Política

Eva Menor es vol guanyar l'alcaldia a les urnes

La cap de llista del PSC aspira a revalidar el càrrec, dos anys després d'ocupar el lloc de José Luis Jimeno, i la majoria absoluta, mentre els altres partits volen créixer en un municipi amb un 23,5% d'atur

La folgada majoria absoluta que té el PSC a Badia –11 regidors d'un total de 17– li garanteix, a priori, una de les campanyes més tranquil·les de tota la comarca, per bé que l'alcaldessa, Eva Menor, ha d'intentar revalidar el càrrec per primer cop a les urnes, després que rellevés l'anterior alcalde, José Luis Jimeno, a mig mandat. Els comicis estaran marcats per una taxa d'atur gairebé rècord del 23,5%, que ha donat lloc a l'aparició d'assemblees de desocupats i famílies amenaçades pels desnonaments, una problemàtica –aquesta última– que també ha deixat al descobert l'estesa pràctica de vendre els pisos protegits pel doble o el triple del seu valor màxim amb préstecs concedits per caixes d'estalvis.

La crisi també ha deixat en suspens el projecte de zona industrial al nord-est del terme, una obra que l'Ajuntament hauria de fer per generar ingressos d'IAE i aspirar a l'autosuficiència –des que es va segregar de Barberà i Cerdanyola depèn d'aportacions de la Generalitat, prorrogades fins al 2018–. Malgrat això, aixecar les naus seria una tasca costosa per a l'erari municipal, i l'escassa activitat econòmica en dificultaria el lloguer. A més, a escassos metres –en sòl de Sabadell– s'està promovent un gran polígon privat que afegirà més competència als plans de Badia.

Entre els projectes per al pròxim mandat, el nou govern haurà de desencallar les inversions de la futura residència al carrer Menorca i de la barrera sonoreductora per als pisos de l'avinguda Mediterrani que toquen a l'autopista C-58. Amb la construcció de la calçada lateral en sentit nord, que ha descongestionat el tram entre l'AP-7 i Sabadell Sud, va caldre talar nombrosos arbres i arbustos que havien de ser substituïts per pantalles, però la inversió complementària, de 2 milions, no va ser adjudicada per l'anterior govern de la Generalitat i el de CiU, de moment, no s'hi ha pronunciat.

LES CLAUS
L'atur.
Badia té la segona taxa d'atur local més alta de la demarcació de Barcelona, un 23,5%, i l'índex de PIB per càpita més baix de Catalunya. L'efecte de tres anys de crisi s'ha traduït en nombrosos veïns sense prestació i alguns, majoritàriament immigrats, agrupats en assemblees i reclamant contractes per fer obres públiques municipals. Caldrà veure'n l'efecte en la participació del 22-M.
La tutela econòmica.
Des de la seva independència, el 1994, la suficiència econòmica de Badia depèn de les aportacions de la Generalitat, i l'últim conveni signat en preveu fins al 2018. La crisi pot allargar la dependència.
La còmoda majoria del PSC.
L'objectiu dels socialistes és mantenir la majoria absoluta, amb prou diferència respecte a l'AEB i les altres formacions. La lluita contra l'atur i els serveis socials són la prioritat.
El discurs de l'oposició.
Els altres partits coincideixen que el PSC mana al municipi des del 1994 i calen canvis en la gestió. L'AEB i ICV defensen el projecte del Tramvallès, reclamen que es faci ja la barrera sònica i s'oposen al trasllat de les discoteques de la Zona Hermètica de Sabadell a tocar del municipi.
Eva Menor
PSC
S'estrena com a cap de llista amb l'objectiu de retenir la majoria absoluta.
Quim Duran
AEB-CAV
Relleva Sergio Escribano com a candidat de la segona força del consistori.
Antonia Escrivá
PP
Repeteix com a cap de llista del PP al municipi, per tercer cop.
Eusebio Argueta
ICV-EUiA
Concorre als comicis per segona vegada com a cap de cartell ecosocialista.
Marta Figueras
CiU
El 2007, va assolir l'acta al final de l'escrutini i ara volen créixer en nombre de vots.
Francesc Martínez
Ciutadans-Partit de la Ciutadania
És el primer cop que es presenta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles