Política

Cap a un govern de capital

Els candidats mostren la voluntat d'aconseguir el reconeixement definitiu de capitalitat a la comarca, discutit des d'alguns sectors, i estan oberts a negociar pactes que puguin fer realitat els seus programes

L'Ajuntament de la Bisbal tindrà els pròxims quatre anys disset regidors, quatre més que fins ara. L'augment de població –ara hi ha uns 11.000 habitants– ha permès que s'ampliïn les possibilitats de representació al consistori i seran cinc les candidatures que es disputaran els llocs disponibles. Dos dels candidats repeteixen com a caps de llista –Pere Teixidor (ICV-EUiA-E) i Lluís Sais (ERC), actual alcalde–, mentre que els altres tres s'estrenen en aquest repte: Òscar Aparicio (PSC), Núria Anglada (CiU) i Andrés Cano (PP). Tant Aparicio com Anglada, però, ja són ara regidors.

És difícil, a hores d'ara, establir una direcció o una altra del vot dels bisbalencs, feu socialista entre el 1991 (el PSC va prendre llavors el relleu del domini a CiU, que havia governat del 1983 al 1991) i el 2007. Moltes coses han canviat i molts factors poden influir en els resultats. La composició de l'Ajuntament ja va variar notablement el 2007, amb el trencament de la majoria absoluta del PSC i la seva relegació a la banqueta de l'oposició, a causa del pacte de govern entre ERC i CiU. El PSC havia guanyat en vots, però havia empatat en nombre de regidors (cinc) amb ERC, que havia experimentat una pujada important respecte del 2003 (tres). Aquest fet i el lleuger augment de CiU (d'un regidor a dos) va deixar servit en safata el pacte que havia de fer fora del govern els socialistes. Així doncs, i després de conèixer les valoracions favorables de CiU i ERC sobre els anys de govern conjunt, no seria estrany que, si els resultats els ho permeten, es reedités l'acord.

Relació difícil entre ERC i el PSC

I per què no un gran pacte entre ERC i el PSC? El 2007 era pràcticament inviable, bàsicament per les eternes desavinences personals entre els dos caps de llista, Lluís Sais (ERC) i Ramon Romaguera (PSC). Però aquesta vegada el candidat dels socialistes és Òscar Aparicio, que és regidor de l'equip de Romaguera i que té un tarannà potser més obert al diàleg amb els republicans que no pas el seu antecessor. Malgrat això, ara mateix els separen la baralla i el ball de xifres sobre les finances locals, que han portat, fins i tot, l'equip de govern a amenaçar els socialistes de dur-los als tribunals per haver fet “afirmacions falses”. És, doncs, un obstacle difícil de superar i les coses no sembla que vagin pel camí de solucionar-se, almenys de manera immediata.

Els de CiU, que fa onze anys que obtenen mals resultats a la Bisbal, valoren de manera molt positiva el que s'ha fet aquests quatre anys en virtut del pacte de govern i no s'amaguen que, si cal, es pot renegociar l'acord, tot i que tampoc no tanquen la porta a cap altra possibilitat.

I falta situar els dos candidats de formacions menys afavorides: Pere Teixidor, d'ICV-EUiA, i Andrés Cano, del PP. Teixidor ja és veterà a l'Ajuntament. Ja es va presentar el 2003 com a cap de llista i des de llavors és regidor, l'únic del seu grup. I Cano fa la seva primera incursió en política municipal, amb l'esperança d'aconseguir representació en un municipi que sempre s'ha resistit al seu partit.

Un repte rere l'altre

La Bisbal ha tingut en els últims deu anys un creixement notable, acompanyat d'un nivell d'exigència més elevat per part dels ciutadans en relació amb els serveis públics. Són aquests serveis els que haurà de continuar garantint l'equip de govern que entri, malgrat que la situació econòmica general i els problemes de finançament dels ajuntaments no hi acompanyin. Però, a més, les accions s'hauran d'encaminar a mantenir una capitalitat del Baix Empordà que ha estat posada en qüestió moltes vegades –a la comarca hi ha tres municipis que li doblen la població–, però que la Bisbal es resisteix a traspassar perquè considera que té prou elements per exercir aquesta denominació.

Relleu
Els últims quatre anys han estat una avançada de la retirada de l'exalcalde socialista Ramon Romaguera, que va governar dotze anys amb majoria absoluta i que ha restat com a cap de l'oposició en aquest mandat. Ara Romaguera figura en el número 8 de la llista del PSC i, malgrat que no seria impensable que sortís escollit o que més endavant ocupés algun lloc amb representació –per acords interns de partit, per exemple–, tot indica la seva lenta retirada de la primera fila –no del projecte.
LES CLAUS
Finances.
Les diferències sobre com administrar les finances de l'Ajuntament continuaran, i es preveuen quatre anys moguts en aquest sentit.
Pactes.
Tot obert en aquest aspecte, perquè ningú no es tanca a negociar, però s'albira la possibilitat que es repeteixin els acords d'aquest mandat entre ERC i CiU.
El POUM.
Refer el pla general d'ordenació urbana municipal serà una de les tasques del pròxim govern de la ciutat.
Lluís Sais
ERC
És alcalde des del 2007, d'acord amb el pacte que ERC va subscriure amb CiU, i es torna a presentar avalat per la feina que assegura que ha portat a terme.
Òscar Aparicio
PSC
Regidor des del 1999, del govern durant dos mandats amb Romaguera com a alcalde i a l'oposició aquests últims anys. S'estrena com a cap de llista.
Núria Anglada
CiU
Ha estat regidora de l'equip de govern en aquest últim mandat i va ocupar el lloc al capdavant del seu equip quan Francesc Yruela va abandonar l'Ajuntament. S'estrena com a cap de llista.
Pere Teixidor
ICV-EUiA-E
És regidor i cap de llista des del 2003, sempre a l'oposició, tot i que ja s'havia presentat el 1999, però en aquella ocasió ICV no va entrar a l'Ajuntament.
Andrés Cano
PP
S'estrena com a cap de llista i també en la política municipal, amb ganes d'assolir representació a l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona