Política

Tot obert a la capital del Baix Llobregat

Després de quatre anys de govern socialista, amb el suport de CiU, les eleccions es presenten obertes. El PSC i ICV-EUiA es tornaran a disputar l'alcaldia i CiU pot ser la clau del nou govern municipal

Tot per decidir. El PSC i ICV-EUiA-Independents per Sant Feliu tornen a disputar-se l'alcaldia de la capital de la comarca del Baix Llobregat. La història de Sant Feliu de Llobregat es va reescriure fa vuit anys quan un pacte entre el PSC, CiU i ERC va trencar més de 20 anys d'hegemonia ecosocialista. A les eleccions del 22 de maig es veurà si els socialistes, després de vuit anys de govern amb el suport incondicional de CiU, mantenen l'alcaldia o, en canvi, si ICV-EUiA, que en aquesta ocasió ha sumat a la candidatura 14 independents, torna a dirigir la ciutat. CiU serà la tercera formació en discòrdia i la que, probablement, tindrà la clau per formar el govern si són necessaris els pactes. La incursió de Solidaritat en els comicis i la perseverança de Ciutadans, que ja es va presentar fa quatre anys, podrien afectar ERC i el PP, amb representació al consistori.

El panorama electoral ha canviat en els darrers quatre anys. L'alcalde socialista Juan Antonio Vázquez va deixar l'alcaldia al desembre, a sis mesos de les eleccions, i va donar el relleu a Lourdes Borrell, una regidora independent responsable d'Hisenda i Cultura. Borrell, que ha estat la primera alcaldessa de la ciutat, confia en la feina feta pels socialistes els darrers vuit anys per continuar al capdavant del consistori. CiU, la formació que ha acompanyat el PSC en el seu periple, també canvia de candidat. Josep Lluís Burgui, d'Unió, dóna pas a Rosa Maria Martí, de Convergència Democràtica per Catalunya (CDC). El relleu, però, no ha estat exempt de polèmica. L'elaboració de la llista electoral de CiU va generar discrepàncies entre totes dues formacions fins al punt que Unió va anunciar que no es presentaria als comicis. Finalment, la llista de Rosa Maria Martí, aprovada només per CDC, inclou sis membres d'Unió. De fet, el número dos de la candidatura, Joan Serrano, ho és. Martí confia a millorar els resultats de 2007 i “passar de ser la possible crossa del PSC i ICV-EUiA a aspirar a l'alcaldia”. Borrell, que es mostra oberta als pactes –diu que “amb CiU han governat còmodament els darrers anys”– també espera créixer en regidors.

ICV-EUiA-ISF també té candidat nou: Jordi San José. L'any 2007 es va presentar Àngel Merino, que va ser alcalde de Sant Feliu entre el 2000 i el 2003 i substitut de Francesc Baltasar, batlle durant 21 anys. San José ha estat el cap visible de l'oposició a Sant Feliu en els darrers anys i va ser regidor d'Hisenda, Urbanisme, Interior i Educació en el darrer govern ecosocialista. Es mantenen els alcaldables d'ERC, Carles Soriano, i del PP, Sergio Jiménez. Aquest últim es mostra obert a fer “pactes puntuals per donar estabilitat a Sant Feliu” mentre que el republicà aspira a mantenir el regidor actual i a pactar, si cal. Daniel Pahissa, candidat de Solidaritat, és una altra cara nova en aquestes municipals i disputarà el vot a ERC.

San José veu ara “una porta oberta al canvi” i al retorn d'ICV a l'alcaldia. Es mostra obert als pactes ja que és conscient que les majories absolutes seran difícils en una població que al 2007 va donar una majoria fràgil, però majoria, als socialistes per primer cop en la història. El PSC va sumar 8 regidors, ICV-EUiA en va obtenir 7, CiU va repetir amb 3, el PP en va perdre un i es va quedar amb dos i ERC va quedar-se amb un. Tot i obtenir un 4,02% dels vots al 2007, Ciutadans, que ja va liderar l'actual alcaldable, David Delgado, va quedar fora del consistori. Un pacte PSC, CiU i ERC va donar l'alcaldia a Vázquez. L'acord amb ERC es va trencar a meitat de mandat per discrepàncies amb la modificació del PGM al barri de Mas Lluí, un dels temes més polèmics dels darrers quatre anys amb el soterrament de les vies, l'adquisició de la Sala Ibèria i la gestió del complex de piscines. De fet, la tibantor entre l'oposició –sobretot ICV-EUiA– i l'equip de govern ha marcat el mandat. S'han viscut plens amb debats molt intensos sobre temes urbanístics i de gestió de ciutat. De fet, una part de l'oposició i del moviment associatiu critiquen la manca de diàleg i de participació que s'ha viscut en el darrer mandat.

Les formacions inclouen en els seus programes alguns d'aquest temes. El soterrament, que la ciutat demana des de fa més de 30 anys i que ara està en suspens per manca de finançament, és un projecte clau per a tots però existeixen discrepàncies en dos punts: la reordenació urbanística de l'espai que quedarà soterrat i el finançament. ICV-EUiA i ERC tenen clar que l'Ajuntament no ha de finançar l'obra i que el projecte urbanístic no és bo mentre que des de l'equip de govern el defensen. El PP apunta a la mala gestió de l'Estat com a responsable del retard en el projecte. Els candidats amb representació al consistori coincideixen a dir que, atesa la crisi, la gestió i promoció econòmica, així com el tractament dels temes socials, seran puntals en el pròxims quatre anys. Enfortir la imatge de Sant Feliu com a capital del Baix Llobregat serà, a més, un altre punt a abordar en el pròxim mandat.


R


Q

Un cara a cara entre el PSC i ICV
Dos partits es disputaran l'alcaldia de Sant Feliu de Llobregat a les pròximes municipals. El PSC vol mantenir l'alcaldia que sustenta des de fa vuit anys gràcies als pactes amb altres formacions. ICV-EUiA-ISF la vol recuperar després de dos mandats com a grup majoritari a l'oposició.
Lourdes Borrell
Partit dels Socialistes (PSC)
Regidora independent, va accedir a l'alcaldia al desembre passat. Té 49 anys i dues filles. És llicenciada en música i ha cursat estudis en història de l'art.
Jordi San José
Iniciativa per Catalunya (ICV-EUiA-ISF)
Portaveu d'ICV-EUiA. Té 53 anys i tres fills. Va estudiar químiques a la Universitat de Barcelona i empresarials a la Universitat Oberta de Catalunya.
Rosa Maria Martí
Convergència i Unió (CiU)
Regidora de CiU des de fa quatre anys. És presidenta local de Convergència des del 2008. Té 52 anys. Ha treballat a Sant Feliu com a infermera.
Sergio Jiménez
Partit Popular (PP)
Militant del PP des de l'any 1995 fa de regidor i portaveu del partit a l'Ajuntament. Té 34 anys i treballa com a autònom.
Carles Soriano
Esquerra Republicana (ERC)
Regidor d'ERC des de l'any 2005. Té 37 anys. És llicenciat en econòmiques per la Universitat Autònoma. Va ser alcaldable per ERC l'any 2007.
Daniel Pahissa
Solidaritat Catalana per la Independència (Si)
És un comercial de 28 anys. Va deixar ERC, on era militant de base, l'any passat. Es va sumar a Solidaritat Catalana al febrer.
David Delgado
Ciutadans (C's)
És un enginyer tècnic industrial de 37 anys casat i amb dos fills. Ha estat a CCOO més de deu anys. Ja Va ser candidat de Ciutadans al 2007.
LESCLAUS
Soterrament.
L'endarreriment de les obres de soterrament de les vies del tren que creuen el municipi podria passar factura a l'actual equip de govern. A Sant Feliu és demana el cobriment des de fa trenta anys.
120
milions
és el cost del soterrament, que s'ha de pagar entre l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament, fet que divideix les formacions polítiques.
Pactes.
Els ajustats resultats de les darreres eleccions fan pensar que els pactes tornaran a ser presents a Sant Feliu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona