Política

La família creix

montgat El poble ha superat els 10.000 habitants i incrementarà en quatre el nombre de regidors, que arribarà a 17. El PSC, liderant el tripartit actual, i CiU, en l'oposició, són els favorits, però ERC pot tornar a tenir la clau del color del govern

Quant més serem més riurem, diu la dita. Però els partits que volen governar Montgat els propers quatre anys no estan per festes ni relaxacions. Com a molts municipis de Catalunya, l'economia no està per fer promeses de grans projectes. I en clau local, els sis partits que es presenten a la cita del 22-M engreixen aquests dies la maquinària per convèncer els electors i aconseguir els quatre nous llocs de regidor que sortiran d'aquesta cita amb les urnes. El creixement de població a la vila ha culminat en aquests quatre anys amb la superació de la barrera dels 10.000 habitants, que per llei suposa incrementar el nombre de representants al ple municipal fins a arribar als 17. Així, a una setmana de l'inici de la campanya, en la cursa per aconseguir la major part del pastís de la sala de plens es prem una mica més l'accelerador.

Com passa des del 1995, són dos els favorits per creuar en primera posició la meta montgatina. Des de llavors, en les quatre últimes consultes municipals, el PSC i CiU s'han repartit dues vegades cadascun l'honor de ser la llista més votada. Sempre, això sí, amb pocs vots de diferència, fins al punt que a les conteses de 1999 i de 2003 tots dos partits van assolir cinc representants cadascun. Fa quatre anys, aquest empat es va trencar lleugerament a favor dels socialistes, que finalment van aconseguir liderar el govern gràcies al suport de l'única regidora d'ICV-EUiA i, sobretot, dels dos d'ERC.

Ara, a pocs dies d'acabar aquest mandat, el panorama electoral no divergeix gaire d'aquesta lluita aferrissada entre socialistes i convergents. Pel que fa al PSC, l'avala la inèrcia de presentar-se amb l'alcalde Jordi Ràmia com a cap de llista, que en aquests quatre anys ha viscut un govern tripartit d'esquerres plàcid si es compara amb el convuls mandat anterior. CiU, però, s'ha sabut rejovenir –l'exbatlle i alcaldable de fa quatre anys, Alfred Matamala, va plegar de regidor el 2008–, i se situa com a cap de llista un nouvingut a la política: Francesc Garcia. Prometent una gestió municipal eficient i professional, i amb una posada en escena adaptada als temps, Garcia ven il·lusió i convicció d'obtenir grans resultats a les urnes, fins i tot la majoria absoluta.

En cas que això no succeeixi i que el bipartidisme continuï, per segon mandat consecutiu tornarà a ser clau el paper d'ERC, liderat novament per Rosa Funtané, cobejada per Ràmia i per Garcia i avalada per una tasca força reconeguda a la seva regidoria. Catalana i progressista, la posició d'ERC és frontissa entre CiU i el PSC, i tot i que Funtané aprova satisfactòriament el tripartit d'esquerres, ja ha matisat que la formació republicana estarà oberta a escoltar els cants de sirena convergents. Pel que fa a ICV-EUiA, amb poc que creixi en suports podria aconseguir el seu segon representant. Per acabar, molts donen per fet que a la festa es colarà un darrer convidat: de nom, Ciutadans. Però, l'entrada del seu cap de llista, l'exregidor Paco Rodríguez, no serà pas casual, ja que el 2007 es va quedar a molts pocs sufragis d'obtenir representació.

Tornant al frec a frec sociovergent, uns i altres tenen motius per, respectivament, vantar-se de la feina feta i denunciar les errades del mandat. Així, la balança es desequilibraria a favor del PSC –i per extensió, a favor dels seus socis, ERC i ICV-EUiA– si es considera la realització d'alguns projectes i fites històricament reivindicades, com el cobriment i urbanització de la riera Sant Jordi o l'aturada de tots els trens a les dues estacions que hi ha al poble. La punxada del boom immobiliari ha frenat en sec els ingressos municipals, els números dels quals s'han acabat quadrant amb el milió d'euros que una societat educativa privada ha invertit per fer una escola d'elit en terreny municipal.

Segons l'alcalde, la crisi econòmica també ha estat la causant que el poble segueixi somiant amb la idea de gaudir d'una piscina municipal a la façana marítima o la necessitat de tenir un geriàtric. Aquestes dues mancances són algunes de les raons de CiU per exigir un canvi de govern. Però n'hi ha més. L'augment del 34% en l'impost de l'IBI –que va motivar una concentració davant de l'ajuntament i la posterior suspensió del ple, en el que ha estat el moment més tens del mandat–, o la pèrdua de teixit empresarial –Farggi, Ceràmica Industrial Montgatina– i el conseqüent impacte laboral són l'altra cara de la moneda.

LES CLAUS
Cara i creu.
Tot i creure que no ha sabut vendre prou tot el que ha fet en aquest mandat, el govern montgatí es vanta d'haver posat fil a l'agulla en la reforma del barri de les Costes, d'impulsar habitatge protegit al Turó del Sastre, de construir l'Espai Jove i de rehabilitar la Torre de Guaita. No pot amagar, però, la protesta ciutadana contra l'augment de l'IBI o la instal·lació sense permís de càmeres de vigilància.
Ignorància o falsa col·laboració?
Les queixes de CiU que denuncien que el govern ha ignorat les seves propostes han estat constants. Per contra, el PSC, ERC i ICV-EUiA creuen que la col·laboració de CiU ha estat superficial, en temes de poca volada.
Crisi.
Montgat va ser un dels pobles de l'àrea metropolitana que més va créixer amb la bonança immobiliària. Ara, amb la bombolla punxada, el proper govern haurà de fer mans i mànigues per seguir obtenint ingressos.
2
candidats
són nous al 22-M: Francesc García (CiU) i Gabriel Salguero (PRE).
Jordi Ràmia PSC
Promet mantenir la despesa social i promoure activitat econòmica i ocupació.
Francesc Garcia CiU
L'únic candidat nou ven una gestió municipal: “eficient, professional i moderna”.
Rosa Funtané ERC
Formació, serveis socials i promoció econòmica encapçalen la seva oferta.
Montserrat Giner ICV-EUiA
És la seva tercera cita com a alcaldable. Vol captar el vot jove i ecologista.
Ismael González PP
En la seva quarta contesa recepta seguretat ciutadana i contenir la despesa.
Paco Rodríguez Ciutadans
Té opcions d'entrar a l'Ajuntament.
Gabriel Salguero Partit Republicà d'Esquerra
Té un projecte: “renovador i popular”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona