Política

Santi Vila

Alcaldable de CiU de Figueres

“Sortir de la crisi requereix un govern fort i estable”

Considera que s'ha constatat que a Figueres els governs multicolors acaben posant pals a les rodes i fan perdre oportunitats

Diu que és indispensable revisar el pla general per crear noves zones d'activitat econòmica i àrees per a equipaments i parcs

Creu que la no mobilització pot ser el principal enemic electoral

Segon cop
Fa quatre anys Santi Vila va recuperar l'alcaldia per a CiU, que va passar de tercera a primera força. Ara el repte és mantenir-la i ampliar la distància amb les altres formacions. La majoria absoluta no és un objectiu gens fàcil ja que fins ara mai ningú no ho ha aconseguit. Una cosa no ha variat des del 2007 i és que en els propers quatre anys la seva única aspiració política és continuar sent alcalde.

Creu que o ara o mai, la majoria absoluta en aquesta ciutat?

Penso que hi ha una àmplia percepció ciutadana del fet que en un context de crisi es necessita un alcalde fort i un govern amb una majoria sòlida que no perdi oportunitats i pugui completar el seu projecte polític amb garanties. I en aquests anys s'ha vist que el nostre projecte era molt ferm.

Quina diferència hi ha entre obtenir la majoria absoluta o quedar-se a les portes?

La ciutadania ha constatat que els governs multicolors acabant posant pals a les rodes i fan perdre oportunitats. I ara això no ens ho podem permetre.

Quin és el seu principal adversari per diumenge?

La poca participació electoral o el convenciment de la gent que, com les coses han anat notablement bé, no cal anar a votar, perquè ja es dóna per guanyat. Això ens podria fer mal i jo els dic que si un projecte causa complicitat, la major forma de recolzar-lo és anant a votar.

La resta de partits han incidit en la mala situació financera de l'Ajuntament. Com està la caixa municipal?

Figueres és una de les ciutats de Catalunya amb un endeutament menor. Per no tenir, no tenim ni cap operació de pòlissa de crèdit. Per tant, no tenim cap tensió de tresoreria. La setmana passada vaig poder cancel·lar anticipadament nou operacions de préstec per un valor de més d'1,2 milions d'euros. Per tant, ni el nivell d'endeutament ni de la tresoreria tenen cap indicador o indici de preocupació. Una altra cosa és que tenim un pressupost que per segon any consecutiu ha presentat un dèficit important, a l'entorn de cinc milions d'euros i, per tant, això ens obligarà a reforçar les mesures de reducció de la despesa, d'austeritat i d'equilibri. Mesures, d'altra banda, que ja havíem anat tirat endavant i, de fet, aquest darrer any hem aconseguit estalvis importants.

Què cal fer en els propers anys a Figueres?

Tenim tres grans prioritats d'actuació. Primer, aixecar l'economia i combatre l'atur; segon, millorar la formació i capacitació de la gent; i tercer, fer polítiques per garantir la cohesió i la seguretat ciutadana. Tota la nostra estratègia pressupostària ha d'anar vinculada a aquests tres grans objectius. Per exemple, la revisió del pla general que volem fer ha de tenir un punt per garantir la creació de noves zones d'activitats, en una zona estrella al nord de la ciutat. També hem de jugar fort la carta de Figueres com a ciutat en xarxa, això vol dir el TAV i el Logis Empordà com a trams del corredor mediterrani. I tercera cosa per aixecar l'economia: apostar fort per la marca Empordà que ens projecta al món, especialment lligat a dos personatges, Salvador Dalí i Ferran Adrià. En paral·lel, s'han de culminar els equipaments formatius com ara reforçar l'escola d'hostaleria que ja s'ha posat en marxa; els serveis de l'escola oficial d'idiomes i de l'escola d'adults; i els cicles formatius de grau mitjà. També hem de tirar endavant dos grans equipaments que són l'escola superior de dansa, lligada a la companyia d'Àngel Corella, i un conservatori superior de música als Caputxins.

Fa molts anys que es planteja la revisió del pla general, però no es fa. Què pot dir per convèncer que es farà?

Penso que ara és imprescindible que ho fem. No tant per atendre necessitats d'habitatge, ja que encara hi ha solars disponibles per fer, si cal, més de mil pisos, sinó que és per una necessitat per garantir noves zones d'activitats econòmiques i nous espais de parcs i equipaments. Penso que si de les eleccions en surt un alcalde fort i un govern fort es pot afrontar un procés d'aquesta magnitud. Sense un alcalde fort, ni un govern fort, això no es podrà fer.

Quina transformació urbana proposa per al proper mandat?

S'ha d'afrontar tota la transformació del casc antic i al setembre ja començaran les obres del carrer Canigó, Muralla i plaça de les Patates. L'altra línia serà la transformació dels barris de ponent: del Turó Baix i de Sant Joan, que és un tema que s'ha cronificat en els darrers trenta anys i que s'ha d'afrontar amb tota la potència i ja està parlat amb el govern de Catalunya.

Ha dit abans que un altre eix és millorar la seguretat. Com s'ha de fer?

Estem convençuts que per millorar la seguretat s'ha d'aixecar l'economia. A cop de policia no ens en sortirem, seria com voler buidar el mar amb una cullera. Mentrestant és imminent la instal·lació de disset videocàmeres, cosa que segurament es farà abans de l'estiu; i a la tardor s'ampliarà la presència de Mossos d'Esquadra. A més a més, la ciutat ha d'ampliar els agents de la Guàrdia Urbana per poder patrullar als barris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona
societat

Víctimes d’abusos sexuals en institucions catòliques exigeixen un pla català integral de reparació

barcelona
Rússia

Putin ofereix diàleg a Occident si acaba la “política d’agressió”

Barcelona
Política

Aprovat el projecte de llei per a l’eradicació de l’amiant

Barcelona
Política

TVE haurà de fer una entrevista als candidats del 12-M com la de Sánchez

barcelona
política

Comuns sosté que Junts és “contundent” amb Vox i “dòcil” amb Aliança Catalana

salt