Otegi anuncia el suport de l'esquerra «abertzale» a Iniciativa Internacionalista

Veu punts de coincidència amb la candidatura i fa una crida a «sostenir-la electoralment», ja que no tenen llista pròpia

«La llista no és nostra, però recull bona part dels plantejaments que l'esquerra abertzale ha fet durant els darrers mesos.» Amb aquestes paraules l'exportaveu de la il·legalitzada Batasuna va anunciar ahir el suport de l'esquerra abertzale a Iniciativa Internacionalista en una compareixença a Sant Sebastià. La crida, adreçada al «conjunt d'independentistes d'esquerres», és a «sostenir electoralment» la candidatura encapçalada pel dramaturg i lluitador antifranquista Alfonso Sastre, i en la qual també figuren Doris Benegas, d'Izquierda Castellana, i Nines Maestro, exdirigent d'Izquierda Unida. El pronunciament d'Otegi, en el segon dia de campanya, es produïa després que II superés dijous la prova de foc del Tribunal Constitucional, que va revocar l'anul·lació del Tribunal Suprem i va autoritzar que es presentés a les eleccions del 7 de juny. Otegi va reconèixer que l'esquerra abertzale hauria volgut presentar-s'hi amb una «marca pròpia», però va afegir-hi que «és una impossibilitat real pel vet absolut de l'Estat». Arran d'això, i després de valorar els pros i els contres d'Iniciativa Internacionalista, han optat per donar-li suport, perquè consideren que contribuirà a «posar de manifest la situació que viu el País Basc en el context europeu». L'exportaveu de Batasuna va explicar que comparteixen els pilars del projecte de Sastre «en termes socials, polítics i de reivindicació del dret d'autodeterminació, així com la necessitat de canvis profunds en el model econòmic». El vot a II també servirà, segons Otegi, per «demanar la implicació d'Europa en una solució democràtica i pacífica al conflicte al País Basc», i per exigir «un escenari de diàleg i negociació que permeti al poble basc decidir lliurement i democràticament el seu futur».

Amb el suport a Iniciativa Internacionalista, l'esquerra abertzale accepta l'oferiment que li havia fet la mateixa candidatura de Sastre. Una llista en què en tercera posició se situa l'activista sindical Josep Garganté. En una entrevista a El Punt, reconeixia obertament la seva simpatia per l'esquerra abertzale, però deixava clar que no són Batasuna. «No formem part del seu moviment i ells no formen part de les nostres lluites polítiques i sindicals als Països Catalans». Amb tot, oferia Iniciativa Internacionalista perquè sigui «la veu dels que no tenen veu» i per defensar «el dret d'autodeterminació» i la lluita perquè «els treballadors no paguin la crisi».

Les reaccions

El govern espanyol ja va rebre amb molta prudència la decisió del Tribunal Constitucional que II es pugui presentar als comicis del 7-J apuntant que «acata» la decisió, però que es mantindrà «alerta». Per la portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, el suport d'Otegi a Iniciativa Internacionalista és la prova «evident i clamorosa» que «ETA és al darrere d'aquesta llista».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona