Política

CiU se sent forta per aspirar a la majoria

CiU veu com les enquestes i les percepcions la situen en una posició molt avantatjosa i la resta de partits pugnen per captar vots en escenaris compartits o bé en votants d'altres formacions, desenganyats

Els primers dies de Fires, a la terrassa de la recentment estrenada coberta de la plaça Catalunya de Figueres, el candidat del PSC, Pere Casellas, demanava al d'ERC, Francesc Canet, si podia fer-li una foto acompanyat d'altres membres de la candidatura. Canet retratava, i Casellas i els seus companys de llista s'hi posaven bé. Els portaveus i candidats de PSC i ERC han estat figurants destacats en aquest mandat i també són els que les anàlisis electorals situen com els que en poden sortir més malparats el 22 de maig. Tots dos han patit un revés en clau interna, encara que tots dos se n'han sortit prou bé. Pere Casellas va ser molt qüestionat com a responsable del PSC a Figueres i es va haver d'enfrontar, en la primera meitat d'aquest mandat, amb el sector del partit afí a l'exalcalde, Joan Armangué, amb qui va tenir una dura polèmica a partir de la baixada que va experimentar el partit en els darrers comicis electorals. La conseqüència final és que Armangué va posar fi a més de trenta anys de militància i ha abjurat de la línia del PSC a Figueres, mentre que Casellas en va sortir victoriós, es va saber envoltar d'afinitats, formar una candidatura unida i oblidar els conflictes interns que va viure. El procés de Canet ha estat a l'inversa en el temps i en les raons, però també n'ha sortit victoriós. Els problemes per al candidat republicà han arribat en aquests darrers mesos, en el procés de confecció de la llista, especialment amb la inclusió de l'exregidor d'ERC i del PSC Esteve Gratacós. Aquest fet va suposar veus discrepants en el si del partit i que dos regidors, amb qui Canet no comptava perquè tornessin a repetir a les llistes en els primers llocs, abandonessin el grup municipal amb quinze dies de diferència. El cap de llista, però, ho ha pogut reconduir i ha afrontat la cita electoral amb l'executiva local plenament convençuda dels seus plantejaments. Ara s'haurà de veure si aquests episodis han tingut efecte entre els electorats respectius.

A Figueres, pocs qüestionen un segon triomf de Santi Vila (CiU) i la incògnita és saber si serà capaç d'obtenir la majoria absoluta, fet que fins ara no s'ha produït mai a la ciutat. Aquest ha estat sempre un repte d'extrema dificultat amb què han topat candidatures que semblava que ho tenien tot a favor per aconseguir-ho, especialment a l'època de l'anterior alcalde convergent, Marià Lorca, que el 1991 es va quedar a un regidor de la majoria absoluta, com també li va passar al PSC, el 1983, aleshores liderat per Emili Pallach, que també va obtenir deu regidors.

Ara, Santi Vila està ben situat. La transformació que s'ha començat a generar en aquests quatre anys, tot i el duríssim context econòmic, ha estat ben rebuda per la ciutadania, que veu com, al marge de canvis urbans significatius, com ara la plaça Catalunya, l'avinguda Vilallonga o la plaça Tramuntana –davant la Torre Galatea–, s'ha posat fil a l'agulla per dotar la ciutat d'equipaments llargament reclamats i, al mateix temps, resoldre el futur d'edificis que feia anys que estaven en desús, com ara l'antic Escorxador, la casa natal de Salvador Dalí, el convent dels Caputxins o la plaça de braus. En tots aquests espais, aquest any està previst que comencin les obres per tornar-los a dotar d'utilitat. L'impuls a equipaments de tot tipus i la proximitat de l'alcalde amb els problemes dels ciutadans són dos dels aspectes més ben valorats en aquest mandat.

Els adversaris de Vila intenten trobar forat en temes més de caràcter intern per devaluar la feina feta. Els més bel·ligerant és el PSC, que ha triat la situació econòmica municipal, que presenta com apocalíptica, per mirar de desgastar CiU. Repetint episodis que el mateix Armangué, quan era a l'oposició, havia utilitzat per atacar el govern de Lorca. I és que la política figuerenca, tot i el relleu generacional que s'està produint, s'encalla en vicis i actituds que ja hi eren fa vint anys.

