Política

Cartes ocultes

El PP continua amagant les seves cartes mentre els mercats reaccionen, impassibles, a la baixa

ZP convoca el congrés per reconstruir el partit

CiU demana suport al PSC i ERC per no haver de dependre del PP

El misteri més ben guardat de la campanya electoral continua. Mariano Rajoy segueix sense explicar clarament els seus plans immediats de govern, una estratègia que li ha servit per surar damunt l'onada popular que l'ha portat a la majoria absoluta, però que ara, arribat a port, comença a inquietar propis i estranys.

Amb una situació econòmica dominada per la volatilitat, els mercats van reaccionar ahir a la majoria absoluta del PP com si sentissin ploure, amb caigudes als parquets i alça a la prima de risc, seguint, doncs, la tònica habitual dels últims mesos. Des de Brussel·les, mentrestant, les felicitacions protocol·làries van tenir una especial fredor i fins i tot un cert to amenaçador i distant; es constatava, doncs, que la situació actual no depèn tant de qui hi ha al capdavant sinó de com ho fa el que s'hi posa. Mentrestant, la gran víctima de la crisi, José Luis Rodríguez Zapatero, va obrir ahir el meló del complex procés de reconstrucció que ha d'afrontar el PSOE convocant un congrés per al febrer, que anirà precedit, per cert, d'un congrés del PSC al desembre que no s'espera menys tumultuós.

Una altra lliga

Amb la política espanyola en una situació de stand by estratègic per part del PP, les coses comencen a moure's on es poden moure, és a dir, on el mapa és més plural. Especialment al País Basc, on els dos grans partits nacionalistes, Amaiur i PNB, ja menen pressa al lehendakari López perquè convoqui eleccions autonòmiques per adaptar la situació interna a la realitat política sorgida arran de l'abandonament de la lluita violenta per part de l'organització armada ETA.

A Catalunya, un escenari tradicionalment menys estrident però amb més lentitud de reflexos, CiU, refermada per la victòria, ja ha començat a llançar missatges cap als socialistes (atordits per la derrota) i uns republicans que tornen a envalentir-se una mica. Caldrà veure si els socialistes catalans passen el dol tan ràpidament com, almenys en aparença, han fet els republicans.

La xarxa treu suc a la portada

La portada d'ahir d'El Punt Avui, que destacava el comportament electoral diferent que es va donar a Catalunya amb relació a l'Estat, va ser àmpliament comentada a la xarxa social Twitter. El disseny, poc convencional, i la contundència del titular van ser comentats en un gran nombre de piulades, la majoria de les quals aprovaven la visió catalana de la jornada del 20-N i celebraven l'atreviment d'una aposta que va marcar perfil propi en els punts de venda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.