Política

CiU voreja la majoria absoluta a Manresa i el PSC s'enfonsa

Els socialistes perden quatre regidors, mentre que els convergents n'obtenen onze i poden recuperar l'alcaldia

La federació guanya també a Igualada, Berga i Vic, i manté a ratlla PxC

Els manresans van expressar-se ahir de manera contundent a les urnes i van posar punt final a 16 anys de govern tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) a la capital del Bages. CiU va ser, amb diferència, la llista més votada i voreja la majoria absoluta amb 11 regidors, tres més que el 2007. La federació, amb el candidat novell Valentí Junyent al capdavant, va obtenir 9.356 vots (6.017 més que el PSC, la segona llista més votada) i està en condicions de recuperar l'alcaldia perduda el 1995.

Els electors van castigar amb duresa el PSC, encapçalat per l'alcalde Josep Camprubí, que ha perdut quatre dels vuit regidors que va obtenir el 2007. La patacada electoral de la nit, però, va ser per a ICV-EUiA, que va perdre els dos regidors que ostentava i no tindrà representació. L'altre soci de govern, ERC, es manté com a tercera força i podria tenir un paper clau en la composició del futur govern. El PP, la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) i la CUP guanyen un regidor respecte al 2007.

A Vic, el bressol de PxC, la CiU de Josep Maria Vila d'Abadal va tornar a ser la força més votada i manté vuit regidors. El cicle a l'alça del partit xenòfob, encapçalat per Josep Anglada, també es va fer evident a la capital d'Osona, però en menor mesura que en altres municipis. PxC va obtenir cinc regidors, un més que el 2007, i es manté com la principal força de l'oposició. Els socialistes han perdut dos dels quatre regidors que van obtenir el 2007, però, malgrat tot, el tripartit que governa Vic (CiU, PSC i ERC-SOM VIC) suma 12 regidors de 21, i podria reeditar el pacte. Solidaritat per la Independència s'ha fet un lloc al consistori, amb un edil.

Canvi a Igualada

A Igualada, el trencament de l'Entesa –coalició formada per PSC i ICV– va aplanar el camí a CiU, que ha passat de tenir sis a deu regidors, amb la qual cosa voreja la majoria absoluta i podrà recuperar l'alcaldia que va perdre el 1999. Els electors han castigat els dos socis de govern i, mentre que el PSC va obtenir cinc regidors, ICV-EUiA només n'ha tret un (el 2007, junts, en sumaven deu). A la capital de l'Anoia, PxC entra al consistori amb un representant.

L'hegemonia de CiU a la Catalunya central i l'enfonsament del PSC es van fer evidents també a Berga, on els convergents van guanyar per majoria absoluta, amb nou regidors –per tant, mantindran l'alcaldia–, i els socialistes van perdre dos dels sis edils que tenien. El PP entra al consistori amb un representant, mentre que ERC ha perdut l'únic regidor i no hi tindrà representació.

A Mollet del Vallès i a Granollers, feus socialistes, el PSC també ha perdut regidors però continua sent la força més votada amb diferència. De fet, a Granollers té la majoria absoluta (13 regidors) i a Mollet, la voreja (12). En aquest darrer municipi, el PP passa a ser la primera força de l'oposició, mentre que a Granollers, ICV-EUiA entra al consistori amb un regidor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona
JUDICIAL

Villarejo, citat a declarar com a investigat per l’Operació Catalunya

barcelona
regne unit

Detenen els primers immigrants que s’enviaran a Ruanda

barcelona
Política

Sánchez reapareix a la Fira d’Abril en plena campanya del 12-M

barcelona