Política

Rajoy avala Camps però hi manté les distàncies

El líder del PP evita les referències a la corrupció i diu que el valencià és “un gran president”

Rajoy torna a compartir míting amb Camps a València en una plaça de bous plena de gom a gom

El president del PP, Mariano Rajoy, va compartir ahir de nou i després de gairebé dos anys un acte polític a València amb Francisco Camps, imputat pel cas Gürtel, i ho va fer en una plaça de bous plena de gom a gom i mantenint les distàncies amb el president de la Generalitat, amb qui va encaixar fredament ja en l'escenari del míting lluny de fondre's en una abraçada.

Però Rajoy, que fa uns mesos va prorrogar tot el possible la designació definitiva de Camps com a candidat, va haver de mostrar un mínim gest amb el valencià –al cap i a la fi es trobava en el seu territori– i, en un moment de l'acte, va dir-li que era un “gran president” i que hi tenia la seua “amistat sincera”, unes paraules de cortesia que van contrastar amb l'afecte que va transmetre en referir-se a l'alcaldessa de València, Rita Barberá: “Rita és la lleialtat i la força i simbolitza com ningú el que és una gran ciutat”.

Davant les 15.000 persones que des de primera hora de la vesprada ja omplien el recinte i les vora mil que seguien l'acte des de fora a través d'una pantalla gegant, Rajoy va evitar qualsevol referència a la corrupció política al País Valencià, ni tan sols per donar ànims als imputats en el seu particular calvari judicial, entre ells els presidents de les diputacions de Castelló i Alacant, Carlos Fabra i José Joaquín Ripoll, presents a la plaça.

El líder estatal va dedicar el seu discurs a unes altres coses. Per exemple a fer una advertència al seu electorat perquè no es relaxe –“les enquestes no voten”, va dir– o a reivindicar Espanya “com la nació més vella d'Europa”. El líder del PP va apel·lar igualment als antics votants socialistes que s'han sentit “enganyats” amb el govern de Rodríguez Zapatero a donar suport en aquesta ocasió al PP.

Per la seua banda, Camps, que va triar exactament la mateixa roba que Rajoy per a l'ocasió –jaqueta, camisa i pantaló–, va fer notables esforços per tractar d'agradar el gallec amb la seua retòrica habitual: “Mariano, t'hem obert els braços en aquesta terra, ets un dels nostres. Vas nàixer a Galícia però, tu ets valencià pràcticament”.

Enfront de Zapatero, de qui va dir que lidera un “govern maligne”, Camps va contraposar el líder estatal del partit, a qui va definir com un “espanyol de veres”, moment en què va improvisar quines serien les qualitats del seu president de govern ideal: “Un espanyol gran que lidere la nació i que no es pregunte que Espanya és una cosa o una altra”, va afirmar.

Mariano, t'hem obert els braços, ets un dels nostres. Vas nàixer a Galícia, però tu ets valencià
Francisco Camps
President de la Generalitat
Volem un país fort com correspon a aquesta gran nació, la més vella d'Europa: 500 anys d'història
Mariano Rajoy
president del PP espanyol
Paco [Camps], ets un gran president. Tens la meua amistat sincera i el meu suport, i ho saps
Mariano Rajoy
President del PP espanyol

“Ací parlem en llengua valenciana, no en català”

L'encarregat de calfar l'ambient en els mítings del PP valencià és, des de fa molt de temps, l'alcalde de Xàtiva i president de la Diputació de València, Alfonso Rus, cèlebre pel to humorístic de les seues intervencions. No obstant això, ahir es va posar molt seriós quan va recórrer a un dels clàssics en campanya del PP de Camps, l'anticatalanisme: “El PP és l'únic partit que defèn les senyes d'identitat valencianes. Ací parlem en llengua valenciana, no en català”, va dir en perfecte català tot assenyalant una gran senyera amb franja blava que onejava darrere seu, l'oficial de la Comunitat. El PP va voler transmetre proximitat amb els seus votants i Rajoy, Camps i Barberá van fer una volta sencera a la plaça per encaixar mans i intercanviar petons. L'acte va concloure amb un gran castell de focs artificials i amb la interpretació de l'himne valencià que diu en el primer vers: “Per ofrenar noves glòries a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona