Política

Un duel a cara o creu entre CiU i Esquerra

Aquest és el primer cop des de l'arribada de la democràcia que sis llistes electorals concorren a unes eleccions municipals a la vila

L'alcaldia de Cassà de la Selva és cosa de dos: Convergència i Esquerra Republicana. El 2007 els nacionalistes van guanyar les eleccions però un any després un acord a tres bandes entre Esquerra, el PSC i l'Alternativa els va enviar a l'oposició i l'alcaldia va quedar en mans de Carles Casanova, cap de llista d'Esquerra Republicana. Ara, una de les tres potes que va posar fi a l'hegemonia convergent no serà present als comicis; l'únic regidor de l'Alternativa no es presenta i la llista no té continuïtat. Contràriament al que es podria pensar, però, tot està molt obert a Cassà, perquè es presenten a les eleccions un total de sis llistes, cosa que no havia passat mai fins ara. Es fa difícil saber com es redistribuiran els vots amb tantes opcions sobre la taula i tantes cares noves per l'electorat. És possible que la força que assoleixi la majoria de vots hagi de necessitar algun company de viatge per poder governar.

Els convergents, que presenten una candidatura renovada amb Enric Bagué al capdavant –un veterà polític que ha viscut uns anys apartat de la política–, creuen que “Cassà necessita un canvi” i consideren que són la força “amb millor posició per liderar-lo”. Per si no ho aconsegueixen sols, el PP ja s'ha ofert a donar-los un cop de mà. Ho diu Josep Uñó: “Aspirem a assolir dos o tres regidors i els posarem a disposició de CiU i de ningú més”. Qui també podria, ocasionalment, aliar-se amb CiU és Solidaritat, que es presenta per primer cop a la història a la vila i que podria erosionar el vot independentista. Marc Mascort assegura que “el govern actual rebrà un vot de càstig per la seva gestió”, que ells aspiren a recollir, cosa que els allunya d'un pacte amb ERC.

A l'altre cantó de la taula hi ha ERC i el PSC, els dos socis de govern, que podrien comptar amb Tots per un Cassà millor, la marca blanca d'ICV al poble. Joan Jiménez, cap de llista del partit, afirma que aspira a “ocupar l'espai que ha deixat lliure l'Alternativa”. Tant Esquerra com els socialistes estarien disposats a repetir una experiència que valoren positivament. Tant Casanova com Chamorro consideren que el govern ha fet bona feina pel poble, malgrat una situació econòmica molt complicada que els ha posat les coses molt difícils, com afirma l'actual alcalde: “Patim una crisi que obliga població i ajuntament a fer un esforç”. Chamorro creu que han viscut “l'etapa de govern més difícil de les darreres dècades” i diu que l'han superat “amb dignitat”.

LES CLAUS
L'economia.
Tots els partits coincideixen que els pròxims anys estaran marcats per la necessitat de gestionar amb seny les noves infraestructures generades al darrer mandat en un context econòmic molt dur.
L'atur.
Vinculat a la gravetat de la situació econòmica hi ha l'atur, que s'ha incrementat a la vila i que certes forces consideren que l'Ajuntament pot ajudar a fer minvar.
La planta de biomassa.
Malgrat que la Generalitat n'ha aturat la tramitació tots els partits creuen que Cassà la necessita, sempre que es compleixi estrictament la legalitat.
Orgull de poble.
Hi ha partits que consideren que el poble ha de tornar a ser un referent comarcal.
Enric Bagué
CiU
Es presenta per primer cop com a cap de llista després d'un temps allunyat de la política.
Carles Casanova
ERC-AM
Ha estat alcalde durant aquest mandat gràcies a un pacte amb els socialistes i l'Alternativa.
Miquel Àngel Chamorro
PSC-PM
Inicialment no es tornava a presentar per una qüestió de salut, però finalment repeteix
Joan Jiménez
Tots per un Cassà millor-Entesa
Sense experiència política, es presenta per primer cop a l'alcaldia
Josep Uñó
PP
Els populars aspiren a governar amb Convergència
Marc Mascort
SI
També és el primer cop que encapçala una candidatura electoral


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona