Política

El PP fa història a Badalona i l'actual tripartit s'enfonsa

victòria ·

Els populars de García Albiol passen de 7 a 11 regidors i el PSC, que manté els 9 que tenia, necessitarà entendre's amb CiU i ICV-EUiA si vol barrar el pas del PP a l'alcaldia

La polaritat que ha marcat els comicis castiga convergents i ecosocialistes, que baixen en nombre de regidors, i expulsa ERC de l'Ajuntament

La pugna entre PP i PSC que ha marcat la campanya electoral ha deixat petja als resultats electorals de Badalona, on la tendència al vot útil cap als partits majoritaris ha fet perdre suports tant a CiU com a ICV-EUiA i ha deixat ERC fora de l'Ajuntament. El clar guanyador dels comicis ha estat un PP, que, amb 11 regidors, manté la corba ascendent i guanya 10.000 vots més que en les últimes eleccions municipals. Darrere seu, el PSC manté el nombre de regidors, 9, un resultat obtingut en part per la crida al vot útil per frenar el PP, que els ha permès mantenir-se guanyant 300 vots però perdent gairebé dos punts percentuals. CiU, soci de govern del PSC, perd un regidor i es queda amb quatre, obtinguts amb 2.000 vots menys i amb una davallada del 4 per cent. La quarta força de l'Ajuntament, ICV-EUiA, que ha estat els darrers quatre anys a l'oposició, ha vist com la polarització li feia perdre dos regidors i ha passat de tenir-ne cinc a tres amb una pèrdua de 4.000 vots i sis punts. La coalició formada per ERC-Accent-Rcat no ha estat capaç de mantenir l'únic regidor que tenia al consistori i ha perdut més d'un miler de vots i dos punts, cosa que fa que el ple de Badalona es quedi només amb quatre forces després de vuit anys de presència dels republicans a la Casa de la Vila.

La correlació de forces fa que l'única fórmula possible per evitar que el PP governi sigui la suma de la resta de forces, una opció que l'alcalde ha donat per bona davant de la militància socialista tan bon punt s'han conegut els resultats. Després de reconèixer que el PSC havia perdut les eleccions, Jordi Serra va manifestar la seva disposició a sumar amb CiU i ICV-EUiA amb l'objectiu d'impedir que Xavier García Albiol sigui el pròxim alcalde de Badalona. “Proposem un govern de progrés perquè és el que Badalona necessita”, va exclamar mentre els militants socialistes aclamaven a crits un “Jordi alcalde”, una decisió que està en mans dels dos partits minoritaris.

El líder del PP, enmig de l'eufòria i de crits “alcalde”, va subratllar la voluntat de “canvi que han demostrat els ciutadans de Badalona” i va demanar a la resta de forces que “respectin aquesta decisió”, conscient que ho té impossible per pactar amb cap altra força. Va anunciar que avui mateix iniciarà una ronda de contactes amb totes les forces per intentar governar a Badalona.

A CiU, ahir, era moment de pair la derrota però no de parlar d'aliances. Ni amb uns ni amb altres. El cap de llista, Ferran Falcó, no va valorar així l'oferta de pacte feta per Jordi Serra i va lamentar que la polarització hagi castigat la resta de forces. CiU es queda amb quatre regidors i en perd un.

El candidat d'Iniciativa, Carles Sagués, també va lamentar la polarització del vot que, segons ell, ha estat la causa de la pèrdua de suports per a la seva formació. Tot i això, explicava que els tres regidors que han obtingut han de servir per “impedir que governi el PP a Badalona i per aconseguir una Ajuntament que faci veritables polítiques d'esquerres. Sagués assegura que no donarà “un xec en blanc” al PSC i va assegurar que cal obrir un procés de reflexió per decidir què cal fer.

Els més malparats han estat la coalició formada per ERc-Accent-Rcat, que perden la representació a l'Ajuntament de Badalona. Ahir, tot i l'amarga derrota, el cap de llista, Miquel Estruch, va mantenir el missatge postiu que ha difós durant tot la campanya i es va comprometre a continuar treballant a favor del “fem-ho plegats”.

El que és obvi és que a Badalona s'obre un escenari complicat, en què les aliances no seran senzilles. CiU ja va advertir que no pactaria amb el PSC i ICV. No se sap si canviarà d'opinió.

A les properes hores iniciaré una ronda de contactes per mirar d'arribar a acords
Xavier García Albiol
Cap de llista del PP
Els veïns de Badalona volen un canvi i vull demanar que es respecti aquesta voluntat
Xavier García Albiol
Cap de llista del PP
Proposem un govern de progrés a amb CiU i Iniciativa perquè és el que Badalona necessita
Jordi Serra
Cap de llista del PSC
Ara no és moment de parlar de pactes i sí d'assumir la derrota de la gent que crèiem en un altre model
Ferran Falcó
cap de llista de CiU
Els nostres tres regidors han de servir per impedir que governi el PP a Badalona
Carles Sagués
Cap de llista d'ICV-EUiA
Malgrat no tenir representació, continuarem sumant amb les forces independentistes
Miquel Estruch
Cap de llista d'ERC-Accent-Rcat

La participació creix sis punts

Més badalonins i badalonines han optat per sortir a votar en aquestes eleccions municipals, que han registrat un repunt de sis punts percentuals més que en les municipals anteriors. Tot i això, la participació s'ha quedat en un 52,14% dels electors, d'un total de 80.985. D'aquests, un 3,11% han optat per votar en blanc i ha hagut 898 paperetes nules, amb el 99,56% dels vots escrutats. El nou ple municipal estarà format per quatre forces, una menys que els dos mandats anteriors. La resta de formacions que es presentaven, fins a un total de divuit han quedat lluny de poder obtenir els vots suficients per poder ser-hi presents. En cinquè lloc ha quedat ERC i darrere seu la CUP, que ha obtingut un centenar de vots menys que ara fa quatre anys. El discurs del PP a Badalona ha barrat el pas a Plataforma per Catalunya, que a Badalona continua sent una força residual que, amb 1.325 vots, va per darrera d'Els Verds quan han aconseguit ocupar la setena posició. En novè lloc se situa Escons en Blanc, una opció que ha aconseguit més suports de partits amb més mitjans com ara Ciutadans i SI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

ERC de Barcelona defensa la seva autonomia per decidir l’ingrés al govern de Collboni

Barcelona
estat espanyol

Sánchez dona un ultimàtum al PP per renovar el GGPJ abans del 30 de juny

barcelona
Política

Policies de l’1-O demanen l’amnistia al·legant que no hi va haver tortures ni tracte degradant

barcelona
política

Junqueras, partidari que ERC busqui un “bon acord” per fer Illa president

barcelona
Política

ERC sotmetrà a les bases un preacord amb el PSC per entrar al govern de Barcelona

Barcelona

L’entrada en vigor de l’amnistia desferma les hostilitats judicials i Vox ataca Felip VI

madrid

Tot canviarà al Regne Unit

Londres
Lluís Guinó
Alcalde de Besalú (Junts)

“Amb l’amnistia, podré fer política sense desavantatge”

Besalú
POLÍTICA

Sílvia Paneque: “Em vaig sentir honorada i no sento frustració”

GIRONA