Política

Bel avisa que el PSC, ERC i Iniciativa volen un tripartit

El candidat de CiU és l'únic que afirma que respectaran que l'alcaldia de Tortosa siga per a la llista més votada

Rebuig unànime a la proposta del PP de fer controls sanitaris als immigrants

Ha quedat clar que l'únic objectiu del PSC, ERC i ICV és evitar el govern de la llista més votada
Els ajustos en el pressupost s'han de fer, perquè algú s'ha cruspit el que tenia i el que no tenia
No podem tornar a perdre el tren del futur. Tortosa ha de ser el motor de les Terres de l'Ebre
Als ciutadans no se'ls pot enganyar. El govern de la retallada és el que farà l'escola de Sant Llàtzer?
Com a metge, puc dir que el que explica el PP sobre els nouvinguts és un despropòsit sanitari
Sempre hem cregut en el nucli antic. Cal reintroduir-hi la vida i apostar per la rehabilitació
Bona part del nostre futur passa pel nostre passat. Hem de fer una aposta pel turisme cultural
Tortosa no té pla estratègic i no és líder a l'Ebre, ni en la nova cultura de l'energia ni en agroindústria
No podem fer com els estruços i ignorar els problemes sanitaris derivats de la immigració
Proposem el cobriment de l'eix de l'Ebre per evitar l'impacte sobre la zona del Canalet

Ferran Bel

Convergència i Unió (CiU)

Tenia l'objectiu de defensar l'acció de govern de CiU, però va acabar atiant la por d'un tripartit.

Joan Sabaté

PSC

Duia el debat ben preparat i se'l va veure còmode, tant explicant propostes de futur com atacant CiU.

Josep F. Monclús

ERC

Va protagonitzar el debat quan va enfrontar-se a Bel pel comerç local i per l'escola de Sant Llàtzer.

Jaume Forcadell

Iniciativa-Entesa per Tortosa

Va fer que els altres candidats parlessin del pla estratègic, i que el PP revelés el pressupost electoral.

Xavier Dalmau

Partit Popular (PP)

Va intentar evitar la proposta de fer controls sanitaris als immigrants, però la va justificar.


Ferran Bel va aprofitar ahir l'últim debat de la campanya tortosina per advertir l'electorat de CiU que la intenció dels candidats Joan Sabaté (PSC), Josep Felip Monclús (ERC) i Jaume Forcadell (Iniciativa-Entesa per Tortosa) és “configurar” un tripartit a l'Ajuntament. De fet, uns minuts abans, Monclús havia assenyalat que ERC ha participat en dos tripartits, un al govern de la Generalitat i l'altre a Tortosa, és a dir, al costat d'Unió i de Convergència. Però l'argument no va convèncer Bel, que en una entrevista a El Punt havia reclamat a ERC que deixés clar si ara voldria fer un tripartit, ja que l'ambigüitat dels republicans podria dificultar la reedició del pacte actual. El debat es va fer a l'auditori Felip Pedrell, obert al públic, organitzat per la demarcació ebrenca del Col·legi de Periodistes i amb el suport del Sindicat de Periodistes, així com de tots els mitjans de comunicació amb seu a Tortosa.

“Es posa de manifest, i la gent ho ha de saber, que s'està configurant un tripartit”, va assenyalar Bel. “De tripartit només n'hi ha un, que és la marca coneguda i que és el tripartit que agrada al senyor Monclús, al senyor Sabaté i al senyor Forcadell”, va concloure el candidat de CiU a la reelecció. En aquest sentit, Bel va acusar Monclús de “renunciar” a l'acció de govern feta pels dos regidors d'ERC, Ricard Forés i Valentí Marín, al costat de CiU. En la mateixa línia, l'alcalde sí que va defensar l'obra de govern, “quatre anys de compliments”, i va destacar que per primer cop Tortosa no ha tingut un govern “de pedaços, retalls i interessos” diversos. De fet, Bel va contraposar aquesta realitat amb el fet que “l'únic objectiu” dels candidats del PSC, ERC i ICV és “evitar un govern liderat per la força més votada” pels tortosins.

El candidat de CiU va fer aquesta afirmació perquè, durant el debat, només ell va afirmar que caldria respectar la llista més votada. En realitat, Bel partia amb l'avantatge que li dóna l'única enquesta que s'ha fet pública, encarregada per Imagina Ràdio, i que pronostica una majoria absoluta de CiU amb 11 regidors. Però sobretot, Bel va voler recordar que el 1999 CiU va ser la força més votada, tot i que un pacte del PSC-Iniciativa d'Esquerres amb el PP va apartar Marià Curto de l'alcaldia. Segons Bel, el resultat van ser vuit anys de governs “dèbils i de pedaços”, liderats per Joan Sabaté. Però, en aquest punt, el candidat del PSC va ser prou ràpid de reflexos, i va recordar que Bel també va assolir la presidència del Consell Comarcal del Baix Ebre, el 2003, després d'un pacte que arraconava el PSC, el partit que havia rebut més vots. Durant les seues intervencions, Sabaté, Monclús i Forcadell, però també Xavier Dalmau (PP), van afirmar que el candidat de la llista més votada hauria de ser el que iniciés les converses per intentar formar govern. Però, tot seguit, van advertir que, si no ho aconseguís, seria tan “legal” com “legítim” que altres candidats arribessin a pactes per intentar presidir el consistori. “Al més votat li correspon intentar formar el nou govern, però no hem d'oblidar que en el nostre sistema electoral són els regidors, els que trien l'alcalde”, va recordar Sabaté.

D'altra banda, els candidats es van haver de pronunciar sobre la proposta del PP de crear un centre d'acollida i control sanitari dels nouvinguts. En el bloc sobre immigració, cap alcaldable, ni tan sols Dalmau, havia fet cap referència a aquesta polèmica amb ressò estatal. Bel, Sabaté, Monclús i Forcadell van rebutjar unànimement la promesa del PP, que van titllar respectivament de “bajanada” i “demagògica”, “estigmatitzadora”, “despropòsit sanitari” i “proposta inacceptable”. Dalmau, que és independent, va arribar a afirmar que no subscrivia la proposta del PP, però va mirar de justificar-la, tot assegurant que els nouvinguts tenen un “sistema immunològic” diferent del de la població autòctona, i que Tortosa no pot ignorar el suposat problema sanitari. A banda, Forcadell i Dalmau van ser els únics que van revelar el pressupost de campanya: Iniciativa, 13.317 euros, i el PP, menys de 6.000 euros.

Retorn al passat

GUSTAU MORENO

Ferran Bel podria haver deixat la campanya vista per a sentència, i aprofitar el debat d'ahir per defensar l'acció de govern i explicar les propostes de CiU. Però a cinc dies de les eleccions que haurien de servir-li per rematar la majoria absoluta, el candidat convergent a la reelecció semblava que sofria una regressió, ja que va gastar massa energies a recordar el mandat anterior. Atacava l'exalcalde socialista Joan Sabaté i, alhora, intentava demonitzar tot allò que fes olor de tripartit. El fet que Sabaté torne a ser el candidat del PSC potser ha distorsionat el missatge de Bel, que no vol que els militants i votants de CiU es relaxen. De fet, a l'hora de demanar el vot en el debat d'ahir, va començar parlant del seu “equip”, però l'última paraula que va pronunciar va ser “Sabaté”. Al PSC van agrair molt aquesta publicitat indirecta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La policia espanyola denúncia la Comissió de la Dignitat al TSJC

barcelona
Guerra a Europa

Putin justifica que l’ofensiva a Khàrkiv és per protegir la regió fronterera

Barcelona
Guerra a Europa

Un atac ucraïnès amb drons a Crimea provoca talls de llum a Sebastòpol

barcelona
política

L’ANC vol que es “depurin responsabilitats” pel fiasco de Mas al TEDH

barcelona
suècia

La policia sueca investiga un tiroteig prop de l’ambaixada israeliana

barcelona
política

Sánchez tanca la porta a Puigdemont i aposta pel tripartit

madrid
tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

barcelona
política

Sabrià també anuncia que deixarà la política institucional

barcelona
oceania

Algunes zones de Nova Caledònia escapen al "control" francès

barcelona