Política

Les incerteses de la Selva

En deu pobles, on no hi ha majories absolutes, encara no s'ha arribat a acords per decidir qui serà l'alcalde, quan falta una setmana per la sessió d'investidura

Ningú, i menys ERC, opta per repetir l'acord d'esquerres

Als ajuntaments de la Selva on no hi ha hagut majories absolutes, els pactes van a poc a poc, i fa la impressió que per part de molts candidats hi ha poques ganes de ser alcalde. Dels 11 municipis de la comarca on caldrà fer pactes, només a Caldes de Malavella la cosa sembla més o menys clara. Ningú ha posat en dubte, ni pels independents ni per ICV-EUiA, ni per ERC ni el PSC, que ha de manar la llista més votada, en aquest cas CiU. El PSC sembla que formarà part del govern municipal. Els altres grups simplement hi votaran a favor o s'abstindran.

Hi ha poblacions, com Sant Hilari Sacalm, on ni tan sols els candidats dels tres grups amb representació, CiU, ERC i el PiG, vinculat a ICV, han iniciat converses serioses.

Tampoc hi ha res decidit a Blanes, Lloret de Mar, Tossa de mar, Massanes, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners, Riells i Viabrea, Vidreres i Breda.

L'actitud dels partits és molt diferent de la que van tenir en anteriors comicis locals. La manca de diners i la impossibilitat de promeses concretes fan que els alcaldables siguin conscients que els propers quatre anys no seran fàcils. Per altra banda, assistim a un moment en el qual la classe política i els intercanvis de cromos –tan habituals no fa gaire temps– estan molt desprestigiats. Governar ja no és una cosa popular i de prestigi. En aquest sentit, entre els candidats d'ERC, tot i mantenir que gaudeixen d'una llibertat total per part de l'aparell del partit –també en hores molt baixes– gairebé hi ha una coincidència unànime, almenys a la comarca de la Selva, en no voler casar-se amb ningú i defugir qualsevol compromís de govern. Amb el partit gairebé desarticulat, amb l'ensopegada electoral i amb els temps que corren, sembla com si haguessin optat per quedar-se a veure-les venir. Mai fins ara, ERC s'havia manifestat tan equidistant, en els llocs on encara té representació.

També tenen clar que el tripartit està mort i enterrat en les administracions superiors. Només les llistes del PSC o que hi estan vinculades a través de Progrés Municipal, podrien arribar a pactes de govern amb ICV-EUiA. Cap dels grups, però, que havia format part del tripartit manarà a la Diputació ni als consells comarcals. I a la Generalitat, la cosa és òbvia.

En les onze poblacions de la Selva on no hi ha majories, el fracàs ha afectat tots els partits. En poblacions com Santa Coloma de Farners, on es presentaven set llistes, la disgregació del vot va ser espectacular. Cinc grups tindran representació a l'Ajuntament, i tres dels cinc sumant una majoria de nou regidors: tres d'ERC, tres de Colomencs pel Canvi, i tres d'ERC. Amb un regidor hi ha la CUP i el PP. L'alcalde en funcions, Antoni Solà, podria assolir la majoria amb el vot d'aquests dos regidors. Però algú es pot imaginar la CUP i el PP junts en un mateix acord? Els altres, per la seva banda, aposten per fer fora Solà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona