Política

XAVIER GARCÍA ALBIOL (PP)

GUANYADOR DE LES ELECCIONS A BADALONA

“CiU sabrà llegir què han dit els veïns”

García Albiol assegura que vol negociar amb tots els partits, tot i ser conscient que la majoria no s'asseuran a parlar amb ell

Creu que CiU actuarà sabent que “qui acompanya el PSC es veu penalitzat”

Amb onze regidors, el PP va ser proclamat diumenge guanyador de les eleccions a Badalona. García Albiol creu que els 26.796 vots rebuts el legitimen per ser alcalde. És conscient que s'ha posat la resta de partits en contra, però no ha trigat ni unes hores a moderar el seu discurs.

Què han donat de si les primeres hores des de la victòria?

Estic atenent molts mitjans de comunicació i responent moltes felicitacions. A mesura que passen les hores vaig prenent consciència del canvi històric que s'ha produït a Badalona, que segur que té transcendència a Catalunya i la resta d'Espanya.

El seu triomf és la victòria d'un discurs populista que enfronta els veïns?

És la victòria de les persones que volen que a Badalona hagi un canvi després de trenta dos anys de govern socialista. La victòria ha estat possible perquè he rebut el suport de milers de veïns que no són del PP però s'han sentit identificats amb el meu projecte i que tenien una ànsia de canvi a l'Ajuntament.
Diu que la gent té ganes de canvi, en relació amb el PSC, però en canvi els socialistes mantenen els nou regidors.

És evident que hi ha hagut transvasament de vot i que igual que el PSC ha acumulat vot d'altres forces, també hi ha hagut votant socialista que ha vingut cap a la meva candidatura.

El cap de llista del PSC, Jordi Serra, ja ha proposat a CiU i ICV-EUiA frenar el seu partit. Veu factible aquest acord?

Trobo curiós que fa uns dies, en aquest diari, el candidat socialista digués que no preveia aquesta opció i que ara, en funció del resultat, canviï d'opinió. Crec que tot és molt recent. Quan tot vagi tornant a la normalitat, els socialistes seran conscients de la magnitud del missatge dels veïns de Badalona, que han demanat un canvi a la nostra ciutat. M'agradaria que la resta de les formacions polítiques acceptessin la voluntat majoritària dels veïns de Badalona.

Ha pogut parlar amb Jordi Serra?

De moment no he parlat amb cap líder polític de Badalona. Sí que vull obrir, com a partit guanyador, una tanda de trobades amb els caps de llista i també amb el candidat socialista. Vull veure en quins punts podem coincidir per tirar endavant la ciutat.
Com vol gestionar les relacions amb CiU?

Els membres de CiU són persones intel·ligents i sabran llegir el que han expressat els veïns i sabran valorar que aquells partits que han acompanyat el PSC s'han vist penalitzats.

Què li oferirà a canvi que facilitin la seva investidura?

Jo només espero que Badalona tingui un govern el més fort possible, tenim uns reptes molt importants en els propers anys i això requereix de la col·laboració de tothom. La meva voluntat és intentar arribar a acords amb CiU però també amb la resta. Amb CiU tenim aspectes que coincidim, com ara el model de promoció econòmica o la necessitat d'aprimar l'Ajuntament.

Com pot demanar suport a un partit que ha liderat les polítiques d'immigració, que són precisament les que el PP no ha parat d'erosionar?

Les polítiques d'immigració en aquesta ciutat no han estat encertades i jo simplement he discrepat.

Que Plataforma per Catalunya hagi entrat a ajuntaments de l'entorn i no a Badalona, el fa reflexionar?

Simplement penso que en aquells municipis on s'ha volgut tapar la problemàtica que genera algun tipus d'immigració, els veïns han reaccionat votant un partit radical com Plataforma. Allà on ha entrat PxC han de fer una reflexió sobre les polítiques d'integració que s'han d'aplicar.

No creu que a Badalona el PP ocupa l'espai de Plataforma?

En absolut. Ni a Badalona ni a altres municipis, on la irrupció de PxC ha afectat el PSC, no el PP

.

Si arriba a governar, els onze regidors tindran cartera?
No em vull precipitar. Aquest escenari el plantejarem en els propers dies. El que sí que tinc clar és que hi ha d'haver una reducció del nombre d'àrees de govern i s'ha d'anar cap a mesures de racionalització de la despesa.
Què l'omple més: haver aconseguit l'onzè regidor que no l'esperava o veure ERC fora de l'Ajuntament?
Jo amb la desgràcia dels altres no disfruto. El que em produeix alegria és haver tingut el suport d'una manera tan clara dels veïns de Badalona.
Badalona pot aspirar que el PP suavitzi el discurs en el tema de la immigració?
La realitat de Badalona no obeeix a com es fan els discursos. Avui a Badalona hi ha una sèrie de problemes i jo no en defugiré pel fet d'acontentar algú. Amb mi es pot estar o no d'acord, però tinc una visió molt clara de la ciutat. Hi ha gent a Badalona que ho està passant molt malament i crec que s'han de prendre mesures per corregir-ho. I espero que puguin ser consensuades al més ampliament possible.
Si arriba a ser alcalde, deixarà, si més no, de fer servir imatges d'immigrats resant o prenent la fresca per parlar despectivament d'aquest col·lectiu?

A part del problema de la inseguretat, hi ha un problema d'integració de determinat tipus d'immigrats. Aquelles actuacions que s'estiguin produint a Badalona que vagin en contra de les polítiques d'integració, òbviament, les criticaré, i si sóc alcalde, lluitaré per corregir-les.

Si l'11 de juny no és elegit alcalde, Badalona tindrà un PP encara més radical?

Si el dia 11 no sóc alcalde es produirà una adulteració de la voluntat popular, però, això no obstant, estic convençut que a CiU imperarà el sentit comú i no la rauxa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont insta a plantejar a l’Estat una proposta unitària sorgida del Parlament

barcelona
estat francès

Xi Jinping arriba a París per tractar els conflictes entre la Xina i la UE

barcelona
hongria

Milers de persones es manifesten contra Orbán en un feu del seu partit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que farà gratuïta l’educació de 0 a 3 anys

SANT FELIU DE GUÍXOLS
POLÍTICA

ERC fa una crida a concentrar el vot progressista

BANYOLES
guerra a gaza

Netanyahu no acceptarà acabar la campanya militar per acordar un alto-el-foc

barcelona
POLÍTICA

Junts vol fer auditories de l’habitatge per ajustar l’oferta i la demanda

PUIGCERDÀ
política

El PP duu a Salou l’intent de quedar-se amb tot el vot de Cs

barcelona
política

Els comuns retreuen ja també al PSC el suport al Hard Rock

barcelona