La situació financera és precària, però, tot i així, la majoria de candidats escampen promeses electorals com si l'estat de la caixa fos òptim, en un nou episodi de construcció d'una “ciutat virtual”.

El fet que el PSC ha estat tres anys en el govern amb CiU i ICV, i ERC, un –el darrer– és utilitzat pel PP, que es vol presentar com a alternativa de govern. De fet, és l'únic grup dels que hi ha actualment en el consistori que, ni en aquest mandat, ni en l'anterior, no ha participat del govern municipal. Les propostes, però, que fan els populars parteixen d'una homogeneïtzació d'una línia discursiva fixada des de la direcció catalana del partit amb qüestions com ara la seguretat, la immigració i l'economia com a pals de paller de la seva campanya electoral. A Figueres, el PP també arriba a les eleccions amb un desgast intern producte d'un procés tumultuós d'elecció de candidat i de confecció de les llistes. La candidata, Maria Àngels Olmedo, avalada per la direcció gironina, ha portat a terme una renovació amb l'objectiu d'aconseguir quatre regidors, el doble dels que va obtenir el 2007.

Les altres tres formacions, ICV, CUP i SI, disputen espais electorals comuns, i això pot acabar frenant les seves expectatives. ICV va recuperar fa quatre anys la representativitat en el consistori i el seu regidor ha governat tot el mandat amb CiU. Amb un nou candidat, Iniciativa vol repetir presència però li han sortit competidors, especialment la CUP i el seu candidat, Joan Font, que fa temps que treballen per estrenar-se a l'Ajuntament. Per això aspiren a treure un pòsit de vots que restaran d'altres formacions d'esquerres i independentistes. En aquest escenari també s'hi i mou Solidaritat per la Independència, l'últim d'afegir-se a la pugna electoral.

Relleu generacional
Cinc dels set candidats no arriben als quaranta anys i la mitjana d'edat encara baixa més quan es tracta dels segons de totes les llistes. El més joves són Joan Font (CUP) i Xavi Montfort (ICV), que tenen 31 anys; Núria Bartrolich (SI), 34; l'alcalde Santi Vila (CiU), 38; Pere Casellas (PSC), 39, i els més grans són Maria Àngels Olmedo (PP), 53, i Francesc Canet (ERC), que n'ha acabat de fer 57.
Santi Vila
CiU
Llicenciat en lletres i alcalde des de fa quatre anys. Abans havia estat vuit anys regidor. Des del 2006 és parlamentari. És el segon cop que encapçala la llista.
LES CLAUS
Planejament.
Hi ha una sèrie de temes que són presents en tots els comicis, com ara el tren i la revisió del pla general. El planejament urbanístic data del 1982, i, tot i que hi ha unanimitat que cal revisar-lo, no se sap trobar el moment adequat.
Finances.
Per CiU el dèficit és de quatre milions, mentre que la resta indiquen que és de vuit. El mandat vinent la quadratura dels números amb l'execució de projectes i la gestió de la despesa quotidiana serà una de les tasques més complexes amb què es trobarà el govern.
Accessos.
En aquest mandat s'ha donat un impuls en equipaments, i ara toca millorar els accessos que compensin els espais que s'han retallat als vehicles amb els projectes de millores urbanes que s'han fet.
Francesc Canet
ERC
Catedràtic d'història, és regidor des del 2003. També és diputat al Congrés des de fa dues legislatures.
Pere Casellas
PSC
Advocat i primer secretari del PSC a Figueres. És regidor des del 2003 i és el primer cop que és alcaldable. Abans havia ocupat el novè lloc i el sisè.
Maria Àngels Olmedo
PP
Mestressa de casa i presidenta local del partit. És el primer cop que encapçala la llista.
Xavi Montfort
ICV
Tècnic de so en espectacles, treballa al departament de producció de Promo Arts Music. S'estrena en política.
Joan Font
CUP
Mestre en una escola rural, encapçala una de les dues formacions que es presenten per primer cop.
Núria Bartrolich
SI
Treballa d'enginyera tècnica industrial i és la coordinadora comarcal de SI.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona