Política

PSC, CiU i ICV-EUiA passen a l'oposició distanciats del tot

Les tres formacions al marge del govern es treuen els draps bruts dels darrers quatre anys i s'acusen mútuament de no haver arribat a pactar

Coincideixen a criticar el Partit Popular

El ple d'ahir va servir per visualitzar una nova oposició, inèdita fins ara, formada per PSC, CiU i ICV-EUiA. El ple de constitució va permetre constatar les divergències entre aquests tres partits.

Jordi Serra, candidat del PSC i fins ahir alcalde, va carregar contra CiU per no haver volgut reeditar el pacte amb els socialistes que hauria permès evitar el govern del PP, que serà “feble i políticament aïllat”. Serra va acusar-los de permetre “que aquell a qui tant criticava sigui l'alcalde de Badalona” a canvi de poder governar Barcelona i que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat. “Badalona no es mereix haver estat rifada d'aquesta manera”, va dir. L'exalcalde va recordar que el PP té un “discurs xenòfob”, que va recollir signatures contra l'Estatut i que vol “cancel·lar la política lingüística de consens democràtic general”. El socialista va advertir Albiol que ha de donar “compliment a les seves promeses populistes”.

Ferran Falcó, candidat de CiU, va carregar contra PSC i Iniciativa a l'hora de justificar no haver arribat a un pacte, perquè en les negociacions no van trobar “un espai de debat sobre el model de ciutat” sinó “tacticisme frontista”.

L'alcaldable convergent va començar la seva intervenció parlant de “l'orgull” de la feina feta els darrers quatre anys en el govern local i lamentant haver estat “injustament fustigats” pel PP. De seguida, però, va proposar mirar endavant. Va demanar al nou govern que ho sigui “de tots” i que governi de forma “radicalment diferent a com ens ha fet oposició”. Falcó va recomanar al PP repassar “el nostre programa si en algun moment pensen comptar amb el nostre suport puntual” i va remarcar que la prioritat del grup de CiU és la recuperació econòmica i la creació de feina. Va condicionar qualsevol “acord puntual” amb els populars a “aprimar l'administració” i a no “actuar amb clientelisme”. Falcó va exigir mantenir els plans d'acollida, així com les unitats de convivència i civisme de la Guàrdia Urbana. Els quatre regidors de CiU no van usar la fórmula de “sense renunciar als drets nacionals de Catalunya” en el jurament del càrrec, com el 2007.

Carles Sagués, cap de llista d'ICV-EUiA, va admetre la dificultat de poder fer un discurs amb la “normalitat democràtica” dels altres anys, perquè, segons va dir, el dia d'ahir passarà a la “història negra de la ciutat”. Va lamentar el discurs “d'extrema dreta, ben construït, ben dirigit i sobretot ben finançat” del PP. Sagués va retreure a PSC i CiU haver governat aquests quatre anys sense “fer front als problemes” i augmentant “el forat entre govern i ciutadania”, perquè les persones “no s'han trobat acompanyades ni ateses per solucionar els greus problemes que patien”. L'ecosocialista va acusar Falcó de “mentir” per no haver pactat amb el PSC.

Els tres regidors d'ICV-EUiA van mostrar a la solapa un adhesiu de SOS Racisme, com a protesta. I després del ple, Sagués es va posar una samarreta groga a favor de l'escola pública i es va manifestar a la plaça de la Vila.

LES FRASES

Nosaltres, des de l'oposició, no anirem a cap barri a crispar ni a dividir
Jordi Serra
Exalcalde i candidat del psc
Nosaltres serem a l'oposició, però no de cara a la paret
Ferran Falcó
candidat de ciu
El senyor Falcó ens ha tornat a mentir, ara, però, acompanyat del president Mas
Carles Sagués
candidat d'icv-euia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona