Política

LA CRÒNICA

Diners contra la pobresa i el fred

Hongria és un dels països de la Unió Europea més colpejats per la crisi econòmica i la pobresa. El govern conservador de Viktor Orban, que té a favor seu una nova Constitució i lleis de naturalesa autoritària, no s'ha fixat com a principal objectiu solucionar aquest greu problema, sinó mantenir-se en el poder i competir electoralment amb la poderosa i agressiva extrema dreta local.

Hongria espanta i sorprèn Europa. Sorpresa és el que han sentit molts hongaresos en assabentar-se que el Banc Central (MNB) del seu país, una entitat controlada pel govern d'Orban, es dedica a reciclar bitllets usats com a material de calefacció destinat a institucions socials que treballen a favor dels sectors més pobres de la població: indigents, malalts, persones grans, menors d'edat...

La notícia, que a primera vista podria semblar una broma de mal gust en un país que acaba de patir una onada de fred siberià que ha causat almenys setze morts, va ser confirmada per la directora de la Fundació d'Autistes del municipi de Miskolc –al nord-est del país, a 180 quilòmetres de Budapest–, Krisztina Haraszti, que va considerar: “És un acte de caritat molt útil, una ajuda molt important per a la nostra fundació, perquè podem estalviar una part de les nostres despeses de calefacció gràcies a aquesta ajuda.” Segons la responsable d'aquesta fundació, l'estalvi en calefacció gràcies a la utilització de bitllets usats oscil·la entre els 50.000 i els 60.000 florins (entre 180 i 200 euros) al mes. “En temps de crisi és una quantitat considerable”, va destacar Krisztina Haraszti. L'Associació de Nens Discapacitats de Véstö també va informar que ha utilitzat diners usats per escalfar-se durant tot l'hivern.

Els bitllets usats del MNB són transportats en camions des del setembre, una vegada al mes, a diversos punts d'Hongria i l'operació finalitzarà quan arribi la primavera, aquest mes de març.

El director del centre de logística del MNB, Barnabas Ferenczi, va assegurar que les seves investigacions han demostrat que les propietats de calefacció d'aquestes briquetes fabricades a partir de bitllets de banc triturats són similars a les del lignit. El responsable del MNB va assenyalar que fa quatre anys que la institució financera estatal es dedica a aquests afers. El MNB retira cada any de la circulació monetària un quart del conjunt de bitllets del banc inservibles per usura, i imprimeix una quantitat equivalent per substituir-los. Un cop transformats en briquetes per a la calefacció, els bitllets retirats, que equivalien a uns 800 milions d'euros, pesen entre 40 i 50 tones. Per fabricar una briqueta, els bitllets han de passar primer per la trituradora, i després el bloc de paper és comprimit. L'elecció dels destinataris es fa per concurs públic i cada any unes vint institucions socials es beneficien de la caritat del MNB. Una de les condicions imposades pel MNB és que la institució beneficiària no tingui deutes amb les administracions públiques.

Segons Eurostar, l'oficina d'estadístiques de la Unió Europea, més d'un terç de la població hongaresa viu en la pobresa. El poder de compra mitjà d'un hongarès és menys de la meitat del d'un francès. Dos terços dels hongaresos no poden anar ni una setmana de vacances a l'any i un ciutadà de cada deu no aconsegueix escalfar adequadament la seva casa. Una enquesta del grup Ipsos elaborada a final del 2011 als vint-i-set països de la Unió Europea va revelar que les principals preocupacions per a la majoria de la població hongaresa són l'atur i la pobresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.