Política

Canvi de cicle històric a l'Ajuntament de Badalona

Xavier García Albiol és escollit amb els onze vots dels càrrecs electes del Partit Popular

El nou alcalde es compromet a governar Badalona “sense fer debats ideològics” i centrant-se en “les necessitats dels veïns”

La sala de plens de l'Ajuntament de Badalona va viure ahir una sessió històrica, de canvi de cicle. Era el primer cop des de la restauració de la democràcia que el Partit Popular assumia el govern de la ciutat i ho feia, a més, en solitari. En una cerimònia amb un guió perfectament traçat i en la qual no hi va haver cap sorpresa d'última hora, Xavier García Albiol va ser escollit alcalde de Badalona amb els onze vots dels representants electes del seu partit. Tal com ja havien anunciat, els quatre regidors de CiU van votar el seu candidat, Ferran Falcó, mentre que els regidors del PSC i ICV-EUiA van optar per escollir el candidat socialista Jordi Serra i van sumar dotze vots, una xifra inferior als catorze vots en què se situa la majoria absoluta necessària per poder governar Badalona en coalició. En van ser testimonis, a primera fila, la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho; el vicepresident tercer del Congrés dels Diputats, Jorge Fernández Díaz, i l'exalcaldessa i senadora Maite Arqué.

Mentre a la casa de la vila els fets s'anaven succeint tal com estava previst, l'exterior estava ple de gom a gom. El campament d'“indignats”, que es van instal·lar fa unes setmanes a la plaça de la Vila, va rebre ahir reforços que van compartir espai amb les unitats mòbils de televisions i ràdios, un grup de persones que volien mostrar suport al nou alcalde, i altres col·lectius amb reivindicacions diverses, com ara un grup que demanava la dimissió de l'alcalde anterior, Jordi Serra, minuts abans que comencés el ple. De consignes se'n van sentir de tota mena, la majoria en contra de la classe política, sense distincions de partit, amb crits com ara “tot l'Ajuntament a la cua de l'INEM”, i d'altres adreçades al PP, a qui qualificaven de “feixistes” mentre cantussejaven “todos los peperos a vivir al extranjero”.

El moment culminant de la sessió va arribar després de la votació, quan García Albiol va aixecar la vara d'alcalde i la va petonejar mentre coreligionaris, familiars i alguns representants de la resta de forces l'aplaudien. En el seu discurs, que va servir per tancar el ple, García Albiol es va mostrar disposat a superar la “fractura social” que, segons ell, pateix Badalona amb un govern “sense debats ideològics”. Així mateix, va allargar la mà a la resta de forces i, molt especialment, als regidors de CiU, com a representants, va dir, de la coalició que governa Catalunya. En el parlament va passar de puntetes per algunes de les qüestions més polèmiques i la paraula immigració no va aparèixer gaire. Va explicar que “a Badalona ha de ser benvingut aquell que vingui a treballar”, i va posar l'accent en la millora de la seguretat i la convivència “per frenar el creixement de guetos”. En aquest sentit, Alícia Sánchez-Camacho va declarar abans del ple que ja ha parlat amb el conseller d'Interior per demanar-li més presència policial als barris de la ciutat “on hi ha dificultats especials de convivència”. El ple es va dissoldre sense la tradicional foto de família de tots els regidors.

Els puc garantir que tinc molt clar què és el que s'espera de nosaltres
Demano la col·laboració de l'oposició per cobrir les necessitats de tots els veïns
Ens esperen quatre anys gens fàcils. I parlo dels veïns amb qui la crisi econòmica s'ha acarnissat
El que veig que passa a algunes zones de la ciutat no m'agrada
Durant el meu mandat, Badalona no es governarà ni des de la dreta ni des de l'esquerra
Sóc el quart alcalde escollit pels ciutadans, el cinquè des de la instauració de la democràcia

La primera sortida, per la porta del darrere

Després de saludar des del balcó de l'ajuntament acompanyat per Alícia Sánchez-Camacho, Jorge Fernández Díaz i els regidors del PP, el flamant alcalde va haver de fer la seva primera sortida de la casa de la vila per la porta del darrere, escortat per un grup de mossos i policia local, mentre desenes d'“indignats” l'increpaven i li llançaven alguns objectes com ara ampolles d'aigua. Alguns dels concentrats van arribar fins al cotxe on van pujar Xavier García Albiol i Alícia Sánchez-Camacho i el van colpejar. Un dels “indignats” es va tirar a sobre del capó del cotxe amb el qual marxava Fernández Díaz mentre els altres centraven la ira en els agents que formaven un cordó policial al voltant dels vehicles. La tensió es va anar esvaint de manera gradual i els antidisturbis no van haver d'actuar en cap cas i la policia només va fer algunes identificacions. Minuts abans, mentre els representants del PP eren al balcó, alguns dels concentrats els van llançar encenedors i un tros de xoriço cridant “boti, boti, boti, xoriço el que no boti!”, mentre al seu costat un grup de seguidors de García Albiol s'esgargamellava cridant: “Hemos ganado por mayoría”. Tot i que els dos grups eren a tocar a la plaça, no es va viure cap situació de tensió entre partidaris i detractors del nou govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.