del Vallès Occidental de PxC.
LESCLAUS
Pactes.
El sòlid acord entre el PSC i ERC podria veure's abocat a tenir un nou company de viatge. CiU ja va formar part del govern del 2003 al 2007, però no seria desgavellat que entrés en escena ICV-EUiA.
Tendències.
Fa quatre anys es va repetir el resultat del 2003, però amb el traspàs dels dos regidors de la desapareguda Units per Rubí al PSC. Els canvis socials podrien explicar una hipotètica alteració de la inèrcia.
7.781
aturats
hi ha registrats a Rubí.
L'hospital.
La campanya perquè la Generalitat tiri endavant l'hospital comarcal Vicenç Ferrer pot marcar la campanya. Segons CiU, el retard fins al 2013 es deu al forat deixat pel govern tripartit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona
política

Aragonès fa una crida a concentrar el vot d’esquerres

barcelona
guerra a gaza

El govern de Netanyahu decideix tancar Al Jazeera a Israel

barcelona
itàlia

Més de 400 migrants arriben a Lampedusa en 48 hores

barcelona
bolívia

Morales avisa que serà candidat a les presidencials “de grat o per força”

barcelona
guerra a gaza

Desenes de milers d’israelians insten Netanyahu a pactar una treva

barcelona
Salvador Illa
Candidat del PSC al 12-M

“Junts no és l’opció amb més afinitat per governar”

Barcelona
Eloi Badia
Cap de llista dels Comuns a la circumscripció de Girona a les eleccions catalanes

“Cal invertir en transport públic perquè sigui efectiu”

Girona
Política

La campanya arriba al pic amb crides als indecisos

Barcelona